Ο αιγυπτιακός Τύπος για τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Αιγύπτου, Κύπρου

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018, 17:09
Ο αιγυπτιακός Τύπος για τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Αιγύπτου, Κύπρου
Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα του σημερινού αιγυπτιακού Τύπου για τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, Νίκου Κοτζιά, Σάμεχ Σούκρι και Νίκου Χριστοδουλίδη, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου το απόγευμα στο Κάιρο.

Η «Egypt Indendent» μεταφέρει δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών Άχμεντ Αμπού Ζάιντ, σύμφωνα με τις οποίες «η τριμερής υπουργική συνάντηση εξέτασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην υλοποίηση του σχεδίου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ αφρικανικής και ευρωπαϊκής ηπείρου, μέσω των τριών χωρών, υπό το πρίσμα των πρόσφατων ανακαλύψεων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Στο ρεπορτάζ επίσης αναφέρεται ότι «στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η συνεργασία στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της αλιείας και της τεχνολογίας των πληροφοριών».

Ενώ, «οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την τριμερή συνεργασία με την Αίγυπτο, μία συνεργασία που επιθυμούν έτι περαιτέρω να βελτιώσουν, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων».

Η «Egypt Today» εστίασε το ρεπορτάζ της στις δηλώσεις του εκπροσώπου της Αιγυπτιακής προεδρίας Μπάσαμ Ράντι, σύμφωνα με τον οποίο, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν «για να συζητήσουν τις προετοιμασίες για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των τριών κρατών, που θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Κρήτη στην Ελλάδα».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η συνάντηση των τριών υπουργών Εξωτερικών εντάσσεται στο πλαίσιο της επιθυμίας των τριών υπουργείων να εμβαθύνουν τις σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες αποτελούν σημαντική στρατηγική βάση στην περιοχή».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης έργα ενεργειακής συνεργασίας στο πλαίσιο των πρόσφατων ανακαλύψεων υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η στρατηγική τους σημασία καθώς και η συνεργασία και η ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της αλιείας, της βιομηχανίας και της τεχνολογίας της πληροφορίας, συμπληρώνει η εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι «ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει η Αίγυπτος στις στρατηγικές σχέσεις με την Αθήνα και τη Λευκωσία».

Τέλος, «οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τα διάφορα πλαίσια τριμερούς συνεργασίας με την Αίγυπτο, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων».

Παράλληλα, η «Egyptian Gazette» ανέφερε ότι η τριμερής υπουργική συνάντηση «εξέτασε επίσης τις προετοιμασίες για την πραγματοποίηση της επόμενης τριμερούς συνόδου που θα διεξαχθεί στην Κρήτη αργότερα το 2018. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα κοινά έργα, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλεκτρικού δικτύου που θα συνδέει την Αφρική και την Ευρώπη μέσω των τριών χωρών, στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, της αλιείας, της βιομηχανίας και της τεχνολογίας των πληροφοριών. Οι κορυφαίοι διπλωμάτες συζήτησαν επίσης τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη νότια και ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018, 17:13