Με… συνοπτικές διαδικασίες η Κατερίνα Παπακώστα βρίσκεται πλέον εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, έπειτα από σχετική εντολή που έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε χαρακτηρίσει την εισήγηση του Καμμένου και την αποδοχή της από την Κατερίνα Παπακώστα ως «κολλητιλίκια» και «παιχνιδάκια»Αφορμή στάθηκε η χθεσινή διαφοροποίηση της κας. Παπακώστα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορούσε «ρυθμίσεις περί σταδιοδρομίας και εξέλιξης στελεχών και οικονομικής μέριμνας και λογιστικού των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαφοροποίηση της βουλευτού επέφερε την οργή του κ. Μητσοτάκη, έπειτα και από τις αιχμές που άφησε η ίδια κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την κόντρα του με τον υπουργό Πάνο Καμμένο.

Η κα. Παπακώστα, ανέβηκε χθες στο βήμα της Βουλής και ξεκίνησε αναφερόμενη έμμεσα στη σφοδρή αντιπαράθεση του Άδωνι Γεωργιάδη με τον Πάνο Καμμένο. Η βουλευτής, αιτήθηκε από τον πρόεδρο να λαμβάνει μέτρα για τέτοιες συμπεριφορές, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι κοκορομαχίες οι οποίες διεξάγονται στη Βουλή, οι προσωπικές αναφορές, δεν περιποιούν τιμή. Ο Κανονισμός λέει ότι επί ασχέτων θεμάτων και επί θεμάτων τα οποία άπτονται επί προσωπικού ζητήματος -που δεν αφορούν, πιστέψτε με, κανέναν από εμάς, ούτε την ελληνική κοινωνία- θα πρέπει να τους ανακαλείτε στην τάξη, κύριε πρόεδρε, ει δυνατόν να τους επιβάλλετε και τις δέουσες ποινές. Εάν δεν μπορεί ο καθένας και η καθεμία από εμάς να αυτοσυγκρατηθεί, να επιβάλλετε τον Κανονισμό -και να τον επιβάλλετε εκεί που πρέπει».

Η αντίδραση Γεωργιάδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναφορά της κας. Παπακώστα προκάλεσε τη μήνι του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έλαβε τον λόγο, όταν η βουλευτής, εμφανίστηκε να αποδέχεται την πρόσκληση Καμμένου για να «συντονίσει» τα θέματα των ΑμεΑ και των συντάξεων χηρείας.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε τον λόγο και είπε: «H Νέα Δημοκρατία δεν συμμετέχει σε καμία συμπαιγνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και σε καμία προσχηματική επιτροπή που θα διαχειρίζεται τα θέματα των ΑμεΑ και της χηρείας, αφού προηγουμένως έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση και έχει κόψει σε όλους αυτούς τους ανθρώπους τα λεφτά. Η Νέα Δημοκρατία και σίγουρα κανένας βουλευτής της δεν συμμετέχει σε τέτοια προσχηματική επιτροπή. Αυτές είναι προβοκάτσιες του κ. Καμμένου».

Προηγουμένως ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε χαρακτηρίσει την εισήγηση του Πάνου Καμμένου και την αποδοχή της από την Κατερίνα Παπακώστα ως «κολλητιλίκια» και «παιχνιδάκια».

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης αποχώρησε εμφανώς εκνευρισμένος. Ακολούθησαν ζυμώσεις και τηλεφωνήματα επί τηλεφωνημάτων που έφθασαν έως και στο γραφείο του προέδρου της Βουλής. Άμεσα, ζητήθηκε από την κα. Παπακώστα να προχωρήσει σε διευκρινιστική δήλωση. Σε άλλη περίπτωση, της ανακοινώθηκε πως τίθεται θέμα διαγραφής.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κα. Παπακώστα εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση με την οποία αποποιείτο αυτό που νωρίτερα είχε δεχθεί στη Βουλή. «Όσον αφορά στη συμμετοχή μου σε επιτροπές της Βουλής, συμμετέχω όπου ορίζομαι από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας και στην προκειμένη περίπτωση όχι από τον υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο», τόνιζε στην ανακοίνωσή της.

Σχετικά με την αντιπαράθεση Γεωργιάδη-Καμμένου η ίδια έκανε λόγο για πλήθος αντεγκλήσεων από διάφορες πτέρυγες της Βουλής, και με έμφαση τόνιζε πως πρόκειται για θέση της, την οποία αμετακίνητα υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκε. «Όποια άλλη ερμηνεία επιχειρηθεί, αποκρούεται αυθεντικά από τη δήλωσή μου» κατέληγε η γραπτή δήλωση.

Παρά την «πυροσβεστική κίνηση» το… φιτίλι στις τάξεις της ΝΔ είχε ανάψει και τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φάνηκε να μη «συγχωρεί» τις χθεσινές αντιδράσεις της βουλευτού.

Έτσι με επιστολή που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και η οποία ανέφερε: «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του, που εστάλη σήμερα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τη βουλευτή Β’ Αθηνών, κυρία Αικατερίνη Παπακώστα – Σιδηροπούλου».

Πριν από λίγους μήνες η κυρία Παπακώστα είχε απειληθεί ξανά με διαγραφή, όταν με δηλώσεις της ζητούσε να αποσύρει η Νέα Δημοκρατία το αίτημά της για «εκλογές τώρα».

«Διεγράφην αναίτια»

Τη θέση ότι διεγράφη αναίτια από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει η Κατερίνα Παπακώστα, συμπληρώνοντας ότι ο κοινοβουλευτικός της λόγος διατρέχεται από μέτρο και μετριοπάθεια.

Σε δήλωσή – απάντηση στη διαγραφή της, αναφέρει: 

«Ως πολιτικός είμαι πιστή στις αρχές στις οποίες θεμελιώθηκε η Νέα Δημοκρατία από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Στην πολιτική μου διαδρομή, επιλέγω να μην επηρεάζομαι από τις Σειρήνες των καιρών. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ποτέ δεν δίστασε να ταράξει τα θολά νερά, προκειμένου να θεμελιώσει μία Κοινωνία ενωμένη, δημοκρατική, φιλελεύθερη και με σεβασμό στην αξιοπρέπεια όλων των πολιτών, έχοντας στον πυρήνα της πολιτικής τον Άνθρωπο. Ο κοινοβουλευτικός μου λόγος στην Βουλή των Ελλήνων διατρέχεται από το μέτρο και την μετριοπάθεια και θεωρώ πως αναίτια και ανυπαίτια ελήφθη η απόφαση διαγραφής μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Εμφορούμαι, λοιπόν, από αυτές τις αρχές, δεν τις προδίδω και δεν τις παραδίδω, όσο και αν κοστίζουν. Παραμένω αμετακίνητη από την υπεράσπισή τους.
Αυτά προς το παρόν»

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης αντέδρασε με… μάλλον σκωπτικό τρόπο στην αποπομπή Παπακώστα από την ΚΟ της ΝΔ: «Η καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα, άλλη μια ένδειξη της ομοψυχίας και της συνοχής στη δεξιά πολυκατοικία».

Στην ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο κ. Ζαχαριάδης έκανε και ένα πιο «διεισδυτικό» σχόλιο για την κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι: «Η γραμμή “Άδωνις και Άγιος ο Θεός”, μετατρέπει τη ΝΔ σε ΛΑΟΣ γρηγορότερα και από ότι προβλέπαμε».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης