Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τη Σόφια και τις κρίσιμες συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της γείτονος.

Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 09.30 το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα συνομιλιών, ενώ στη συνέχεια θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς στον απόηχο της συνάντησής του με τον κ. Ζάεφ, αλλά και της εντεινόμενης φημολογίας για συμφωνία.

Η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων επιβεβαίωσε τις εξελίξεις σχετικά με το ονοματολογικό αλλά και τα ζητήματα που μένουν να λυθούν στο εγγύς μέλλον, κυρίως όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο στις δύο χώρες.

Ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη Βουλή και δεν δίστασε να απευθύνει προσκλητήριο για τη διαμόρφωση κλίματος συνεννόησης, που, όπως είπε, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει. Καλωσόρισε μάλιστα και τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο ΕΛΚ), χαρακτηρίζοντάς την καλοδεχούμενη.

Η εξέλιξη αυτή, της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει άμεσα ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, υποδεικνύει την κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί για την εξεύρεση λύσης και ότι η διαδικασία έχει μπει σε τελικό στάδιο. Μετά και το διπλό ραντεβού που είχαν στα Σκόπια Τσίπρας και Ζάεφ χθες και προχθές στη Σόφια, ο Ιούνιος θεωρείται μήνας ορόσημο για την επίλυση του Σκοπιανού και το επόμενο 20ήμερο ιδιαίτερα κρίσιμο για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Και οι δύο πλευρές, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά τους, εργάζονται πλέον ξεκάθαρα με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο.

Στην Αθήνα, στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν θεωρούν ότι απέχουμε πολύ από την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας.

«Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο εικοσαήμερο» δηλώνει κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας ότι «προοιωνίζεται λύση», όπως φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκαν Τσίπρας-Ζάεφ.

Οι αξιώσεις της Αθήνας

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες γραμμές» της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία» τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ-ΝΑΤΟ)».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018, 14:46