Αναφορές στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες νοτίως του Καστελόριζου από την Άγκυρα γίνονται σήμερα στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος αμφισβητεί ανοιχτά την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας και κάνει λόγο για «πόλεμο των Navtex».

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet έχει τίτλο «Μάθημα μαθηματικών από την Άγκυρα στην Αθήνα», ενώ υποστηρίζει ότι το Καστελόριζο είναι μακριά από την Ελλάδα αλλά κοντά στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχα η Milliyet κάνει λόγο για την ένταση που έχει προκληθεί με τη Navtex σημειώνοντας ότι θερμαίνονται τα νερά στη Μεσόγειο. Όπως αναφέρει, 20 πλοία του τουρκικού ναυτικού αναχώρησαν από τη βάση του Άκσαζ για την περιοχή. Η Αθήνα ακύρωσε την τουρκική Navtex, ενώ η Άγκυρα εξέδωσε δύο νέες Navtex στην ίδια περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Cumhuriyet έχει τίτλο «O πόλεμος των Navtex. Κινήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας για υφαλοκρηπίδα».

Παράλληλα η Yeni Safak αναφέρει: «Προστασία με 15 πλοία. Η Αθήνα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τον στρατό της με αφορμή το Ορούτς Ρέις. Ως απάντηση η Άγκυρα έκανε επίδειξη σημαίας με 15 πλοία». Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το Ορούτς Ρέις, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Άταμαν και το Τζενγκίζ Χαν.

Σε δηλώσεις του στη «Γενί Σαφάκ» ο απόστρατος αντιναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ (πατέρας Γαλάζιας Πατρίδας), αναφέρει ότι «μετά τη συμφωνία της Λιβύης, είναι η πρώτη σεισμική έρευνα σε αυτή την περιοχή. Την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνα σε εκείνη την περιοχή ήταν τον Οκτώβριο του 2018, αλλά, λόγω του ότι τότε δεν είχε κηρύξει υφαλοκρηπίδα (η Τουρκία) και δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη, τελικά η έρευνα δεν έγινε».

Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 έναντι της Ελλάδας, η οποία από τη στιγμή που δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή εκείνη δεν έχει δικαίωμα να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή και ότι η υφιστάμενη είναι «ψεύτικη» και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει με την έρευνά της.

«Εάν η Ελλάδα είναι εκείνη που θα ανοίξει πρώτα πυρ, θα έχει προβεί σε σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εάν συμβεί αυτό, η Τουρκία, όπως και κάθε κυρίαρχο κράτος, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο ΟΗΕ δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του όταν δέχεται επίθεση» υποστήριξε ο Γκιουρντενίζ.

Τέλος η Aksam λέει: «Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια υφαλοκρηπίδα;» προσθέτοντας ότι το Καστελόριζο είναι πιο κοντά στην Τουρκία.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης