Κατηγορηματικός ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα στα δάνεια της Ευρωζώνης» για την Ελλάδα, εμφανίζεται ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί το Σάββατο στην αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, στο παλιό πρόγραμμα υπήρχε παράγραφος ότι οι όροι δανειοδότησης θα χαλαρώσουν εάν η Ελλάδα, παρά την υλοποίηση όλων των μέτρων, δεν πετύχει τους στόχους. Αυτή η συμφωνία, που αφορά μια παράταση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση των επιτοκίων κ.α., επανενεργοποιήθηκε, ωστόσο εκείνο που δεν πρόκειται να υπάρξει είναι ένα «κούρεμα» στα δάνεια της Ευρωζώνης, συνεχίζει ο κ. Ντέισελμπλουμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τις επικείμενες ελληνικές εκλογές, σημειώνει ότι στην περίπτωση του χειρότερου σεναρίου μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν θέλει να κάνει εικασίες, αλλά να αναμένει το αποτέλεσμα. Tο «πακέτο» της Ελλάδας βασίζεται σε μια ανάλυση των προβλημάτων και τα προβλήματα στην Ελλάδα δεν μπορούν να αλλάξουν με τις εκλογές, διευκρινίζει.

Προσθέτει δε, ότι η ευρεία πλειοψηφία η οποία υπερψήφισε το πρόγραμμα θα μπορούσε να διευρυνθεί. Πάντως, όπως είπε, ανεξάρτητα από εκλογές και από παλιές ή νέες κυβερνήσεις, το πρόγραμμα προδιαγράφει ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν πριν υπάρξει εκταμίευση των χρημάτων. «Αυτός υπήρξε πάντα ο κανόνας και αυτός θα παραμείνει», συμπλήρωσε.

Ως προς το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην εφαρμογή του προγράμματος λόγω των πρόωρων εκλογών, όπως υπολογίζεται από πλευράς ΔΝΤ, αναφέρει ότι η έκθεση των θεσμών μπορεί να γίνει αντί για τις αρχές, στο τέλος του Οκτωβρίου, τον οποίο χαρακτήρισε σημαντικό μήνα, γιατί απαιτείται πρώτα η έκθεση και μετά οι προτάσεις της Αθήνας σε συντάξεις και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν όλα πάνε καλά, πρέπει το ΔΝΤ να λάβει μια σημαντική απόφαση, και όλοι θέλουμε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, η Ελλάδα είχε μέσα στο 2014 καλύτερη εξέλιξη από ό, τι πολλοί ανέμεναν και η κατάσταση της οικονομίας, η οποία ήταν πάνω από τους υπολογισμούς που βασίζονταν στο δεύτερο πακέτο βοήθειας το 2012, χειροτέρεψε με την εκδήλωση της πολιτικής αστάθειας.

Κατά την άποψή του, οι ειδικοί δεν θα πρέπει να εστιάζουν στο ζήτημα του χρέους, αλλά στην ικανότητα να πληρώνονται χρόνο με τον χρόνο τα τοκοχρεολύσια.

Όπως είπε, και εδώ υπάρχουν χρόνοι διάρκειας των δανείων στα 32,5 έτη, περίοδοι χάριτος κατά τις οποίες δεν υπάρχουν πληρωμές, και κατόπιν χαμηλά επιτόκια μόλις λίγο παραπάνω από το 1%, όσο δηλαδή πληρώνουν η Γερμανία και η Ολλανδία, και η γενική αρχή είναι ότι προσφέρεται χρήμα κάτω από ευνοϊκούς όρους και σε αντάλλαγμα πρέπει να τεθεί σε τάξη η οικονομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης