Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2019, επισκέφθηκε τη Διεθνή Έκθεση Αμυντικού Υλικού «IDEX 2019», που πραγματοποιείται στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Η διεθνής έκθεση IDEX (International Defence Exhibition and Confe-rence) παρουσιάζει εκθέματα τελευταίας τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της άμυνας, καλύπτοντας και τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΥΕΘΑ επισκέφθηκε τα ελληνικά περίπτερα της IDEX, αλλά και περίπτερα ελληνικού ενδιαφέροντος, συνομίλησε με τους εκθέτες και ενημερώθηκε σχετικά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην έκθεση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον Πρίγκιπα του Άμπου Ντάμπι και Διάδοχο των ΗΑΕ, Σεΐχη Mohammed bin Saif Bin Zayed Al Nahyan. Επίσης συνάντησε, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό Άμυνας των ΗΑΕ Mohammed Ahmad Al Bowardi, τον Υπουργό Άμυνας της Αρμενίας Davit Tonoyan, τον Υπουργό Άμυνας της Σερβίας, Aleksandar Vulin, τον Υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας, Jeong Kyeongdoo, τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας, Anatoliy Metodiev Velichkov, και τον Διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων και Αεράμυνας των ΗΑΕ, Πτέραρχο Ibrahim Naser Al Alawy, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

‘’ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Σχετικά με την επίσκεψή σας εδώ και πώς είδατε και τις επαφές σας, αλλά και την ελληνική αμυντική βιομηχανία , την παρουσία της σε αυτή την έκθεση.

Ε.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να επισκεφτούμε την «IDEX», η οποία εδώ στον Κόλπο είναι μια από τις σοβαρότερες εκθέσεις πολεμικού υλικού. Σχεδόν όλες οι εταιρείες από όλο τον κόσμο έχουν περίπτερα και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείπουν οι δικές μας δραστηριότητες. Όπως βλέπετε, όλες οι ελληνικές εταιρείες εκπροσωπούνται με περίπτερα στην έκθεση αυτή. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με όλους τους διευθυντές και τους ιδιοκτήτες των εταιρειών. Οι συναντήσεις ήταν αρκετά εποικοδομητικές και εκτιμώ ότι είναι μια πολύ καλή παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και όλων των εκπροσώπων της, υποστηριζόμενες από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και κατ’ επέκταση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να αναδειχτούν οι δυνατότητες αυτών των εταιρειών, γιατί έχουν πάρα πολλές δυνατότητες, όχι μόνο για τις εγχώριες ανάγκες, αλλά και για τις διεθνείς.

Από ό,τι βλέπω και από ό,τι μίλησα με όλους είναι αρκετά ευχαριστημένοι με αυτή την δραστηριότητα. Εμείς, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια και στα θέματα της εκπαίδευσης ιδιαίτερα στην Αεροπορία, αλλά του Ναυτικού και στα θέματα γενικότερα στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Να σας θυμίσω ότι πριν από μερικά χρόνια, μας χορήγησαν μια μεγάλη ποσότητα από ανταλλακτικά για τις φρεγάτες τύπου S οι οποίες υποστήριξαν τα πλοία μας για περίπου 10-15 χρόνια, με ανταλλακτικά τα οποία δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά. Οπότε, καταλαβαίνετε ότι το πνεύμα συνεργασίας και υποστήριξης είναι εξαιρετικό και προσπαθούμε να το διατηρήσουμε και θα το διατηρήσουμε.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία των εκπροσώπων των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Τους στηρίζουμε και ευχόμαστε ότι καλύτερο για τις προοπτικές και τις επενδύσεις αυτών των εταιρειών.

ΕΡ.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Μια ακόμη ερώτηση. Αν είναι εύκολο, μπορείτε να μας πείτε τι αποκομίσατε από τις διεθνείς επαφές τις οποίες κάνατε με τους ομολόγους σας κατά την επίσκεψη;

Ε.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ: Οι διεθνείς επαφές και οι συναντήσεις που είχα, είχαν ως θέμα, κατ’ αρχήν, να δούμε τι ανάλυση κάνουμε όλοι και κατά πόσο είμαστε παράλληλα σκεπτόμενοι με όλους που έχουν ανάλογα προβλήματα. Η ανάλυση και η σκέψη δείχνουν ότι είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Η ανάγκη για να υπάρχουν συνέργειες – συνεργασίες, καλές σχέσεις και υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν αυτό τον καιρό στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι η τρομοκρατία, το παράνομο εμπόριο, τα θέματα της ενέργειας, οι γραμμές επικοινωνίας να διατηρηθούν ανοικτές και γενικότερα να υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια σε όλη την περιοχή. Αυτός είναι ο σκοπός των συναντήσεων και η διερεύνηση τρόπων για το πώς αυτές οι σχέσεις θα κεφαλαιοποιηθούν ούτως ώστε να υποστηριζόμαστε σε αυτές τις ανησυχίες μας.’’

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης