Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) να αποδεσμεύσει 2 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη της σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί η εφαρμογή της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων»Όσον αφορά στην εκταμίευση του ποσού που προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι στη διάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μόλις γνωστοποιηθούν οι ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.

Όπως είπε, την αποδέσμευση των χρημάτων θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM. Σημείωσε, επίσης, ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει σύμφωνα με τις «κατά περίπτωση» αποφάσεις της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι κρίσιμο συστατικό για την επιτυχή ολοκλήρωσή της αποτελεί η εφαρμογή της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η θέση αυτή εκφράστηκε από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, οι οποίοι συμμετείχαν στο αποψινό Eurogoup μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, όσον αφορά στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων που συνδέεται με την υποδόση ύψους 1 δισ. ευρώ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν ότι θα το εφαρμόσουν ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να συμφωνηθούν ποιές μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται σε αυτό το δεύτερο πακέτο και πως προς αυτό το σκοπό εργάζεται η Ομάδα Eργασίας της Ευρωζώνης (EWG). Ο σχεδιασμός του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων θα συμπεριληφθεί στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι αυτή θα διεξαχθεί εντός του Ιανουαρίου , λέγοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Σημείωσε, ότι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό θα περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, υπό τον όρο ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη διοίκηση των τραπεζών και κυρίως οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

Για το ΔΝΤ, το συνταξιοδοτικό είναι κρίσιμης σημασίας για τη δημοσιονομική σταθερότητα και αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, από πλευράς του ανέφερε ότι θα χρειαστούν λιγότερα από 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Όσον αφορά στα 15 δισ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου για τις τράπεζες, ο Κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι δεν θα χρειαστούν, μειώνοντας έτσι το συνολικό ποσό των δανείων του ESM για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας .

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης