Ο "δράκος" του Μαξίμου και το "pool boy" Πετσίτης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2019, 14:29
Ο "δράκος" του Μαξίμου και το "pool boy" Πετσίτης

Αν υπάρχουν δύο πρόσωπα για τα οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνδέονται ευθέως με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτά είναι ο δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου και ο Μανώλης Πετσίτης, μακροχρόνιος φίλος του εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά.

Για τις σχέσεις των δύο ανδρών με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν γραφτεί δεκάδες δημοσιεύματα και έχουν σπαταληθεί τόνοι μελάνι. Αυτό όμως που αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά-σιγά είναι οι σχέσεις, αυτές καθαυτές, μεταξύ του δικηγόρου Αρτεμίου και του Μανώλη Πετσίτη. Σχέσεις που εντοπίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο και συνδέονται με επιχειρηματίες, πολιτικά στελέχη κυπριακού κόμματος και, φυσικά, offshore εταιρείες.

Πρόκειται για αποκαλύψεις ιδιαίτερα σοβαρές, ειδικά μετά και τον εντοπισμό από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος αδικαιολόγητων χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς του Μανώλη Πετσίτη, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, προέρχονται από κυπριακές εταιρείες.

Η έρευνα αφορούσε στην υπόθεση χρεών της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων ELFE -συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη- στη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου και στην εμπλοκή του Μανώλη Πετσίτη σε αυτή.

Ο Αρτεμίου, ο Πετσίτης και οι offshore

Αποκαλυπτικό για τα όσα συνδέουν Αρτεμίου-Πετσίτη είναι χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας protagon, το οποίο επιχειρεί να χαρτογραφήσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών και τις διαδρομές του χρήματος -από τις offshore και τους εντολείς των εμβασμάτων έως τους πραγματικούς τελικούς αποδέκτες.

Όπως είχε γράψει η εν λόγω ιστοσελίδα, ο Κύπριος δικηγόρος συνδεόταν με offshore που κατείχε τραπεζικό λογαριασμό σε κυπριακή τράπεζα, η οποία είχε ως μοναδική δραστηριότητα την παροχή συμβουλών για προϊόντα λιπασμάτων – κάτι που ενδεχομένως να τη συνδέει με την ELFE. Επιπλέον, συνδεόταν και με έτερη offshore, η οποία διατηρούσε λογαριασμό στην ίδια τράπεζα και έκλεισε ακριβώς την ίδια ημερομηνία με την πρώτη, μία εβδομάδα προτού γίνει η έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της ΔΕΠΑ.

Ο Αρτεμίου όμως εμφανίζεται μέσω δύο συνεταίρων του να εκπροσωπείται φορολογικά στην Ελλάδα από τον Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος εμισθοδοτείτο από την ELFE, ενώ είχε αναλάβει και τη διαχείριση των κυπριακών εταιρειών του Λαυρεντιάδη που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Proton Bank.

Δηλαδή, ο φίλος του Νίκου Παππά εμφανίζεται να εκπροσωπεί φορολογικά στη χώρα μας τον αποκαλούμενο «δικηγόρο των offshore», την ώρα που εργάζεται και εισπράττει μισθό από την ELFE, ενώ διαχειρίζεται και τις εταιρείες του Λαυρεντιάδη στην Κύπρο.

 

Όπως προκύπτει, δε, από αδημοσίευτα στοιχεία των Panama Papers, το γραφείο Αρτεμίου παρουσιάζει έντονη κινητικότητα σε σχέση με τις δύο παραπάνω offshore που εμπλέκονται στην υπόθεση από τον Απρίλιο του 2015 και μετά, μόλις μερικές εβδομάδες δηλαδή μετά την επίσκεψη του Νίκου Παππά στην Κύπρο και λίγες ημέρες μετά την επίσημη έναρξη της δίκης Λαυρεντιάδη για το σκάνδαλο της Proton Bank.

Εδώ να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος Αρτεμίου γνωρίζεται με τον Νίκο Παππά τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2013, όταν, όπως είχε αποκαλυφθεί, είχαν συνταξιδέψει στη Βενεζουέλα. Το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου φαίνεται να αποκτά την offshore που είχε ως αντικείμενο τις παροχές συμβουλών για λιπάσματα και τον λογαριασμό στην κυπριακή τράπεζα μόλις λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση του Μανώλη Πετσίτη στη ΔΕΠΑ, τον Οκτώβριο του 2015.

Ωστόσο, μέσω προχρονολογημένων εγγράφων εμφανίζεται ως διαχειριστής της από τον Απρίλιο του 2015. Όσον αφορά στη δεύτερη offshore, αυτή δημιουργήθηκε την περίοδο που ο Πετσίτης εμφανίζεται στη ΔΕΠΑ.

Εκτός όμως από τις δύο παραπάνω offshore, υπάρχει και τρίτη με έδρα τις Σεϋχέλλες, της οποίας τη διαχείριση εμφανίζεται να αναλαμβάνει το γραφείο του Αρτεμίου, επίσης τον Απρίλιο του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δικηγόρος αρχίζει να δραστηριοποιείται σε σχέση με αυτές τις offshore το 2015, ενώ η φιλία του Νίκου Παππά με τον Μανώλη Πετσίτη είναι ακόμα «ζωντανή», προτού δηλαδή «απομακρυνθεί από το περιβάλλον του», όπως είχε δηλώσει ο υπουργός σε συνέντευξή του. 

Η σχέση ΑΚΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ-Αρτεμίου

Τι μπορεί να συνδέει, ωστόσο, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με το κυπριακό ΑΚΕΛ και τον δικηγόρο Αρτεμίου; Ας αναφερθεί αρχικά πως, προτού αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπιζε με «θαυμασμό» το αδελφό κυπριακό ΑΚΕΛ, το οποίο και βρέθηκε στην εξουσία.

Αίσθηση όμως προκαλεί το γεγονός ότι εξέχοντα στελέχη του ΑΚΕΛ φέρονται να είναι οι συνιδρυτές του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου. Από το χρονικό σημείο της επίσκεψης Παππά στην Κύπρο και μετά, το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου εμφανίζεται σε αδημοσίευτα στοιχεία των Panama Papers να δραστηριοποιείται έντονα σε σχέση με offshore – σε αντίθεση με το χρονικό διάστημα προ του 2015, οπότε εντοπίζεται μόνο ένα μήνυμα από το γραφείο Αρτεμίου στα Panama Papers.

Όπως αναφέρεται σχετικά, τον Αύγουστο του 2009 ο συνιδρυτής του γραφείου Λάμπρος Πιερή επικοινωνεί πρώτη φορά με τη Mossack Fonseca, την παναμέζικη εταιρεία απ’ όπου διέρρευσαν τα Panama Papers. Σε αυτό το μήνυμα ο κ. Πιερή αναφέρει ότι τον παρέπεμψαν στη Mossack Fonseca συνάδελφοι από άλλο κυπριακό δικηγορικό γραφείο, το οποίο ανήκει σε πρώην υπουργό του ΑΚΕΛ, και ότι ενδιαφέρεται για την ίδρυση offshore.

Η επόμενη αναφορά του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου στα Panama Papers προκύπτει λίγο μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του τότε υπουργού Επικρατείας στην Κύπρο. Στις 16 Απριλίου 2015, η APLAW Services -των Αρτεμίου και Πιερή- εμφανίζεται να αναλαμβάνει τη διαχείριση μίας offshore με έδρα τις Σεϋχέλλες με την επωνυμία Alicium Ltd.

Ο Πετσίτης, η ΔΕΠΑ και οι offshore

Επιπλέον, από τις 2 Απριλίου του 2015, το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου φέρεται να εμφανίζεται και ως διαχειριστής της Pizzazz Limited. Και αυτό ενώ η offshore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους αποκτήθηκε από το δικηγορικό γραφείο αρκετούς μήνες μετά. Όπως φαίνεται στα αρχεία των Panama Papers, η εντολή Αρτεμίου προς τη Mossack Fonseca για την απόκτηση της Pizzazz δόθηκε τον Οκτώβριο του 2015. Σημειώνεται ότι η Pizzazz είχε ως μοναδικό αντικείμενο ένα συμβόλαιο σχετιζόμενο με τις συμβουλές για προϊόντα λιπασμάτων - κάτι που μπορεί να τη συνδέει με την ELFE.

Ακόμη μία σύμπτωση: Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο Μανώλης Πετσίτης εμφανίστηκε στη ΔΕΠΑ την ίδια περίοδο που δόθηκε η εντολή απόκτησης της Pizzazz επιδιώκοντας την πρόσληψή του.

Εκείνη την περίοδο είχε ζητηθεί από την τότε διοίκηση της ΔΕΠΑ να μελετηθεί το ενδεχόμενο ρύθμισης των χρεών της ELFE, από την οποία τελικά βρέθηκε ο Πετσίτης να μισθοδοτείται πλουσιοπάροχα. Ωστόσο, σε έγγραφα, τα οποία θεωρούνται προχρονολογημένα, εμφανίζεται να συνδέεται με την Pizzazz από τον Απρίλιο του 2015. Επίσης, το γραφείο Αρτεμίου εμφανίζεται (μέσω της προχρονολόγησης εγγράφων) να αναλαμβάνει τη διαχείριση της Pizzazz μόλις λίγες ημέρες αφού ξεκίνησε η δίκη της Proton Bank, στα τέλη Μαρτίου 2015. Η Pizzazz απέκτησε τραπεζικό λογαριασμό στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας, ενώ ως πραγματικός δικαιούχος της εμφανιζόταν ο Αρτέμης Αρτεμίου, ο οποίος εκ της ιδιότητάς του θα έπρεπε να έχει πλήρη εικόνα των κινήσεών του.

Τον Οκτώβριο του 2015 και αφού ο Πετσίτης εμφανίστηκε στη ΔΕΠΑ, το γραφείο Αρτεμίου αποκτά και δεύτερη offshore, με την επωνυμία Elazzoulian και έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Και αυτή η offshore απέκτησε λογαριασμό στην ίδια τράπεζα. Η μόνη διαφορά ήταν ότι στην εν λόγω offshore ως μοναδικός μέτοχος εμφανιζόταν ο Σωτηράκης Παναγιώτου, συνεργάτης του Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος επίσης συνδεόταν με τον Μανώλη Πετσίτη μέσω της φορολογικής εκπροσώπησής του στην Ελλάδα. Ο Παναγιώτου εμφανιζόταν το 2015 και ως διευθυντής της κυπριακής Nikastero Trading που συνδεόταν με την ELFE – η Nikastero κατείχε το 2010 μετοχές της ELFE και για την απόκτηση αυτών των μετοχών είχε εκταμιευθεί τότε δάνειο από την Proton Bank ύψους 54 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τους λογαριασμούς των offshore στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου Λάρνακας επόπτευε η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, μέλος του ανώτατου διοικητικού οργάνου της οποίας ήταν ο συνιδρυτής του δικηγορικού γραφείου Αρτεμίου, Λάμπρος Πιερή. Ακόμη ένας μήνας-κλειδί για την εμπλοκή του γραφείου Αρτεμίου στην υπόθεση ΔΕΠΑ-ELFE-Λαυρεντιάδη-Πετσίτη ενδέχεται να είναι ο Ιούλιος του 2015. Τότε, το κυπριακό δικηγορικό γραφείο εμφανίζεται να αναλαμβάνει τη διαχείριση των κυπριακών εταιρειών που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο δανείων της Proton Bank, ενώ τον ίδιο μήνα εμφανίζεται σε αδημοσίευτα αρχεία των Panama Papers «κινητικότητα» σε σχέση με την Alicium με έδρα τις Σεϋχέλλες. Μάλιστα, σε μήνυμα του γραφείου Αρτεμίου προς τη Mossack Fonseca φαίνεται ότι υπάρχει πίεση χρόνου σε σχέση με έγγραφα της εν λόγω offshore. 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Απριλίου 2019, 14:54