Στην παγκόσμιας εμβέλειας ακτινοβολία της προσωπικότητας του Νέλσον Μαντέλα, που ακόμα και σήμερα αποτελεί οδηγό και πηγή έμπνευσης για τους αγώνες της εποχής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αφρικανού ηγέτη. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Βουλή των Ελλήνων και η πρεσβεία της Νότιας Αφρικής στην Αθήνα.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Βούτσης ανέφερε πως «η δράση του Μαντέλα -και ο αντίκτυπός της- ξεπέρασε τα σύνορα της Νότιας Αφρικής και με αφετηρία τους αγώνες κατά του απαρτχάιντ επεκτάθηκε και σε άλλα καίρια ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, τα διδάγματα από τη ζωή και το έργο του είναι άκρως επίκαιρα. Λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης στον αγώνα κατά των ανισοτήτων που επιβιώνουν ακόμα τις κοινωνίες μας, με διαφορετικές μορφές». Δεν παρέλειψε, δε, να υπογραμμίσει πως ο Νέλσον Μαντέλα «ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ποτέ δεν βάσισε την πολιτική του στην πικρία και την εκδικητικότητα.
»Οραματίστηκε ένα καινούργιο μέλλον για τη χώρα του, βασισμένο στη συμφιλίωση και προσπάθησε να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ενιαίας νοτιοαφρικανικής ταυτότητας για μαύρους και λευκούς. Στη διεθνή σκηνή αναδείχτηκε επίσης ένας μεγάλος ηγέτης και πρόσφερε τις καλές υπηρεσίες του για την επίλυση διεθνών κρίσεων, αξιοποιώντας τις εξαιρετικές σχέσεις που είχε τόσο με τις ισχυρές χώρες όσο και με τον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα κ. Marthinus Christoffel van Schalkwyk, ο σύμβουλος Διεθνών Θεμάτων του Προέδρου της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής κ. Cyril Ramaphosa και ο πρώην εκπρόσωπος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου στην Ελλάδα Dr. Khulu Mbatha.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποσπάσματα από το βιβλίο «The Prison Letters of Nelson Mandela» (Γράμματα από τη φυλακή του Νέλσον Μαντέλα) απέδωσαν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Λιγνάδης και ο διάσημος διαφημιστής -γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ- κ. Πίτερ Οικονομίδης, ενώ την «Ωδή στον Νέλσον Μαντέλα» απήγγειλε ο δημιουργός του ποιήματος κ. Δημήτρης Ιατρόπουλος, παρόντος του συνθέτη κ. Γιώργου Κατσαρού που έχει μελοποιήσει το ποίημα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, οι βουλευτές Νίκος Μανιός, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αννέτα Καββαδία και Χαρά Καφαντάρη, πρέσβεις και διπλωματικές αντιπροσωπείες πολλών χωρών, αλλά και πλήθος κόσμου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης