Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στις αντιπυρηνικές κινητοποιήσεις των Τούρκων Πράσινων για την αυριανή 25η επέτειο του Τσερνόμπιλ.

Η συμμετοχή του αποτελεί έμπρακτη πράξη αλληλεγγύης προς το αναπτυσσόμενο αντιπυρηνικό κίνημα της γειτονικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα τρία πυρηνικά εργοστάσια (Κρόκο Σλοβενίας, Τσέρνα Βόντα Ρουμανίας, Κοζλοντούι Βουλγαρίας) που υπάρχουν στη βαλκανική γειτονιά μας, έρχονται να προστεθούν κι άλλα, με πιο προχωρημένο αυτό στο Ακουγιού της Τουρκίας, απέναντι από τα βόρεια παράλια της Κύπρου.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ακόμη δύο, ένα στη Μαύρη Θάλασσα και ένα στην Ανατολική Θράκη. Για να αντισταθούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς, όπως και σε αυτούς στη FYROM, την Αλβανία και τη Ρουμανία, οι Πράσινοι των Βαλκανίων, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις, συγκρότησαν τη Βαλκανική Αντιπυρηνική Συμμαχία, σε συνάντηση που έγινε στη Σόφια στις 26 Μαρτίου.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει εκτιμήσει ότι η συνολική ακτινοβολία που έχει εκλυθεί μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ ήταν 200 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Περίπου 350.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους που μολύνθηκαν από ραδιενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντούτοις, 9.500 άτομα ζουν ακόμα στις ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης. Περίπου 7.000.000 άνθρωποι υποφέρουν ακόμη από το Τσερνόμπιλ, επιβιώνοντας με επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις κ.τ.λ.. Η οικονομική επιβάρυνση μόνο στην Ουκρανία υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 165 εκατ. ευρώ μέχρι το 2015. Επίσημες αναφορές υπολογίζουν ότι οι θανατηφόροι καρκίνοι έφθασαν τους 9.000, ενώ ανεξάρτητοι επιστήμονες τους υπολογίζουν σε 30.000-60.000.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης