«Ελλάδα: πλατιά νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα», ήταν ο τίτλος που κυριάρχησε σε όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, από χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Από τα tweets που αφορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα, μια φωτογραφία με ένα θαλασσοπούλι με ολάνοιχτα φτερά και τη φράση «το καράβι στο λιμάνι θα φανεί…θαλασσινό πουλί στα όνειρά μας» αναπαράχθηκε σε ορισμένες γαλλικές ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λε Μοντ»: «Ο Τσίπρας νικητής των εκλογών για τρίτη φορά στο ίδιο έτος».

Οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν κράτησαν οργή κατά του Αλέξη Τσίπρα, που παρά το ξεκάθαρο «όχι» στο δημοψήφισμα προχώρησε σε συμφωνία με τους δανειστές, επισημαίνει σε ένα αρχικό δημοσίευμα η «Μοντ».

Με τη ροή των εξελίξεων, νέο δημοσίευμα υπογραμμίζει τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού με τον Πάνο Καμένο και δημοσιεύει τη φωτογραφία των δύο ανδρών με λεζάντα: «Θα συνεχίσουμε μαζί». «Ο Τσίπρας πέτυχε το στοίχημά του, παρ’ ολα αυτά, το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής πλέον του 40% σε μια χώρα που η ψηφοφορία θεωρείται υποχρεωτική, είναι μια σαφής προειδοποίηση για τη νέα κυβέρνηση», υπογραμμίζει η Μοντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λιμπερασιόν»: «Ελλάδα, ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημά του, πετυχαίνοντας το ίδιο σχεδόν ποσοστό με αυτό του Ιανουαρίου. (… ) Προφανώς οι Έλληνες συνεχίζουν να τον θεωρούν τον πιο κατάλληλο για να αντισταθεί στους πιστωτές, οι οποίοι θα πρέπει να μελετήσουν το μάθημα που απορρέει από τις εκλογές της Κυριακής», υπογραμμίζει η Λιμπερασιόν.

«Ουμανιτέ»: «Ξεκάθαρος νικητής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας», τιτλοφορεί η κομμουνιστική εφημερίδα για να υπογραμμίσει σε άλλο δημοσίευμα: «Παρά τις αντιξοότητες, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερά». Η Ουμανιτέ μιλάει επίσης για τον ρόλο που έπαιξαν τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. «Παιγνίδι σφαγής Τσίπρα από τα ιδιωτικά μίντια. Με παραπληροφόρηση και χειραγώγηση, τα βασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν συντονισθεί για να ρίξουν τον ηγέτη της αριστεράς», υπογραμμίζει.

«Λα Τριμπίν»: Η οικονομική εφημερίδα μιλάει επίσης για «το στοίχημα που κέρδισε ο Τσίπρας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι την Κυριακή δύο είναι οι χαμένοι: η Λαϊκή Ενότητα που τελικά δεν μπαίνει στη Βουλή και το Ποτάμι. Επισημαίνει ότι το Ποτάμι, που είχε απροκάλυπτα υποστηριχθεί από τους πιστωτές, χάνει τελικά σχεδόν δυο μονάδες από τα ποσοστά του Ιανουαρίου (…).

Οι εκλογές αυτές είναι τελικά «ένα χαστούκι για τους πιστωτές» εκτιμά ο συντάκτης Ρομαρίκ Γκοντέν, διότι δεν έκρυψαν και σε αυτήν την εκστρατεία, ότι προτιμούσαν «έναν πλατύ συνασπισμό» ή μια λύση στο κέντρο.

«Φιγκαρό»: «O Τσίπρας κέρδισε το τολμηρό εκλογικό του στοίχημα», ο τίτλος της εφημερίδας. «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κέρδισε μια τετραετή θητεία για να βγάλει την Ελλάδα από τις δυσκολίες που την περιμένουν. Θα συνεχίσει να κυβερνά με τους ίδιους συμμάχους», προσθέτει. Σε άλλο δημοσίευμα η Φιγκαρό μιλάει για τις «ατέρμονες μεταμορφώσεις του παίκτη», ήτοι του Αλέξη Τσίπρα, από το δημοψήφισμα και μετά. Αναρωτιέται «τι πρόκειται να κάνει με τη νέα του νίκη».

Η δωρεάν κυκλοφορίας «Metronews» επικεντρώνεται στις δηλώσεις Ολάντ και στο έμμεσο μήνυμα που έστειλε στη γαλλική αριστερά: «Μετα τη νίκη του Τσίπρα, ο Ολάντ προειδοποιεί την αριστερά της (γαλλικής) αριστεράς».

«Ο Γάλλος πρόεδρος, επωφελήθηκε για να στείλει την Κυριακή ένα μήνυμα στην αριστερά της δικής του πλειοψηφίας» υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Εξηγεί ότι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Φρανσουά Ολάντ είναι ότι «η σκληρή γραμμή μέρους της γαλλικής αριστεράς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», και ότι «ο ρεαλισμός είναι το μέλλον για την ευρωπαϊκή αριστερά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης