Η διαχείριση της νίκης από τη μία και της ήττας από την άλλη, είναι το μεγάλο ζητούμενο της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Με τη διαφορά να κλείνει τελικά λίγο κάτω από τις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες, το ΠΑΣΟΚ εξετάζει ήδη τις επόμενες κινήσεις του μετά την πρώτη εκλογική νίκη του Γιώργου Παπανδρέου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και τώρα εκλογές

Στην Ιπποκράτους είναι προφανές ότι θα επιχειρήσουν να συνεχίσουν και να αυξήσουν τη διαφορά τους στο εκλογικό σώμα, και θα αναζητήσουν τη δυνατόν ταχύτερη προσφυγή σε εθνικές κάλπες.

Το ΠΑΣΟΚ ζητούσε εδώ και καιρό εκλογές, αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε και ο πρόεδρός του, εκτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου, «το αίτημα γίνεται λαϊκή απαίτηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάντως, κρατά χαμηλούς τόνους, ειδικά μετά τη μείωση της διαφοράς από την “αναδίπλωση” των δημοσκόπων που αρχικά έφερναν το ΠΑΣΟΚ νικητή με +6%.

Στόχος του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του είναι η αποφυγή των θριαμβολογιών από στελέχη και οπαδούς, καθώς η λαϊκή εντολή στις ευρωεκλογές έδειξε μεν προφανή τάση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού αλλά δεν… άλλαξε την κυβέρνηση.

Αναζητούν έξοδο από την κρίση

Με δεδομένο το αρνητικό αποτέλεσμα, στη ΝΔ αναμένονται εξελίξεις. 

Ο Κώστας Καραμανλής και οι επιτελείς του αναζητούν θεαματικές πρωτοβουλίες για να εκτονώσουν την πολιτική οργή της κοινής γνώμης.

Στις κινήσεις αυτές είναι άγνωστο αν περιλαμβάνεται η άμεση προσφυγή στις κάλπες. Αυτό θα εκτιμηθεί αργότερα και θα είναι σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά, τις πιθανότητες παροχών, αλλά και τις δημοσκοπήσεις που θα αποκαλύπτουν τη διαφορά στην ψαλίδα μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.   

Πιθανότερο είναι το σενάριο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού, καθώς είναι προφανές ότι Μαξίμου και Ρηγίλλης διαπιστώνουν ότι μόνο με τέτοιου είδους κινήσεις μπορούν να παραμείνουν «ζωντανοί» στο πολιτικό σκηνικό.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τα στελέχη του να αλλάξει αμέσως πολιτική, αλλά και μοντέλο διακυβέρνησης, απομακρύνοντας από δίπλα του πρόσωπα που τον παρέσυραν σε εσφαλμένους χειρισμούς.

Από την άλλη, ο Καραμανλής έχει ήδη απορρίψει την πρόταση διεξαγωγής ενός έκτακτου συνεδρίου, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε μόνο στην αποκορύφωση της εσωκομματικής έντασης και της εσωστρέφειας που προσπαθεί ήδη να περιορίσει.

Πάντως, από τις έως τώρα δηλώσεις του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι ο ίδιος δεν έχει λάβει το εκλογικό μήνυμα, καθώς επιμένει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην οικονομική -κυρίως- πολιτική της κυβέρνησης. 

Σωτήρια η αποχή

Η μόνη σανίδα σωτηρίας για τη ΝΔ και τον πρωθυπουργό είναι το ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό της αποχής, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι αποδοκιμάστηκε συνολικότερα το πολιτικό σύστημα και να αισιοδοξεί πως, σε περίπτωση εθνικών εκλογών, οι συσχετισμοί θα είναι εντελώς διαφορετικοί.  

Ανάσα και μια μικρή πίστωση χρόνου για τις αποφάσεις του, πρόσφερε επίσης η εσφαλμένη εντύπωση που προκάλεσαν αρχικώς οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, δίνοντας την εικόνα συντριβής για το κυβερνόν κόμμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης