«Πρώτη αχτίδα φωτός», «Συγκρατημένη αισιοδοξία», «Η Αθήνα φαίνεται έτοιμη να κάνει συμβιβασμούς» είναι κάποιοι από τους τίτλους που εμφανίζονται σε γερμανικές εφημερίδες αναφορικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

«Σημειώθηκαν βήματα στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα» τονίζει η «Suddeutsche Zeitung», διευκρινίζοντας ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της συμφώνησαν στις αλλαγές στον ΦΠΑ και στη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, έπειτα από τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων μεταξύ του Brussels Group και της Αθήνας φάνηκαν την Κυριακή να σημειώνονται «περιορισμένες πρόοδοι». Παράλληλα, η ίδια πηγή χαρακτήρισε τις συζητήσεις «ενθαρρυντικές».

«Αυξάνονται οι αισιόδοξες φωνές» επισημαίνει η «Frankfurter Allgemeine» στο άρθρο της που τιτλοφορείται «Μια μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το χρέος».

Η εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά στις προόδους που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις, αλλά και στο γεγονός ότι αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στη συνέχιση των συζητήσεων και σήμερα, ευρωπαϊκή πηγή σχολιάζει: «Το ότι θα πραγματοποιηθούν είναι ένα καλό σημάδι και επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν. Όμως, πρέπει να γίνουν ακόμη πρόοδοι».

Η «Frankfurter Allgemeine» σημειώνει επίσης στο δημοσίευμά της ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν θετικές δηλώσεις σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της και από Ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ και ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Είμαι αισιόδοξος ότι υπάρχει κοινή θέληση και κυρίως η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βρεθεί μια λύση» είχε δηλώσει ο Μακρόν από τη Ρώμη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το «Spiegel», το οποίο αναφέρει ότι έχουν σημειωθεί προφανή βήματα στις διαπραγματεύσεις, διευκρινίζοντας ότι η Αθήνα εμφανίστηκε διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό, η συμφωνία, την οποία έχει επειγόντως ανάγκη η Ελλάδα, είναι ακόμη μακριά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης