Ο Σταθάκης ζητεί από τα κόμματα να μην ταυτίζονται με την Eldorado

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017, 15:15
Ο Σταθάκης ζητεί από τα κόμματα να μην ταυτίζονται με την Eldorado
Να απέχουν τα κόμματα από οποιοδήποτε τρόπο ταύτισης με την προβληματική και τις προθέσεις μιας εταιρείας, κάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, καταλογίζοντας ταυτοχρόνως στην Eldorado Gold ότι ιδίως το τελευταίο διάστημα κατέδειξε μια κουλτούρα η οποία προσβάλλει, την ευρωπαϊκή λειτουργία μιας δημοκρατικής χώρας.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου (ΔΗΣΥ) και του Αριστείδη Φωκά (Ένωση Κεντρώων) για το θέμα, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι «παγώνει» τις επενδύσεις της, ο Γιώργος Σταθάκης αφού ανέφερε ότι το Δημόσιο ήταν συνεπέστατο με τις ανακοινώσεις του, μετά την συνάντηση του Αυγούστου με την Ελληνικός Χρυσός, η εταιρεία προέβη σε φιέστα μιλώντας περί καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις αλλά και σε «αξιολογήσεις» για τον πρωθυπουργό, για τους υπουργούς, για την κυβέρνηση.

«Κι εγώ δεν έχω αντίρρηση η εταιρεία να αγαπάει ορισμένα κόμματα και να μην αγαπάει άλλα και να φτιάξει η El Dorado ένα φαν κλαμπ φίλων της ΝΔ ή της Ένωσης Κεντρώων, με το ανάποδο έχω πρόβλημα. Γιατί εσείς δεν μπορείτε να φτιάξετε φαν κλαμπ της El Dorado», είπε σε αυτό το σημείο, ο υπουργός προς τους ερωτώντες βουλευτές. Απάντησε δε πως τα περί εκκρεμών αδειοδοτήσεων είναι «μύθος» και προσέθεσε πως είναι ευθύνη της εταιρείας ότι σε αυτή την φάση δεν έχουμε ολοκληρωμένο το επενδυτικό σχέδιο. Και αυτό - όπως ανέφερε - είναι ένα διαχρονικό θέμα, ιδίως στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο είναι και το επίμαχο της διαμάχης, η συνέχεια του υπουργείου ξεπερνά τους υπουργούς της παρούσας κυβέρνησης και αφορά και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία.

«Συνεπώς τίθεται ένα θέμα ουσίας για τον τρόπο που δουλεύει μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα σε σχέση με μια εταιρεία η οποία προβαίνει σε ανυπόστατες και προκλητικές για το δημοκρατικό μας πολίτευμα λειτουργίες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος. Σχετικώς με το «πολιτικό διακύβευμα», όπως το έθεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για το αν η κυβέρνηση είναι υπέρ ή κατά της επένδυσης, ο κ. Σταθάκης απάντησε ζητώντας από όλους να συμφωνήσουν ότι το κράτος έχει συνέχεια και πως υπάρχει μία σύμβαση και θα πρέπει να εξαντλούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις πουν έχουν τεθεί για την επένδυση. Αυτές, όπως τις ανέπτυξε ο υπουργός, αφορούν στην πολύ αυστηρή περιβαλλοντική προστασία, στο καταστατικό όφελος του Δημοσίου ότι η δραστηριότητα θα είναι καθετοποιημένη, διότι αν φεύγει το μετάλλευμα στο εξωτερικό το όφελος είναι σχεδόν μηδενικό, «άρα» - τόνισε ο κ. Σταθάκης, το πλήρες επενδυτικό σχέδιο. Υπενθύμισε ότι αναφορικά με την διαιτησία, δεν πρόκειται να πει κουβέντα και κάλεσε τα κόμματα να απέχουν από οποιοδήποτε τρόπο ταύτισης με την προβληματική και τις προθέσεις μιας εταιρείας, «η οποία κατέδειξε μια κουλτούρα η οποία προσβάλλει αν μη τί άλλο, την ευρωπαϊκή λειτουργία μιας δημοκρατικής χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017, 15:15