Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει ταυτιστεί με την ελληνική κρίση και το όνομά του είναι συνδεδεμένο με κάποιες από τις πιο κρίσιμες και επίπονες για την Ελλάδα αποφάσεις, που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ως επικεφαλής του Eurogroup, ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές κυβερνήσεις και τώρα που αποχωρεί έδωσε μία απολογιστική συνέντευξη στους «Financial Times», χωρίς φυσικά να παραλείψει να αναφερθεί στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ντάισελμπλουμ εστίασε κυρίως στην ταραχώδη περίοδο του 2015 για την Ελλάδα, στη μάλλον προβληματική σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και στις σχέσεις του με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην τελευταία του συνέντευξη ως επικεφαλής του Eurogroup.

Μιλώντας στους «Financial Times» σημειώνει ότι όλα έγιναν πιο εύκολα για την Ελλάδα με το τωρινό κυβερνητικό σχήμα. «Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν ευκολότερα από τότε. Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση» δηλώνει.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστηρίζει πως, παρά τις φήμες ότι οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που ήθελαν ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015, όταν τα πράγματα με την Ελλάδα έδειχναν να φτάνουν σε αδιέξοδο, ήταν χώρες της κεντρικής αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης εκείνες που το ζητούσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές από αυτές, λέει ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών, έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και είχαν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα.

«Πίσω από τη στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν ”Ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B”» αναφέρει και τονίζει ότι ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο και τεράστιο λάθος».

Παραδέχεται, τέλος, πως κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων ήταν «υπερβολικά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης