Ακόμη και σε αμερικανικά εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκει κανείς τη Siemens. Η υπόθεση των Patriot δεν είναι η μοναδική. Η ίδια εταιρία βρίσκεται πίσω από αγορές και άλλων τέτοιων προγραμμάτων, είτε μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα, είτε μέσω κοινοπραξιών. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, στενός συνεργάτης της Siemens Hellas στην υπόθεση των Patriot είναι ο ιδιωτικός ντεντέκτιβ, Στέλιος Θαλασσινός, του οποίου η εταιρία συνήθως κατασκευάζει πλακέτες για air condition και ψυγεία για λογαριασμό της Siemens, αλλά όπως φαίνεται «άπλωσε» τα φτερά της στους Patriot.

Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όποιο φάκελο κι αν ανοίξουν ή όποια πέτρα κι αν σηκώσουν βρίσκουν τη Siemens. Η αγορά των Patriot δεν είναι τίποτα μπροστά στις δουλειές που έχει πάρει η εταιρία. Οι τρόποι με τους οποίους η εταιρία κατάφερνε να ξεπερνά διάφορα κωλύματα ήταν δύο. Ο πρώτος ξεπεράστηκε με τη δημιουργία της Siemens Ηellas, μια και ο νόμος ορίζει ότι για την αγορά προγραμμάτων ή για την προκήρυξη διαγωνισμών θα πρέπει να λαμβάνονται προσφορές  και από ελληνικές εταιρίες. Ο δεύτερος αφορά στη δημιουργία κοινοπραξιών με σκοπό να μπαίνουν μπροστά άλλες εταιρίες, όπως έγινε στην αγορά των Leopard.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κάνανε…πλακέτες

Η Siemens Hellas ανέλαβε, ως “ελληνική” εταιρία, την κατασκευή ειδικών πλακετών για το σύστημα των Patriot. Αυτή η “ελληνική” εταιρία βρήκε μια άλλη “ελληνική” εταιρία στην οποία ανέθεσε την κατασκευή αυτών των πλακετών. Η δεύτερη «ελληνική» εταιρία ανήκει στον γνωστό σε όλους ιδιωτικό ντεντέκτιβ, Στέλιο Θαλασσινό. Ο κ. Θαλασσινός διατηρεί εταιρία παραγωγής τέτοιου είδους πλακετών στην Γερμανία μαζί με τον αδελφό του και άλλους δύο Γερμανούς. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Θαλασσινό, ο οποίος μας είπε ότι συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με την Siemens μέσω του ελληνικού παραρτήματος της εταιρίας του στη Δράμα. Όπως θα τον ακούσετε να λέει, η εταιρία του δεν παίρνει εντολές από την Siemens Hellas, αλλά κατευθείαν από τα κεντρικά στη Γερμανία. Με λίγα λόγια, αν και ο νόμος προβλέπει την συμμετοχή ελληνικής εταιρίας στον διαγωνισμό, καμία από τις εμπλεκόμενες εταιρείες δεν είναι ελληνική. Ο ντεντέκτιβ επισημαίνει ότι συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με την Siemens και μάλιστα με πολύ χαμηλό κέρδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Siemens και στα Leopard

Το 2002 η Ελλάδα παραγγέλνει 170 Leopard και 2 τανκς από την γερμανική εταιρία Krauss-Maffei Wegmann, της οποίας, τι πρωτότυπο, το 49% κατέχει η Siemens. Το παράξενο για μια τέτοια αγορά, αν και για τις αγοραπωλησίες οπλικών συστημάτων συνηθίζεται, είναι ότι οι δύο πλευρές αποφάσισαν να εκπροσωπηθούν από εταιρίες off shore. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε από την Evanston Group Ltd και η γερμανική από την IBOS. Το θέμα απασχόλησε και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μιας και η Μaffei Wegmann προσέφυγε στη δικαιοσύνη λίγο πριν την κύρωση συμφωνίας για μια νέα αγορά τον περασμένο Οκτώβριο, επιδιώκοντας την απόσυρση από την αγορά του ελληνικού μεσάζοντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κέρδος της εταιρίας από την συμφωνία αυτή θα έφτανε τα 60 εκ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Tα εμβάσματα από τα “μαύρα” ταμεία

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης