Ο. Γεροβασίλη: «Ανάπτυξη-κοινωνική δικαιοσύνη ο στόχος, ιδεολογικά βαρίδια φέρει ο Κ. Μητσοτάκης»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016, 19:11
Ο. Γεροβασίλη: «Ανάπτυξη-κοινωνική δικαιοσύνη ο στόχος, ιδεολογικά βαρίδια φέρει ο Κ. Μητσοτάκης»
Για καλό κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και «θεσμών» ή εργοδοτών, καθώς και απομόνωση της αντιπολίτευσης έκανε λόγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ημερησία». Πιο αναλυτικά:

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στον δύσκολο κάβο του ασφαλιστικού; Ανησυχείτε για τις «αντοχές» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί και από άλλους βουλευτές, πέραν των 153. Σε ποιες κοινοβουλευτικές ομάδες προσβλέπετε για στήριξη, αφού η αντιπολίτευση έχει ήδη απορρίψει την πρόταση Κατρούγκαλου;

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θεμελιώνεται πάνω σε τρεις πυλώνες: την κοινωνική δικαιοσύνη, την αναδιανομή προς όφελος των πιο αδυνάμων και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Δεν εξασφαλίζει απλά αναλλοίωτες τις αποδοχές των συνταξιούχων, αλλά θέτει τη βάση για ένα μακρόπνοο και υγιές ασφαλιστικό σύστημα, συνδεδεμένο με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Οι βουλευτές της Κ.Ο. ενημερώνονται και συνεισφέρουν με προτάσεις σε όλη την πορεία της διαμόρφωσης της τελικής μορφής του νομοσχεδίου. Το ίδιο και οι κοινωνικοί εταίροι. Η αντιπολίτευση βρίσκεται μόνη απέναντι, χωρίς ουσιαστικές προτάσεις και μόνο με κραυγές. Στην πραγματικότητα, με αυτόν τον τρόπο, προτείνει οριζόντιες μειώσεις για να δοθούν λίγες ανάσες σε ένα σύνθετο, άδικο και αποσαθρωμένο από τις πολιτικές τους σύστημα. Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί.


Αν και επισήμως δεν υπάρχει απάντηση από τους θεσμούς για την ελληνική πρόταση, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι υπάρχουν ενστάσεις, μεταξύ άλλων και για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στη συγκεκριμένη ρύθμιση;

Για να είμαστε ακριβείς πρόκειται για ελάχιστη αύξηση στις ήδη μειωμένες εισφορές. Πρακτικά, αντί για το 3,9% της μείωσης του 2014, πάμε στο 2,9% σε σχέση με τις προηγούμενες εργοδοτικές εισφορές. Ενώ υποτίθεται ότι εκείνη η μείωση θα έφερνε ανάπτυξη και επενδύσεις, στην πραγματικότητα δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, με ελάχιστη επιβάρυνση εργοδότη και εργαζόμενου, διασφαλίζουμε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Οι εργοδότες το έχουν καταλάβει αυτό και γι’ αυτό δεν φέρνουν αντιρρήσεις στην προσωρινή εφαρμογή του μέτρου. Την ίδια θετική εικόνα λαμβάνουμε και από την Ευρώπη. Θα ήταν ευχής έργο να το καταλάβει και η αντιπολίτευση, έτσι ώστε στην τελική διαπραγμάτευση να πάει η χώρα με μία φωνή και να καταφέρει να προστατέψει τις αποδοχές των Ελλήνων συνταξιούχων.

Η Ελλάδα επενδύει πολλά στην συζήτηση για το χρέος. Ωστόσο οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή δεν πρόκειται να ανοίξει πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, για την οποία ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες. Ανησυχείτε ότι μπορεί να σημειωθούν καθυστερήσεις στο θέμα λόγω απροθυμίας μερίδας των Ευρωπαίων;

Αυτή τη στιγμή έχει διαμορφωθεί ένα καλό κλίμα με τους θεσμούς. Ταυτόχρονα, τόσο η αποδοχή της ανάγκης όσο και οι συνθήκες για τη συζήτηση για το χρέος έχουν ωριμάσει. Επιπλέον, η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι κάτι που επιθυμούν όλες οι πλευρές. Πιστεύω λοιπόν, πως είναι ρεαλιστικό να υπολογίζουμε ότι το Φλεβάρη θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση, κάτι που θα οδηγήσει στο επόμενο βήμα. Δηλαδή να τοποθετηθεί στο τραπέζι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Ο πρωθυπουργός έχει διατυπώσει την πρόβλεψη ότι από το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει ανάπτυξη. Ποιες συγκεκριμένες κινήσεις θα οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα;

Η κυβέρνηση προχωρά με σύστημα και μεθοδικότητα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης σε εγχώριους και ξένους επενδυτές. Υλοποιείται ένα πλέγμα πολιτικών, με νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις, που επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και καταφέραμε, με επίμονη εργασία, την πλήρη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-13. Πετύχαμε μέσα σε 3 μόλις μήνες να διατεθούν στην πραγματική οικονομία πόροι ύψους 5 δισ., ποσό το οποίο ξεπερνά τον αισιόδοξο στόχο για 4,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2015 που είχαμε θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις. Όσον αφορά στο νέο ΕΣΠΑ είμαστε το μόνο κράτος-μέλος που ενεργοποίησε πλήρως τα προγράμματα της νέας περιόδου και υπέβαλε ήδη αιτήματα πληρωμής. Συντάσσεται, επιπλέον, ο νέος αναπτυξιακός Νόμος και ιδρύεται αναπτυξιακό συμβούλιο το οποίο θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την χώρα.

Προχωρά η ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης και με στόχο την αντιμετώπιση της πολυνομίας, της γραφειοκρατίας και των χρονοβόρων διαδικασιών που ταλαιπωρούν πολίτες και επενδυτές. Την επιστροφή στην ανάπτυξη την ευαγγελίστηκαν πολλοί, κανείς όμως δεν κατάφερε να την υλοποιήσει. Εμείς εργαζόμαστε ώστε πολύ σύντομα να καταστεί εφικτή.

Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Οι εξελίξεις με την Eldorado ωστόσο προκαλούν προβληματισμό για «φυγή» επενδυτών που ήδη βρίσκονται στη χώρα. Πώς το σχολιάζετε;


Η κυβέρνηση προωθεί τις επενδύσεις με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Οι εταιρίες από την πλευρά τους θα πρέπει να σέβονται τη νομοθεσία και να αποδίδουν φόρους. Δεν θα επιστρέψουμε σε καμία εταιρία, όπως και να λέγεται όσο μεγάλη και να είναι, να χρησιμοποιεί εκβιαστικές τακτικές. Και βέβαια, δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι ως μοχλός πίεσης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να «υιοθετήσουν» τις θέσεις της εταιρίας μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ELDORADO GOLD. Συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την ακύρωση συνάντησης με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: η ανάπτυξη δεν είναι μια διαδικασία που πραγματώνεται με στενά οικονομικούς και οικονομικούς όρους. Οφείλει να μορφοποιείται κοινωνικά, να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον και να υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας.

Το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει στροφή της ΝΔ προς το κέντρο. Πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτό τους συσχετισμούς στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με το νέο αρχηγό;

Ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ κουβαλάει ιδεολογικά βαρίδια. Από τη μια είναι η προσωπική προσήλωσή του στον νεοφιλελεύθερο δογματισμό και από την άλλη η ακροδεξιά ρητορική και πρακτική όσων των στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές. Για εμάς , αυτό υποδηλώνει δεξιότερη στροφή. Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες πολίτες έχουν καταδικάσει -και μάλιστα δύο φορές- τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του κ. Μητσοτάκη και δεν πρόκειται να γοητευθούν από αυτό, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά τα δεινά που επέφερε στην Ελλάδα την περασμένη πενταετία. Για την ώρα αναμένουμε το εναλλακτικό σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που υποσχέθηκε ότι θα διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία στην ΚΟ της ΝΔ.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016, 19:11