Ημέτεροι, συγγενείς, φίλοι, σύζυγοι στελεχώνουν τις πολιτικές αυλές, σε μία διαχρονική αλυσίδα ευνοιοκρατίας που αλλάζει απλώς χρώμα… Οι δημόσιες τοποθετήσεις ευέλικτα τροποποιούνται ανάλογα με τη μορφή εξουσίας και οι καταγγελίες αλλάζουν μέτωπα.

Ο σκληρός πόλεμος Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο νεποτισμό και οικογενειοκρατία, μόλις ξεκίνησε και αναμένεται αδυσώπητος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που ο Σταύρος Θεοδωράκης κατήγγειλε ότι ένας ακόμη «Τσίπρας» διορίστηκε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυαν μύδρους αλληλοκατηγορούμενοι για το κομματικό κράτος.
«Ο νέος αρχηγός της Ν.Δ υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του πελατειακού κράτους» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Θράσος να ασκεί κριτική κάποιος που επιτρέπει να γίνονται διορισμοί ημετέρων» ανταπάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολούθησε ανακοίνωση της ΝΔ περί «στελέχωσης του κράτους με συγγενείς και φίλους» και ανταπάντηση από το Μαξίμου – χωρίς αναφορά ωστόσο στην… ταμπακιέρα – για «ρεκόρ θράσους της ΝΔ» καθώς «η οικογένεια Μητσοτάκη είναι το Δημόσιο».

Άλλο θεωρία, άλλο πράξη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικό μειονέκτημα του Μαξίμου είναι ότι η θεωρία υπονομεύεται από την πράξη καθώς η λίστα με τους διορισμούς διαρκώς μεγαλώνει. Του διορισμού της Αθανασίας Ψαρουδάκη, συζύγου του εξαδέλφου του πρωθυπουργού Γιώργου Τσίπρα, ως μετακλητής υπαλλήλου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, είχαν προηγηθεί και άλλοι διορισμοί. Με βασικότερο, ίσως, τον διορισμό του Γιώργου Τσίπρα στη θέση του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο ίδιο έργο θεατές και στην περίπτωση των ανιψιών του Νίκου Βούτση, Ευάγγελου και Γιώργου Καλπαδάκη στις θέσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού και στο γραφείο του αντιπροέδρου της Βουλής, αντιστοίχως.

Παρόμοια κατάσταση τόσο στην υπόθεση της συντρόφου του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, Ιφιγένειας Καμτσίδου ως πρoέδρου της ΕΚΔΔΑ όσο και σε εκείνης του αδελφού της Έλενας Κουντουρά, Νίκου Κουντουρά ως συμβούλου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Οι περιπτώσεις διορισμών που καταρρίπτουν τη θεωρία του Μαξίμου συνεχίζονται με χαρακτηριστικές τις υποθέσεις:

– του αδελφού και του συντρόφου της Ρένας Δούρου, Παναγιώτη Δούρου και Γιάννη Μπενίση στις θέσεις του συμβούλου υπουργού Πολιτισμού και του διευθυντή γραφείου Περιφερειάρχη Αττικής, αντιστοίχως.

– του συζύγου της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Χαράς Καφαντάρη, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλουτης Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων κ.α.
– των δύο ανιψιών της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου ως συμβούλων στο υπουργείο.
– της κόρης της Μαρίας Χρυσοβελώνη των ΑΝΕΛ ως συμβούλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Βούκινο» στο εξωτερικό

Εκτενή ρεπορτάζ για τους διορισμούς ημετέρων φιλοξένησαν και το Spiegel Online, το Focus και η Bidl, υπενθυμίζοντας μάλιστα δήλωση του Αλέξη Τσίπρα δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές ότι «θα εμπιστευτούμε τη μοίρα του λαού μας στους πιο ικανούς και τους πιο έντιμους». Μπορεί όντως να είναι οι πιο ικανοί και οι πιο έντιμοι…

Το γεγονός όμως ότι λαμβάνουν σωρηδόν δημόσια οφίκια σύζυγοι, αδέλφια, εξαδέλφια, τέκνα και παλιά κομματικά στελέχη επαναφέρει το διαχρονικό «κλισέ» ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια.

Πρέπει και να φαίνεται…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης