Μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Από τη συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Ε.Ε. και της αιφνιδιαστικής “επίσκεψης” στο Hilton, εν μέσω διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-κουαρτέτου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φιλοξενήθηκε στο στούντιο του «Κίτρινου Τύπου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μίλησε για το παρασκήνιο του δημοψηφίσματος, των διαπραγματεύσεων, τους πρώην συντρόφους τους, την Αριστερά κ.α..

«Δεν είχαμε ψηφίσει ποτέ καμία απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ (ή λευκό ή κατά). Είχαμε μία θεμελιώδη διαφωνία, προτείναμε μία εναλλακτική πορεία με εθνικό νόμισμα, αλλά άρχισε το κατεστημένο να φωνάζει: “Διώξτε τα βαρίδια”» είπε για τις συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πριν οδηγηθούμε στο δημοψήφισμα είχε συγκληθεί κυβερνητική επιτροπή, εκεί ο Αλέξης Τσίπρας μάς ανακοίνωσε ότι θα κάνει διαπραγμάτευση επί κειμένου 40 σημείων. Αυτή ήταν η ελληνική συμβιβαστική πρόταση, την οποία θεωρούσε θετική. Όταν τη διάβασα κατάλαβα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο μνημόνιο, πήρα τον λόγο στην επιτροπή και εξέφρασα την άποψή μου. Η συμφωνία ήταν απαράδεκτη δεν θα ‘πρεπε να την προτείνει. Έπρεπε να την είχαμε απορρίψει και να φτάναμε στην ρήξη», είπε ο κ. Λαφαζάνης περιγράφοντας άγνωστες πτυχές των διαβουλεύσεων κατά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπέρ του κειμένου τάχτηκαν όλοι οι κυβερνητικοί, ζήτησα ψηφοφορία και έμεινα μόνος μου, δυστυχώς Όταν διάβασα την πρόταση  κατάλαβα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα νέο Μνημόνιο έμεινα μόνος μου. Τελικά, ο Τσίπρας τα έσπασε, επέστρεψε στην Ελλάδα με την ασύμφορη πρόταση Γιούνκερ. Επιστρέφοντας, συγκάλεσε κυβερνητική επιτροπή και ζήτησε δημοψήφισμα βάσει της πρότασης Γιούνκερ», συνέχισε ο επικεφαλής της ΛΑΕ για τις κρίσιμες ώρες πριν το Δημοψήφισμα.

«Είμαστε ρεαλιστές, όχι ουτοπιστές. Το πρόγραμμά μας έλεγε “όχι” πάση θυσία στο ευρώ. Με τον Τσίπρα είμασταν μαζί στο αριστερό ρεύμα. Τα είχαμε βρει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έγινε το ολέθριο βήμα, δεν μπορείς να καταπιείς το Μνημόνιο, το Μνημόνιο είναι η Δεξιά», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Ο Τσίπρας δεν έκανε για ηγέτης της Αριστεράς. Σε άλλου είδους ηγέτης εξελίχθηκε, έκανε κωλοτούμπα, είπε ψέματα, λαΐκισε».

Όσον αφορά τους πρώην συντρόφους τους Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκη (ο μεν πρώτος ίδρυσε μία νέα πολιτική κίνηση, η δε πρώην πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε νέο κόμμα) ανέφερε: «Ο καθένας έχει δικαίωμα να θέλει να είναι επικεφαλής του ενός ή του άλλου ρεύματος, έχουν ιδέες, έχουν άλλη άποψη, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό. Δεν αποκλείω να βρεθώ στον ίδιο δρόμο με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά ο Βαρουφάκης είναι άλλη περίπτωση, θα πρέπει να βρούμε συγκλίσεις, δεν είμαι στην ίδια κατεύθυνση. Δεν υπάρχει δημοκρατία στην Ευρώπη. Δεν θα μεταμορφωθεί αυτή η Ευρώπη. H Kύπρος δεν βγήκε από το Μνημόνιο, υπάρχει ακόμη η επιτροπεία».

Επίσης περιέγραψε τη δική του παρουσία στα ευρωπαϊκά διευθυντήρια όταν ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Εγώ πήγα στις Συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφραζα ριζική διαφωνία για την ενεργειακή σύνδεση της Ευρώπης. Τους είχα πει ότι δεν θα συμφωνήσουμε σε μία ενεργειακή ένωση, γιατί θα κερδοσκοπούσαν πέντε εταιρείες, όλα για μια χούφτα πολυεθνικές».

Τέλος, για το προσφυγικό δήλωσε ότι είναι κακή η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες. «Αυτή δεν είναι η Αριστερά, ξεπουλήθηκαν τα οράματά της», τόνισε.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη στον Κίτρινο Τύπο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης