Οι διάφορες ιδεολογικοπολιτικές τάσεις στη ΝΔ, θέμα – ταμπού στο άκουσμα του οποίου στόματα και αυτιά έκλειναν, αναδείχθηκαν περίτρανα μέσα από τις εσωκομματικές εκλογές.

Η «δεξιά συνιστώσα», οι ακροδεξιές παραφυάδες, το κέντρο, η μεγάλη κεντροδεξιά, οι συντηρητικοί, οι νεοφιλελεύθεροι, οι μεταρρυθμιστές… Η ΝΔ πάσχει από έκφραση ενιαίας γραμμής και σαφούς πολιτικού προσανατολισμού και για τον επόμενο αρχηγό το να ενώσει όλες αυτές τις τάσεις υπό την προεδρία του, θα είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση μετά το στοίχημα να ξανακάνει τη ΝΔ κόμμα εξουσίας. Πάσχει επίσης από έναν ηγέτη που θα καταφέρει να ενώσει τα διαφορετικά στρατόπεδα, «καραμανλικούς», «σαμαρικούς» και λοιπούς και να δείξει δείγματα πολιτικής και διοικητικής αυτάρκειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναμετρηθούν στον επαναληπτικό γύρο της 10ης Ιανουαρίου έχοντας περίπου τρεις εβδομάδες στη διάθεσή τους για να εμφυσήσουν στους ψηφοφόρους momentum νίκης και να καταθέσουν θέσεις πολιτικές για το κόμμα και το μέλλον της χώρας.

Το ύψος της διαφοράς –ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί τελικά αποτελέσματα – θα παίξει σημαντικό ρόλο. Αν είναι διψήφια θα δώσει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ψυχολογικό προβάδισμα αλλά και προνομιούχα δυναμική, την οποία πάντως θα πρέπει να διατηρήσει έως τις επαναληπτικές εκλογές οπότε με παρασκηνιακές ζυμώσεις θα έχουν διαμορφωθεί συμμαχίες που θα επηρεάσουν την εκλογή.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκινά τη μάχη του δεύτερου γύρου με τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή, μία συμμαχία που από πολλούς εκτιμάται ότι του έδωσε και το προβάδισμα στον πρώτο γύρο αλλά και με τη στήριξη κορυφαίων στελεχών της ΝΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει αναδειχθεί ως ο πρόεδρος «επικίνδυνων αποστολών» ο οποίος «ανάστησε» τη ΝΔ, μετά την ήττα των εκλογών του Ιανουαρίου και το δημοψήφισμα του καλοκαιριού. Ανέλαβε το ρόλο να κρατήσει ενωμένο το κόμμα, που σπαρασσόταν από τάσεις διασπαστικές μετά την παραίτηση Σαμαρά και τα κατάφερε. Αυτό κυρίως οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος το πιστώνουν στο Βαγγέλη ΜεΪμαράκη εκτιμώντας ότι αξίζει να τον στηρίξουν και στο δεύτερο γύρο, ως μοναδικό εγγυητή της ενότητας.

Είναι επίσης το στέλεχος που ξέρει απ΄ έξω και ανακατωτά το κόμμα, έχοντας περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή μέσα στη ΝΔ σε υψηλές κομματικές θέσεις, ενώ έχει διατελέσει σε υπουργικούς θώκους αλλά και πρόεδρος της Βουλής .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η μεγάλη έκπληξη αν και για πολλούς αναμενόμενη λόγω της σταθερής και καθαρά πολιτικής, δομημένης εκστρατείας, την οποία και τίμησαν οι ψηφοφόροι.

Η υποψηφιότητά του έχει την εικόνα της πολιτικής και κομματικής αναγέννησης- ανανέωσης. Βρίσκεται «απέναντι» στο σύστημα Καραμανλή – όπως άλλωστε είχε καταδειχθεί και με την καταψήφιση του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο νεοφιλελεύθερος Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την πρώτη φάση για τη διεκδίκηση της προεδρίας με χαμηλά ποσοστά και κατάφερε να αναδείξει την υποψηφιότητά του με συγκεκριμένη πολιτική στάση και έχοντας καταφέρει να περάσει το μήνυμα ότι έχει απογαλακτιστεί εντελώς από την οικογένεια Μητσοτάκη. Έχει χαράξει δική του πορεία, την οποία κατάφερε να χτίσει με τον καιρό και έχει πλήρως διαχωρίσει την πολιτική του στάση από εκείνη της αδελφής του Ντόρας Μπακογιάννη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δηλώσει τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας βεβαίως ότι δεν πρόκειται για γραμμή προς τους ψηφοφόρους αλλά για προσωπική επιλογή.

«Με τον Άδωνι μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για να κάνουμε τη ΝΔ μεγάλη. Άδωνι σε ευχαριστώ», έγραψε στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο στρατόπεδο του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος υπέστη και τη μεγαλύτερη ήττα, το δίλημμα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά του όπως η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Μάκης Βορίδης θα προτείνουν σύμφωνα με πληροφορίες τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επίσημη πάντως γραμμή αναμένεται να είναι η ψήφος κατά συνείδηση. Άλλωστε στους ψηφοφόρους Τζιτζικώστα υπάρχουν και τα λεγόμενα ειδικά κοινά τα οποία αναμένεται να διαχωριστούν ανάμεσα στους δύο διεκδικητές ενώ μεγάλη μερίδα θα επιλέξει να απέχει αυτή τη φορά.

Το σίγουρο είναι ότι η εκλογική αναμέτρηση του Ιανουαρίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως συνέχεια της πρώτης Κυριακής, αλλά ως νέα, από την αρχή αναμέτρηση που τα ειδικά χαρακτηριστικά της φανερώνουν ότι θα εξελιχθεί σε ντέρμπι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης