Πάιατ: Δάκτυλος της Μόσχας κατά Ορθοδοξίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, 08:09
Πάιατ: Δάκτυλος της Μόσχας κατά Ορθοδοξίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου

Παρά τα περί του αντιθέτου φημολογούμενα από το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη 6 Μαρτίου, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε ειδική συνάντηση δεν ανέφερε πως διαθέτει στοιχεία για ανάμειξη του ρωσικού παράγοντα στις επερχόμενες ελληνικές εκλογές.

Σημειώνεται πως αυτή η πληροφορία, η οποία αποδεικνύεται ψευδής, κυκλοφόρησε μέσω βίντεο γνωστού τηλεοπτικού σταθμού, στο οποίο ο διπλωμάτης φερόταν να κάνει λόγο για στοιχεία που δείχνουν ρωσική ανάμειξη στο ελληνικό εκλογικό παιχνίδι.

Αργότερα την Τετάρτη, η αμερικανική πρεσβεία με ανακοίνωση αλλά και ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης με προσωπικό του tweet διέψευσαν τον τηλεοπτικό σταθμό και εξήγησαν πως κατά την ομιλία του Αμερικανού διπλωμάτη ειπώθηκε ακριβώς το αντίθετο.

Πως δεν διαθέτει, δηλαδή, στοιχεία για ρωσική ανάμειξη στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ο κ. Πάιατ κατά τη διάρκεια αυτής της συνέντευξης μίλησε επί μακρόν και με έμφαση για τον ρόλο του ρωσικού παράγοντα έναντι της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου ειδικότερα.

 

Tι είπε ο κ. Πάιατ

Ο κ. Πάιατ παρέθεσε αυτούσιο το κείμενο της δήλωσής του:

«Όλες οι ανοικτές κοινωνίες μας είναι ευάλωτες στα εργαλεία αυτά. Αυτό το μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τις προεδρικές εκλογές. Έχουμε στοιχεία για τέτοιου είδους χειραγώγηση της πληροφόρησης στην Ελλάδα. Έχουμε διαπιστώσει ρωσικές προσπάθειες στην Εκκλησία, τις προσπάθειες για την υπονόμευση του ρόλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχω δει στοιχεία για προσπάθειες ανάμειξης στις προσεχείς εκλογές στην Ελλάδα» ανέφερε συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρέσβης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. 

Στη συνέχεια, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην εκδήλωση Disinfo Week στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως στόχος της είναι να υπάρξει ευαισθητοποίηση, ώστε οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ελλάδας, ο ελεύθερος Τύπος, που είναι όλοι πολύ ισχυροί, να βρίσκονται σε επιφυλακή και να απαντήσουν.

Σε ερώτηση για τους λόγους για τους οποίους επέλεξε την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς αυτής της εκστρατείας της Disinfo Week, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας ανέδειξε ως πρώτο και σημαντικότερο το γεγονός ότι εδώ είναι η κοιτίδα της Δημοκρατίας. «Αυτό θα πρέπει να το θυμόμαστε πάντα. Η Δύση οφείλει στην Αθήνα, οφείλει στην Ελλάδα πάρα πολλά. Άρα, είναι ο κατάλληλος τόπος για να εγείρουμε αυτό το θέμα» προσέθεσε. Επεσήμανε, επίσης, πως η Ελλάδα είναι ο κατάλληλος τόπος, διότι έχει υπάρξει για πάρα πολλούς αιώνες τόπος γεωπολιτικού ανταγωνισμού. «Ακόμα λειτούργησε καλά στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει καταβάλει το Ατλαντικό Συμβούλιο μαζί με την πρεσβεία και της ισχυρής μου ενθάρρυνσης για την πιο σοβαρή αντιμετώπιση των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα» συμπλήρωσε και δήλωσε υπερήφανος για τη «σημαντική αντιπροσωπεία του Ατλαντικού Συμβουλίου στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών».

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη βούληση της χώρας του η Ελλάδα και οι ΗΠΑ να παραμείνουν ισχυροί εταίροι, «καθώς επιδιώκουμε να χτίσουμε την ελληνο-αμερικανική σχέση υπό το πρίσμα των σχέσεων των δύο λαών», όπως σημείωσε. 

Ερωτηθείς για τη θέση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στον τομέα της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, ο Τζέφρι Πάιατ απάντησε πως η χώρα μας παίζει ήδη σημαντικό ρόλο. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που άκουσε τον πρέσβη και πρόεδρο του Global Energy Center του Ατλαντικού Συμβουλίου Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ να τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στην πρωτοβουλία των «Τριών Θαλασσών».

«Συμφωνώ με αυτό και ελπίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο οι κυβερνήσεις μας θα μπορέσουν να εργασθούν από κοινού» είπε ο Αμερικανός πρέσβης. 

Τέλος, ο κ. Πάιατ εξέφρασε την εκτίμησή του για τις «προσπάθειες που συνεχίζει να καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για την οικοδόμηση μίας εποικοδομητικής, συμμαχικής σχέσης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα». Αυτό είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, προσέθεσε και τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες. 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, 14:49