Τη λύπη του για τον χαμό του Δημήτρη Μητροπάνου εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος με δήλωσή του χαρακτήρισε τον Δημήτρη Μητροπάνο «σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή» τονίζοντας πως «με την χαρακτηριστική, αυθεντική ερμηνεία του χάραξε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε: «Μία δωρική φωνή που εξέφρασε με αυθεντικότητα την ελληνικότητα και την ψυχή του λαού μας έσβησε. Ο κόσμος με το αλάνθαστο αισθητήριο του, τον επιβράβευσε, τον αγάπησε και τον σεβάστηκε. Και κείνος ανταπέδωσε την αγάπη, χαρίζοντάς μας διαχρονικά και αφτιασίδωτα τραγούδια, που πλουτίζουν την καθημερινότητά μας. Καλό του ταξίδι».

«Μία δυνατή εθνική λαϊκή ψυχή σήμερα, σίγησε. Ο Δημήτρης Μητροπάνος έδωσε πολλά στην πατρίδα και τον λαό μας. Τραγούδησε για τη Μακεδονία, όταν κανένας δεν τολμούσε να μιλήσει γι’ αυτή. Τραγούδησε, για τον ήρωα της Κύπρου “Σολωμό Σολωμού” και για όλους τους Έλληνες των αλησμόνητων πατρίδων. Τραγούδησε για τις χαρές και τις πίκρες του κόσμου. Θα είναι δυνατή η μνήμη που αφήνει πίσω του… Είναι κομμάτι της ψυχής του κάθε Έλληνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται η κομματική αριστερή ταυτότητα της οικογένειας του τραγουδιστή. Παρατίθεται η ανακοίνωση: «Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε γνήσιος και ξεχωριστός λαϊκός τραγουδιστής. Παιδί αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που διώχθηκαν σκληρά από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, ο Δημήτρης Μητροπάνος αναγκάστηκε να βγει πολύ νωρίς στη βιοπάλη αναζητώντας μεροκάματο. Έχοντας αυτά τα βιώματα τραγούδησε τις αγωνίες, τους αγώνες και τα βάσανα του λαού και κέρδισε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Με τη δωρική του φωνή και την ξεχωριστή του ερμηνεία πλούτυνε το λαϊκό τραγούδι. Ο Δημήτρης Μητροπάνος στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ παρά τις όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις είχε. Το ΚΚΕ εκφράζει την βαθιά του λύπη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Έφυγε από τη ζωή, πολύ νωρίς, σε ηλικία μόλις 64 ετών ένας γνήσιος Έλληνας καλλιτέχνης. Ο Μητροπάνος. Με τα τραγούδια του μεγαλώσαμε. Με τα τραγούδια του μάθαμε να αγαπάμε. Με τα τραγούδια του αγαπήσαμε περισσότερο την Ελλάδα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Η Δημοκρατική Αριστερά προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: «Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά σήμερα ένα σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή, ένα συνεπή δημοκράτη, έναν άνθρωπο της αριστεράς. Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγούδησε με γνησιότητα τους λαϊκούς καημούς και μένει στην ιστορία της ελληνικής μουσικής ως ένας από τους μεγάλους. Η Δημοκρατική Αριστερά στέλνει την αγάπη της στους οικείους του».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε για τον χαμό του Δ. Μητροπάνου: «Ο Δημήτρης Μητροπάνος έγραψε τη δική του διακριτή ιστορία στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Ξεχώρισε με την ιδιοτυπία και τη βαθιά λαϊκή συγκίνηση της φωνής του, την απόδοση της μουσικής πλήθους διακεκριμένων μουσικοσυνθετών και με την απλότητα και το ήθος του ως ανθρώπου. Η Ελλάδα που τραγούδησε μαζί του τον αποχαιρετάει».

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, τόνισε σε δήλωσή της: «Ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν τραγούδησε μόνο το λαό, τις αγωνίες του και τα προβλήματά του. Βρέθηκε μέσα στο λαό, ως αναπόσπαστο κομμάτι του, ως ζωντανό κύτταρο δημιουργίας και διεκδίκησης. Στην οικογένειά του και στους αμέτρητους φίλους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

«Ο Δημήτρης Μητροπάνος, μια αυθεντική φωνή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού σίγησε σήμερα. Μαχητής της ζωής, του Πολιτισμού και του Ελληνισμού, άφησε το στίγμα του στα μονοπάτια του μουσικού κόσμου. Λιτός και δωρικός, δίδαξε ήθος με την πορεία του. Μέσα από τα τραγούδια του θα συνεχίσει να ζει πάντα. Τα θερμότερα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του», δήλωσε ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Διαβάστε επίσης Καλλιτέχνες μιλούν στη zougla.gr για τον Δ. Μητροπάνο

Την Πέμπτη η κηδεία του Δ. Μητροπάνου

Αντίο φίλε

Συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού για τον Μητροπάνο

Άτιμος μήνας αυτός ο Απρίλης

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης