Επίθεση τόσο στον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ασκεί πολιτική υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά απελευθερώνοντας το πιο βαθύ εθνικιστικό δυναμικό και μεταμορφώνοντας τη ΝΔ σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα ενώ τού καταλόγισε ακέραια και ολόκληρη την ευθύνη για το επεισόδιο με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας στα όσα υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για τους χειρισμούς του στο Σκοπιανό ζήτημα, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για απολογητικό ύφος και άκομψη συγνώμη για το 1993 τότε που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Έκανε μια απολογητική αποτίμηση και αποφάσισε ότι τα πήγε καλά στη διαπραγμάτευση. Υπάρχει και άλλη όμως αποτίμηση από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Απαντώντας στον κ. Σαμαρά που δήλωσε ότι τα πήγε καλά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα έκανε μούσκεμα. Αυτή ήταν η ιστορική αποτίμηση για τον κ. Σαμαρά, που χειροκροτούσατε εσείς στη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

« Με τον τρόπο που χειρίστηκε την όλη διαπραγμάτευση κόντεψε να αποσταθεροποιήσει το σύνολο των Βαλκανίων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα, ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στον κ. Σαμαρά «διαστρέβλωση της αλήθειας και των γεγονότων», «παρουσιάστηκε ως δικολάβος» είπε και χαρακτήρισε την πολιτική του «φτερό στον άνεμο», ενώ του συνέστησε, «να διαβάσει το άρθρο του δημοσιογράφου Στέφανου Κασιμάτη στη «Καθημερινή» που εξηγεί για ποιο λόγο ο κ. Σαμαράς απέτυχε».

«Αυτό που δεν είπε ο κ. Σαμαράς είναι αν είναι υπέρ ή κατά της σύνθετης ονομασίας. Δεν είπε ότι το 2012 υπερψηφίστηκε η σύνθετη ονομασία. Είπε ότι ο λόγος που θέλουμε να δώσουμε λύση είναι για να διασπάσουμε τη ΝΔ. Ο ίδιος όμως ο κ. Σαμαράς έχει ταλέντο στη διάσπαση», ανέφερε ο κ. Τζακανόπουλος.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ασκεί την πολιτική του υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά. «Θεώρησε ότι βρήκε πολιτικό θέμα για να μας πάει στις εκλογές κάνοντας τεράστια παραχώρηση στις ακροδεξιές απόψεις. Σήκωσε τη σημαία της αντιπαράθεσης με την ΠΓΔΜ και δεν κατάλαβε τις συνέπειες τη επιλογής του αυτής, ούτε για το κόμμα ούτε για τη χώρα. Αν ακούσετε τις τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ θα το επιβεβαιώσετε. Απελευθέρωσε το πιο βαθύ εθνικιστικό δυναμικό μεταμορφώνοντας τη ΝΔ από ένα κεντροδεξιό νεοφιλελεύθερο κόμμα, σε εθνολαϊκιστικό μόρφωμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ακόμα ότι ο κ. Μητσοτάκης «φέρει ακέραια και ολόκληρη την ευθύνη για όσα συνέβησαν χθες στη Βουλή», με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση. «Τι αλήθεια περιμένει κάποιος να ακούσει από τον Μπαρμπαρούση, όταν ακούει για εθνικές προδοσίες και μειοδοσίες από τα στελέχη της ΝΔ; Αυτό που συνέβη χθες είναι η λογική συνέπεια. Όταν η ΝΔ μιλά για προδοσία η Χρυσή Αυγή θα μιλήσει για ανάγκη πραξικοπήματος. Στρώνει το χαλί στον εθνικισμό», υπογράμμισε.

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε επίσης για «τέσσερα ανυπόφορα παράδοξα» στη στάση και τις επιλογές της ΝΔ.

Πρώτον, όπως είπε, το συνταγματικό παράδοξο. Αμφισβήτησε την εξουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών να υπογράψουν τη συμφωνία. Κάτι, όπως είπε, που είναι πέρα από τη συνταγματική λογική στο να ασκήσει η κυβέρνηση το νόμιμο συνταγματικό της δικαίωμα.

Δεύτερον, το κοινοβουλευτικό παράδοξο. «Πρώτη φορά μια κυβέρνηση κατάφερε να επιβεβαιώσει δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα την εμπιστοσύνη της στη Βουλή και να κατατεθεί από ένα κόμμα πρότασης δυσπιστίας», τόνισε.

Τρίτο το οικογενειακό παράδοξο. Όπως είπε, «με τη στάση του ο κ. Μητσοτάκης δικαίωσε τον κ. Σαμαρά που έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν 25 χρόνια επιβεβαιώνοντας την πολιτική του ομηρία από την ακροδεξιά».

Τέταρτον, το ευρωπαϊκό παράδοξο. Η ΝΔ σήκωσε τη σημαία υποτίθεται απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αποδοκιμάζεται από την Ευρώπη, με ορισμένα ευρωπαϊκά μέσα να τον παρουσιάζουν ως εκπρόσωπο του Όρμπαν.

«Οι εθνικιστικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη -και αυτό είναι εθνικό παράδοξο, είναι ακριβώς ίδιες με τις εθνικιστικές δηλώσεις του VMRO και των πιο ακραίων εθνικιστικών κύκλων των Σκοπίων», τόνισε και πρόσθεσε:

«Ο λόγος που θέλουμε να δώσουμε λύση στη διένεξη με την γείτονα χώρα είναι γιατί ασκούμε με υπευθυνότητα την εξωτερική πολιτική, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στη περιοχή. Η συμφωνία που θα κλείσουμε σε λίγες μέρες είναι καλή και απολύτως διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

«Κανένας από τους δυο, ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Ζάεφ μειοδότησαν. Απλώς βρέθηκαν δυο ηγέτες, με το μυαλό στο κεφάλι τους, που θέλησαν να βάλουν ένα οριστικό τέλος, σε μια διένεξη σε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο. Να κλείσουν οριστικά από τα Βαλκάνια το κεφάλαιο της εθνολαϊκίστικης έξαρσης που συνεχίζεται. Αυτό τον εθνικισμό που στηρίζετε, κλείνει σήμερα με αυτή τη συμφωνία», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης