Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης είναι απίθανο να μειωθεί περαιτέρω και το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερόεν Ντάισελμπλουμ στο Πεκίνο, όπου βρίσκεται για συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 0,8% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση από 0,9% τον Νοέμβριο, τείνοντας προς το χαμηλό 4ετίας (0,7%) που καταγράφηκε τον Οκτώβριο. Ρυθμοί πληθωρισμού σημαντικά χαμηλότεροι από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) – που είναι λίγο κάτω από το 2% – μπορεί να μειώσουν τους μισθούς και τη ζήτηση, ωθώντας την οικονομία σε ύφεση. Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ωστόσο, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι είναι μικρός ο κίνδυνος ενός καθοδικού σπιράλ στις τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν κοιτάξετε ποιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κάνουμε στην Ευρωζώνη, μειώνοντας για παράδειγμα τα κόστη στην οικονομία μας, μειώνοντας τα κόστη εργασίας σε έναν αριθμό χωρών, το αποτέλεσμά τους στη μείωση του πληθωρισμού είναι πολύ φυσιολογικό», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup, προσθέτοντας: «Επομένως, δεν υπάρχει μεγάλη απειλή… ότι αυτό θα συνεχισθεί».

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Νοέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν τεσσάρων ετών, ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης ενισχύθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2013. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισκέπτεται το Πεκίνο μαζί με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Οι δύο άνδρες αναμένεται να καθησυχάσουν τους Κινέζους ηγέτες – μεταξύ των οποίων και τον υπουργό Οικονομικών Λου Τζι Γουέι, τον Διοικητή της κεντρικής τράπεζας Ζου Ξιάο Τσουάν και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μα Κάι – ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει σταθερές βάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης