Ο γ.γ., της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε αποψινή του ομιλία σε συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάλεσε σε μαζική καταδίκη εκ μέρους του λαού της πολιτικής «που έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε σημαιοφόρο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών εγκληματικών σχεδιασμών και συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, προκαλώντας μεγάλους κινδύνους για τη χώρα και το λαό μας».

Η αποψινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διήμερων πανελλαδικών κινητοποιήσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «ενάντια στις ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και τα στρατηγεία που έχουν εγκαταστήσει στη χώρα μας η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια στις νέες βάσεις θανάτου που ετοιμάζεται να λειτουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε ότι παρά την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ για «τους δήθεν διαφορετικούς ρόλους Τσίπρα-Καμμένου», έχουν «κοινό σκοπό να σύρουν τον λαό στην κοινή γραμμή της υπόκλισης στον ευρωατλαντισμό», προσθέτοντας ότι «αυτός είναι και ο κοινός παρανομαστής με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, γιατί έτσι εκτιμά η άρχουσα αστική τάξη, που είναι η ‘μήτρα’ όλων των καθεστωτικών κομμάτων, πως μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της».

Είπε ότι «ο Τσίπρας προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τον Καμμένο, για να μπορεί να πουλάει ψευτοαριστερά συνθήματα» αλλά «τους προδίδουν τα αίσχη που έχουν κάνει μέχρι τώρα» καθώς «ήδη έχουν μαυρίσει την Ελλάδα με στρατιωτικές βάσεις», ενώ συμμετέχουν και στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε «δίπλα στο εμπόριο της ελπίδας και το εμπόριο κάποιων αντιιμπεριαλιστικών συνθημάτων» και πρόσθεσε πως «σήμερα, είναι ξεδιάντροπη η λογική του, όπως και όλων εκείνων που υποστηρίζουν την εμφάνιση νέων βάσεων στη χώρα μας. Μάλιστα, όλοι αυτοί αναγνωρίζουν πως αυτές είναι φονικό εργαλείο καταστροφής και πολέμου, μα προτάσσουν πως αυτές ‘θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών’ σε μια σειρά τομείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η όποια δυσωδία των χαμαιτυπείων δεν μπορεί να συγκριθεί με την μπόχα των επιχειρημάτων Τσίπρα-Καμμένου και των κονδυλοφόρων που ταΐζονται από τα μυστικά κονδύλια των μηχανισμών τους» είπε, επισημαίνοντας ότι «η κατευθυνόμενη αυτή επιχειρηματολογία στοχεύει εκείνα τα λαϊκά στρώματα, που χτυπημένα από την καπιταλιστική κρίση λένε ‘ίσως έτσι να βρεθεί κανένα μεροκάματο, αφού αν δεν ήταν εδώ οι βάσεις θα ήταν κάπου αλλού’…

Οι εργαζόμενοι, ο λαός μας δεν πρέπει να στενέψουν τη σκέψη τους, δεν πρέπει να κοιτούν κοντόφθαλμα. Γιατί το ξεροκόμματο που μπορεί να φάνε προσώρας, την άλλη στιγμή θα το ξεράσουν» τόνισε.

Επικαλούμενος δήλωση του Π. Καμμένου σε πρόσφατη συνέντευξή του περί ύπαρξης γραφείου του ΝΑΤΟ σε κάθε μονάδα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, έθεσε τα ερωτήματα

α) Υπάρχουν στελέχη στα προαναφερόμενα ΝΑΤΟϊκά γραφεία που υπηρετούν σε μόνιμη βάση τις ιμπεριαλιστικές αποστολές;

β) Γιατί τα γραφεία αυτά δεν περιλαμβάνονται στα οργανογράμματα των μονάδων; Είναι μυστικά; Κι αν ναι, ποιοι ακριβώς τα γνωρίζουν;

γ) Ποιο είναι το κόστος αυτών των υπηρεσιών, αλλά και η συνολική δαπάνη της χώρας για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ;

«Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη: Κανένα στέλεχος των ΕΔ ανεξαρτήτως βαθμού ή κλάδου που ανήκει, δεν έχει λόγο να στελεχώνει και να υπηρετεί μεταξύ άλλων και σε τέτοιου είδους υπηρεσίες, που ματώνουν λαούς της περιοχής» υπογράμμισε.

Είπε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ υπηρετεί συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων, προωθεί στοχεύσεις τους στην ευρύτερη περιοχή» και σημείωσε ότι «αυτή είναι η ακριβής μετάφραση της περιβόητης ‘γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας’, που δεν εκφράζει κανένα απολύτως λαϊκό συμφέρον».

Ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ «όπως δείχνουν όλες οι αποφάσεις κορυφής του και οι άλλες δομές του, συνεχίζει την εγκληματική του δράση, που γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού αυτός ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός ‘απλώνεται’ σε νέες γεωγραφικές περιοχές, αναβαθμίζει τους σχεδιασμούς του και με τη χρήση νέων υπερσύγχρονων καταστροφικών όπλων, μεταξύ άλλων και των πυρηνικών».

Σημείωσε ότι «μαζί με το ΝΑΤΟ βαδίζει και η ΕΕ με την παραπέρα στρατιωτικοποίήσή της». Επισήμανε ότι «η καπιταλιστική μηχανή δεν παίρνει μπροστά» μετά την καπιταλιστική κρίση, προσθέτοντας ότι οι αντιθέσεις οξύνονται, ενώ «η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων, που είχε συναφθεί μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης το 1987, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνα κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και πόσο βαριά εκτεθειμένη είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εξελίσσεται σε σημαιοφόρο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών».

Αναφέρθηκε στο «μεγάλο φορτίο πυρίτιδας» που κουβαλούν τα Βαλκάνια και το οποίο αυξάνεται «γεωμετρικά με τον στόχο που έχει τεθεί από τους Αμερικάνους κι Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ» επισημαίνοντας ότι «αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Μιλώντας για την «άτυπη» ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία από την 1η Ιανουαρίου 2019, ως πρώτο βήμα «για τη Μεγάλη ή μεγαλύτερη Αλβανία» είπε ότι είναι αρνητική εξέλιξη «και για τον αλβανικό λαό και τους άλλους λαούς, που προσπαθούν να τους εθίσουν στο ‘ναρκωτικό’ του μεγαλοϊδεατισμού, που τόσα δεινά έχει προκαλέσει στην περιοχή μας και κρύβει τα κοινά συμφέροντα των λαών απέναντι στις αστικές τάξεις και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που τους καταδυναστεύουν και που είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος».

«Το ντόμινο της αλλαγής συνόρων, των στρατιωτικών επεμβάσεων, των διαμελισμών χωρών, όπως δείχνει και η Συρία, είναι στο βασικό ‘μενού’ της εποχής του ιμπεριαλισμού που ζούμε, που χαρακτηρίζεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς» τόνισε.

Εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του ΚΚΕ για την πολλαπλώς εκδηλούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, που «στοχεύει στην προώθηση των συμφερόντων της τουρκικής αστικής τάξης».

«Η κυβέρνηση, υπηρετώντας τα σχέδια της εγχώριας αστικής τάξης, έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί εφησυχάζει το λαό, πότε με τις δήθεν ‘στρατηγικές σχέσεις’ της χώρας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που δήθεν αποτελούν ‘ασπίδα’ και πότε εφευρίσκοντας προσχήματα περί καλυτέρευσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αν και μέρα παρά μέρα διαψεύδεται από τις διαρκείς απειλές Ερντογάν για τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και της Κύπρου» είπε.

Τόνισε ότι «το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί εδώ και καιρό για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης και της ΑΟΖ, στη βάση της εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, που προβλέπει το δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Κι αυτό ισχύει και για την Ελλάδα».

«Μας κάνει εντύπωση όμως, ότι τέτοια σοβαρά θέματα τίθενται με επικοινωνιακό τρόπο, στο πόδι, κατά τη διάρκεια μιας υπουργικής παράδοσης-παραλαβής. Τα θέματα αυτά που έχουν διεθνείς διαστάσεις κι έχουν βρεθεί στο επίκεντρο απειλών και αντιπαραθέσεων, απαιτούν μεγάλη προσοχή, πορεία απεμπλοκής από τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, που αξιοποιούν αυτά τα ζητήματα, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους κάθε φορά» επισήμανε.

«Σε κάθε περίπτωση» συνέχισε ο Δ. Κουτσούμπας ,«ο λαός μας δεν πρέπει να εφησυχάζει, γιατί η πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί αυτούς τους σχεδιασμούς και είναι σήμερα όμηρος των αμερικανοΝΑΤΟϊκών συμφερόντων, βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και δεν μπορεί να εγγυηθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα».

Είπε ακόμα ότι μια «διζωνική, δικοινοτική λογική των λεγόμενων ‘συνιστώντων κρατών’, που οδηγεί σε μια χαλαρή όπως την αποκαλούν ‘ομοσπονδία’, δεν θα είναι λύση προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, τα προβλήματα θα διαιωνίζονται, με απρόβλεπτες πάντα τραγικές συνέπειες για τους λαούς».

Το ΚΚΕ, τόνισε, «εκφράζει χρόνια την αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό, καταδικάζει αποφασιστικά την κατοχή και παλεύει για Κύπρο ανεξάρτητη, ενιαία, με μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και ξένα στρατεύματα, χωρίς προστάτες και εγγυητές και βέβαια με το λαό αφέντη στον τόπο του».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μαζί με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία απαιτούν:

Να μην χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα.

Να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων.

Καμιά συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση απ’ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να δυναμώσει η κοινή πάλη κι αλληλεγγύη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το σύστημα που τον γεννά.

Υπογράμμισε ότι καθημερινά προβάλλει πιο έντονα η αναγκαιότητα ισχυροποίησης του αντιμονοπωλιακού-αντικαπιταλιστικού αγώνα, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος της πάλης του λαού θα βγάλει ως την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, την εργατική εξουσία, που θα εξαλείψει και τις αιτίες που προκαλούν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».

Το ΚΚΕ διαθέτει τις δυνάμεις του για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέρθηκε στην 20η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα διοργανωθεί στην Αθήνα και η οποία συμπίπτει με την κορυφαία εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και κατέληξε, τονίζοντας «η συνεπής πάλη για την ειρήνη, για τη συναδέλφωση των λαών συνδέεται αναπόσπαστα με την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τον σοσιαλισμό, για να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν».

Η συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ολοκληρώθηκε με πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης