«Η ώρα του διαλόγου έχει φθάσει και θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το δεύτερο σκέλος της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. 1973, υπό την έννοια της προώθησης ενός διαλόγου, ο οποίος θα μπορέσει να οδηγήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Λιβύη» τονίζει σε συνέντευξή του σε κινεζική εφημερίδα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης.

«Ο διάλογος», όπως εξηγεί, «θα πρέπει να προωθήσει την πολιτική μεταρρύθμιση και θα πρέπει να έχει ως στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στη κρίση. Για τον σκοπό αυτό, η Ελλάδα στηρίζει τη συγκρότηση ενός πολυμερούς διεθνούς διαλόγου στη Λιβύη, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να προωθήσει τις ανάλογες διπλωματικές πρωτοβουλίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο για το τι είδους κυβέρνηση θα ήθελε η Ελλάδα να δει να αναδύεται από τον πόλεμο και αν θα στήριζε τις δυνάμεις της Λιβυκής αντιπολίτευσης στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δόλλης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει ως αρχή τον πλήρη σεβασμό της ανεξαρτησίας, εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης και θα ήθελε να δει τους πολίτες της Λιβύης να αποφασίζουν ανεξάρτητα για το μέλλον τους και τα αιτήματά τους για τη δημιουργία μιας ανοιχτής, ελεύθερης, ευημερούσας κοινωνίας με καθεστώς ασφάλειας να βρουν ανταπόκριση».

Σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της αναστάτωσης στην περιοχή, ο υφυπουργός είπε ότι «θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο ότι η κρίση μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σταθερότητα στη περιοχή. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί μια χειροτέρευση της κατάστασης».

Σχετικά με την αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης στην στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, ο υφυπουργός επεσήμανε ότι «η Κίνα διαδραματίζει ένα σημαντικό ηγετικό ρόλο και έχει μια σημαντική ευθύνη ως ένα από τα 5 μόνιμα μέλη του Σ.Α. του Ο.Η.Ε.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η στάση της Κίνας- πρόσθεσε- αντανακλά την επιθυμία σεβασμού του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ. Πολλές χώρες συμμερίζονται τις ανησυχίες και ερωτήματα που έχει θέσει τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν με την προσήλωση στα όσα προσδιορίζονται από το περιεχόμενο και τα όρια της απόφασης του Σ.Α.(1973)».

Ο κ. Δόλλης θέλησε, τέλος, να τονίσει και πάλι την ανάγκη πλήρους σεβασμού της ανεξαρτησίας, εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης