«Θα ήταν λάθος για την Ευρώπη η πλήρης ρήξη των σχέσεών της με την Τουρκία» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη, σε εκδήλωση με θέμα : «Η οικονομική ισχύς της Ελλάδας και ο ρόλος της στα Βαλκάνια» που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η Ελλάδα οφείλει να πάρει θέση και να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της, ότι τα επακόλουθα μιας τέτοιας στάσης θα ήταν βλαπτικά, όχι μόνο για την Τουρκία και τους πολίτες της, αλλά μακροπρόθεσμα και για τα συμφέροντα της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν η Ελλάδα θέλει να πρωταγωνιστήσει στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αν θέλει να υποστηρίξει καθαρά το μακροπρόθεσμο εθνικό της συμφέρον, τότε οφείλει σήμερα κιόλας να τοποθετηθεί» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη.

«Η γειτονική χώρα περνάει βαθειά κρίση. Ο Ερντογάν επιδεικνύει πρωτοφανή αλαζονεία. Η κρίση ανάμεσα σε Ευρώπη και Τουρκία, και κυρίως η ένταση Γερμανίας και Τουρκίας, είναι πολύ ανησυχητική. Το κακό κλίμα συντηρείται τώρα που ξεκίνησε στην Ευρώπη η συζήτηση για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ένα είναι βέβαιο: ότι αυτή η συζήτηση είναι βούτυρο στο ψωμί της προεκλογικής ρητορικής πολλών αντιευρωπαϊκών κινημάτων. Παράλληλα, αποτελεί ευπώλητο είδος στην εσωτερική πολιτική σκηνή ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών» επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη και συνέχισε:

«Σ’ αυτό το κλίμα, η Ελλάδα οφείλει να πάρει θέση. Οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να υποστηρίξει σθεναρά ότι το κλείσιμο της πόρτας προς την Τουρκία θα είναι βλαπτικό όχι μόνο για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό της χώρας τους. Θα είναι βλαπτικό και για την ίδια την Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι «έχουμε καταβάλει υψηλό τίμημα που έχουμε γείτονά μας την Τουρκία» και ότι «έχουμε πληρώσει υπέρογκα ποσά σε αμυντικό εξοπλισμό εξαιτίας των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων», ενώ σημείωσε ότι «η Τουρκία απέχει πολύ από τις ευρωπαϊκές αξίες». Πρόσθεσε, όμως, ότι «η Ευρώπη όμως οφείλει να δει πιο μακριά».

«Οφείλει (η Ε.Ε) να σκεφθεί τι θα έχει συμβεί στην Τουρκία το 2050, αν η ευρωπαϊκή πόρτα στο μεταξύ έχει κλείσει. Κι αν έχει πέσει στη δίνη του ισλαμικού φονταμενταλισμού, ποιος θα είναι ο νέος της, διεθνής ρόλος;» είπε η κ. Μπακογιάννη και συνέχισε :

«Αν η Τουρκία διολισθήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα υποστεί τις περισσότερες συνέπειες. Οφείλουμε να μην αφήσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λάβουν αποφάσεις που στο μέλλον θα προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των λαθών της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής. Οφείλουμε να τους εξηγήσουμε ότι θα ήταν λάθος για την Ευρώπη, η πλήρης ρήξη των σχέσεών της με την Τουρκία».

Αναφερόμενη στον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με όπλο την αξιοπιστία, θα ξανακάνει την Ελλάδα περιφερειακή ηγέτιδα στα Βαλκάνια» και τόνισε : «Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα. ‘Αλλωστε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης Τσίπρα να ανατρέψει αυτή την πραγματικότητα».

Σε ότι αφορά τον τομέα της οικονομίας και της ανάπτυξης, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι « μετά από επτά χρόνια κρίσης, τα προβλήματα οξύνθηκαν» και πρόσθεσε ότι «στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η κατάσταση χειροτέρεψε». Υποστήριξε, ότι σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης προς τις επενδύσεις, «μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ έπεσαν στο κενό» και αναφέρθηκε σε τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από επενδύσεις ( Ελληνικό, Fraport, Eldorado, κ.α.).

«Χρειάζεται μία αποφασισμένη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία θα υλοποιήσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων εθνικής ιδιοκτησίας. Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις με τη λογική “τραβάτε με κι ας κλαίω”. Δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, όταν έχεις έλλειψη βασικής κατανόησης για τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας. Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία σήμερα για να κάνει η Ελλάδα ένα μεγάλο αναπτυξιακό άλμα στο μέλλον» πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη και συνέχισε :

«Παρόλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν το βάζουμε κάτω. Δεν θα αναμένουμε μοιρολατρικά το δύσκολο μέλλον. Διότι διαθέτουμε όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα. Διαθέτουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και την επιστροφή της στην κανονικότητα».

Τοποθετήσεις Γ. Κουμουτσάκου, Σ. Λίτσα, Στ. Γεωργιάδη

Στην τοποθέτηση του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι και μόνο η θέση στο χάρτη της Ελλάδας δείχνει ότι είναι ένα «σταθερό σημείο, σε ένα γεωπολιτικό κύκλο αβεβαιότητας και αστάθειας», αλλά πρόσθεσε ότι δεν πρέπει αυτό το σταθερό σημείο να είναι «στατικό», αλλά ο ρόλος της χώρας πρέπει να είναι «δυναμικός» εντός της Ε.Ε., ώστε να επηρεάζει πολιτικές, συμφέρουσες για την ευρύτερη περιοχή.

«Να είναι όχι μόνο η Ελλάδα σταθερή, αλλά να είναι παραγωγός σταθερότητας και για όλη την περιοχή» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σε ότι αφορά τον ρόλο της στα Βαλκάνια τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι σταθερά υπέρ της προοπτικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς όρους, αναφέροντας ότι θα πρέπει να τηρούν μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως π.χ. στην περίπτωση της Αλβανίας, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της μειονότητας, η τήρηση της ευνομίας, ο σεβασμός των συνθηκών, κ.α. Για τη ΠΓΔΜ είπε, ότι η αλλαγή κυβέρνησης έχει δημιουργήσει μια καλύτερη “ατμόσφαιρα”, όμως επί της ουσίας στο θέμα της ονομασίας, δεν έχουν γίνει βήματα από πλευράς Σκοπίων. Πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα θέλει τη γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., αλλά χωρίς «να φέρνει μαζί της μια πολιτική που κρύβει αλυτρωτισμό και αβεβαιότητα” και παρέπεμψε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.

«Η στάση μας καθορίστηκε στο Βουκουρέστι» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και τόνισε ότι καμία άλλη λύση δε μπορεί να γίνει αποδεκτή, από καμία κυβέρνηση, αν δε λυθεί το θέμα της ονομασίας. «Δε βάζουμε εμπόδιο, σπρώχνουμε προς λύση» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπυρίδων Λίτσας σημείωσε ότι η «αγωνία» της Ελλάδας «να πρωταγωνιστήσει στα Βαλκάνια είναι ένα αφήγημα που έχει ολοκληρωθεί με τη παύση του Ψυχρού Πολέμου» και ότι στις νέες συνθήκες, η επιδίωξη της χώρας πρέπει να είναι «να καταστεί ένας χρήσιμος δυναμικός παράγοντας», μέσα στην Ε.Ε. και να δρα με τρόπο που να έχει λόγο στο μελλοντικό ευρωπαϊκό αφήγημα, ώστε η Ε.Ε. να παράγει συνθήκες ευημερίας, σταθερότητας και πλούτου στη Βαλκανική. «Η ατζέντα του Διατλαντισμού θα απασχολήσει το σύνολο του δυτικού κόσμου, επομένως θα απασχολήσει και τη χώρα μας, την επόμενη δεκαετία» είπε ο κ. Λίτσας και τόνισε ότι πρέπει να πείσουμε ότι «η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε αυτό το νέο όραμα».

Από την πλευρά του, μιλώντας για την οικονομία ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης τόνισε ότι η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες των Βαλκανίων, αλλά έχει και μια σειρά άλλα, π.χ. υψηλή φορολογία, προβλήματα γραφειοκρατίας, ανταγωνιστικότητας, κ.α.

«Πρέπει να αποτινάξουμε τις παθογένειες, να αλλάξουμε νοοτροπίες, να καινοτομήσουμε σε όλα» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Το πολιτικό σύστημα της χώρας οφείλει να αλλάξει τοπίο σε συνεργασία με τους ανθρώπους της παραγωγής» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Επιτέλους, ας σχεδιάσουμε μόνοι μας».

Τη συζήτηση διοργάνωσαν οι γραμματείες Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και Παραγωγικών Φορέων της ΝΔ και παραβρέθηκαν οι επικεφαλής τους, που παρουσίασαν τους ομιλητές, οι κ.κ. Γιάννης Σμυρλής και Βασίλης Ξυπολητάς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, ‘Αννα Καραμανλή, οι πρώην βουλευτές Αλέκος Δερμετζόπουλος, Κώστας Κιλτίδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Γκλαβάκης, Χρήστος Κοσκινάς, Γιώργος Ορφανός και οι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη Στέλιος Κονταδάκης και Θανάσης Νέζης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης