Συνέντευξη: Αναΐς Βάθη

Συνέντευξη στο zougla.gr έδωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Δέρβος.

1. Πείτε μας δυο λόγια σχετικά με την ανανέωση των ψηφοδελτίων και τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν ότι θα γίνουν στον κομματικό οργανισμό της ΝΔ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τα ψηφοδέλτια, έγινε πράξη η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για διεύρυνση μέσω της σύνθεσης: πολιτικά νεοφώτιστοι αλλά και εμπειρότερα στελέχη, πρόσωπα από συγγενείς πολιτικούς χώρους αλλά και άνθρωποι από τα σπλάχνα της παράταξης, νέοι αλλά και μεγαλύτεροι ηλικιακά υποψήφιοι. Για να ενώσουμε τους Έλληνες μέσω της διακυβέρνησής μας πρέπει πρώτα να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε στο «σπίτι» μας.

Ως προς το οργανόγραμμα, βλέπουμε αρχικά τον διαχωρισμό του κυβερνητικού μηχανισμού με το κόμμα και αυτό δεν μπορεί παρά να αξιολογηθεί θετικά με βάση τα «τέρατα» που βλέπουμε καθημερινά από την παρούσα κυβέρνηση. Βλέπουμε όμως και κάτι ακόμα: τη συμμετοχή ανθρώπων με διαδρομή, με αναφορά στον χώρο τους. Και αυτό είναι το καλύτερο νέο που μπορεί να δώσει η Νέα Δημοκρατία.

2. Πρόσφατα «κλειδώσατε» την υποψηφιότητά σας στις ευρωεκλογές. Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι σε αυτό το νέο εγχείρημα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αλήθεια ότι φιλοδοξώ να είμαι υποψήφιος, αλλά μέχρι να αποφασίσουν τα αρμόδια όργανα δεν θεωρώ την επιθυμία μου «κλειδωμένη». Αυτό που θέλω είναι να εκφράσω μέσω της υποψηφιότητάς μου τις αγωνίες και τα όνειρα της γενιάς μου, μιας γενιάς που βιώνει την κρίση δυσανάλογα προς τις ευθύνες της, που αναζητεί ένα καλύτερο μέλλον σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

3. Τις τελευταίες εβδομάδες βρεθήκατε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ποιος ήταν ο λόγος της παρουσίας σας εκεί; Ποια θέματα βλέπετε να απασχολούν την ελληνική ομογένεια;

Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο πρόγραμμα International Visitor Leadership Program, ένα πρόγραμμα ανταλλαγών του State Department που απευθύνεται σε νέους Ευρωπαίους που ασχολούνται ενεργά με την πολιτική, και το θέμα μας ήταν τα τρέχοντα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Ήταν μια εμπειρία ανεπανάληπτη και ανεκτίμητη, που με γέμισε με σπουδαίες εμπειρίες και εφόδια.

Η ελληνική ομογένεια αγωνιά για την κατάσταση στην πατρίδα μας. Όπως είναι μαθημένοι οι περισσότεροι στο αμερικανικό σύστημα, δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο από εμάς να αντιληφθούν γιατί εμμένουμε σε ξεπερασμένες αγκυλώσεις. Από εκεί και πέρα, είδα στα μάτια τους την αγωνία για τα εθνικά μας συμφέροντα – και είναι συγκινητικό να βλέπεις ανθρώπους που βρίσκονται τόσο μακριά, συνήθως για αρκετά χρόνια, αλλά διατηρούν μέσα τους τη φλόγα για την πατρίδα τους.

4. Πώς θα σχολιάζατε την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών; 

Θλιβερή από όλες τις απόψεις: Αρχικά, γιατί, όπως έχουμε αναλύσει, πρόκειται για μια πολλαπλά κακή και επιζήμια συμφωνία για τη χώρα μας. Γιατί δίνει τη δυνατότητα στους γείτονές μας να καπηλευτούν τον όρο Μακεδονία τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον. Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών όμως ήταν θλιβερή και για έναν άλλο λόγο: γιατί η Βουλή των Ελλήνων μετατράπηκε σε ένα σκηνικό θεσμικού θεάτρου σκιών, όπου οι έννοιες της δεδηλωμένης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας έγιναν έρμαιο στα αδίστακτα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, χάρη στον καιροσκοπισμό και την πολιτική αφασία βουλευτών που εξελέγησαν με μικρότερα κόμματα.

5. Ένας από τους βασικούς στόχους της παράταξής σας είναι το λεγόμενο «brain gain». Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί;

Το «brain gain» είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η γενιά μας. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της χώρας: Από τη δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας μέχρι το κράτος δικαίου και από τη φορολογική σταθερότητα μέχρι την ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας, πρέπει να αλλάξουμε τα πάντα. Αυτό είναι το μήνυμα όχι μόνο των νέων, αλλά και των μεγαλύτερων ηλικιακά συμπολιτών μας. Και να είστε σίγουρη ότι αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε όταν σύντομα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης