Του Φώτη Τριάρχη

Μέσα σε ένα πρωινό, η ΔΗΜΑΡ έμεινε με 11 βουλευτές και με ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μείον. Ο Φώτης Κουβέλης άκουσε εμβρόντητος στις 8.30 το πρωί την Κατερίνα Μάρκου να του εξηγεί ότι ανεξαρτητοποιείται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, γιατί διαφωνεί με τις επιλογές της ηγεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αποφάσιζε να διαγράψει από την ΚΟ τον Γρηγόρη Ψαριανό επειδή δεν υπέγραψε την πρόταση του κόμματος για δημοψήφισμα για τη μικρή ΔΕΗ. Δεν πέρασε λίγη ώρα και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, μέσω Facebook, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος λόγω της διαγραφής Ψαριανού.

Ενώ ο ηγέτης της εσωκομματικής μειοψηφίας Σπύρος Λυκούδης, άστραψε και βρόντηξε κατά του Κουβέλη δηλώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να διαγράφεται ο Ψαριανός. «Μετά την εκλογική συντριβή, η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα έχουν εξαφανιστεί στα ηγετικά κλιμάκια της ΔΗΜΑΡ» σχολίασε δηκτικά. Θα είναι ο επόμενος που θα εγκαταλείψει τον Φώτη Κουβέλη; Έχει προειδοποιήσει, πάντως, ότι δεν θα παραστεί στο Συνέδριο που οργανώνει η ηγεσία του κόμματος για το φθινόπωρο.

Η εκλογική συντριβή που έφτασε τη ΔΗΜΑΡ στο 1,5% ήταν το … κερασάκι στην τούρτα για την αντίστροφη πορεία του κόμματος που κινδυνεύει να διαλυθεί πριν τις εκλογές. Οι πρώτες διαφωνίες είχαν έρθει από την «ανανεωτική πτέρυγα» μετά την απόφαση Κουβέλη να αποχωρήσει από την συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η άρνηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ να προσέλθει σε διάλογο με τα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς, όπως την Ελιά και το ΠΑΣΟΚ, λειτούργησαν καταλυτικά με αποτέλεσμα μια σειρά στελεχών να αρχίζει να δυσφορεί ανοικτά. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η στροφή Κουβέλη και κομματικών στελεχών δίπλα του προς συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ πλέον μετρά 11 βουλευτές, ωστόσο εξ αυτών μόνο… 4 +1 μπορεί να προσμετρήσει ως δικούς του ο Φώτης Κουβέλης. Εκτός από τον… εαυτό του, είναι οι Τσούκαλης, Ρεπούση, Ξηροτύρη και η Γιαννακάκη, η οποία ωστόσο έχει ενστάσεις και είχε ζητήσει να παραιτηθεί πρόσφατα από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Από τους υπόλοιπους 6, ο Σπύρος Λυκούδης είναι αμφίρροπος, ενώ η ομάδα των 5 βουλευτών (Πανούσης, Φούντα, Ψύρρας, Κυρίτσης, Αναγνωστάκης) ήδη συνομιλούν με 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Μωραΐτης, Σαχινίδης, Σηφουνάκης, Σ. Κεδίκογλου, Κ. Τριαντάφυλλος) προκειμένου να δουν σημεία σύγκλισης σε ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Από τη ΔΗΜΑΡ έχει αποχωρήσει ο βουλευτής Βασίλης Οικονόμου (ανεξαρτητοποιήθηκε) όπως και μια σειρά κομματικών στελεχών, όπως ο Σάκης Οικονόμου που οδεύει προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον η Κατερίνα Μάρκου οδεύει -όπως όλα δείχνουν- προς το Ποτάμι, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός δηλώνει ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης