Ντόρα Μπακογιάννη: «Αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που εγκαταλείπουν την Ελλάδα»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017, 09:55
Ντόρα Μπακογιάννη: «Αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που εγκαταλείπουν την Ελλάδα»
Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης επέκρινε με δήλωσή της η βουλευτής Α’ Αθηνών και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Σε μια κρίσιμη περίοδο για την αντοχή και τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εταιρειών και επαγγελματιών εγκαταλείπουν την Ελλάδα, μεταφέροντας την έδρα τους ή ιδρύοντας νέες εταιρείες σε άλλες χώρες, ώστε να ευνοηθούν από τη χαμηλότερη φορολογία, τις πιο λογικές ασφαλιστικές εισφορές και γενικότερα τη λιγότερη “γραφειοκρατία” και τα εμπόδια» ανέφερε η πρώην υπουργός. «Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον υπερφορολόγησης, υπερβολικών ασφαλιστικών επιβαρύνσεων και σχεδόν παραλυτικής γραφειοκρατίας της δημόσιας διοίκησης. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς κεφαλαίου, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα μας, συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), τα βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα σήμερα είναι: α) η παραοικονομία, β) η πολιτική αστάθεια, γ) το υψηλό ενεργειακό κόστος, δ) το αναποτελεσματικό κράτος, ε) η διαφθορά, στ) οι τηλεπικοινωνίες και ζ) το πρόβλημα της χρηματοδότησης».

Όπως είπε, εντυπωσιακά είναι, μάλιστα, τα ευρήματα έγκυρων ερευνών για το οικονομικό κλίμα στη χώρα:

- Η Ελλάδα είναι 5η στη λίστα των χωρών με τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος για επιχειρήσεις (PwC).

- Στην Ελλάδα ο φόρος επιχειρήσεων είναι 29%, όταν στη Βουλγαρία είναι μόλις 10%, στην Κύπρο 12,5%, στη Ρουμανία 16% και στην Τουρκία 20%.

- Στην Ελλάδα οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές (24,6%) το 2016 ήταν σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών (15,2%), ενώ και ο ΦΠΑ ήταν τρεις μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο των βαλκανικών και γειτονικών χωρών.

- Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχεται στο 51,9% των εσόδων τους, ποσοστό μεγαλύτερο κατά 18 μονάδες από τον μέσο όρο των γειτονικών χωρών.

- Η Ελλάδα είναι 1η στην Ε.Ε. στην αποεπένδυση, με το ύψος των επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας να μη φτάνει ούτε το 10% του ΑΕΠ. Η αξία των επενδύσεων βρίσκεται κάτω από τα 20 δισ. ευρώ, έναντι 60 και πλέον δισ. την προηγούμενη δεκαετία (ΙΟΒΕ).

- Η Ελλάδα είναι 33η στον δείκτη καινοτομίας (μεταξύ 50 χωρών), 49η στην προστιθέμενη αξία της μεταποίησης και 40ή στις δαπάνες για έρευνα και εξέλιξη (Bloomberg).

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017, 11:15