«Ο Τσίπρας δεν έχει κανέναν επικίνδυνο πολιτικό αντίπαλο»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015, 15:14
«Ο Τσίπρας δεν έχει κανέναν επικίνδυνο πολιτικό αντίπαλο»
Η εφημερίδα του Αμβούργου «Die Zeit», με τίτλο «O Aλέξης Τσίπρας αισθάνεται πολύ ασφαλής» γράφει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός πιστεύει πως η υπόλοιπη Ευρώπη θα κάνει τα πάντα, ώστε να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη (Grexit). Ίσως όμως να κάνει λάθος».
Ο απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα, διαπιστώνει ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν την ελληνική κρίση πιο ψύχραιμα από όλους τους Ευρωπαίους.

Το συμπέρασμα αυτό το βγάζει από τη βόλτα του στις καφετέριες της πόλης, οι οποίες είναι όλα γεμάτα και από τους Αθηναίους οι οποίοι κάνουν βόλτα στο κέντρο της πόλης γελώντας και γιορτάζοντας την έναρξη του καλοκαιριού.

Οι φήμες για περιορισμούς την κίνηση κεφαλαίων δεν φαίνεται να ανησυχούν τους Αθηναίους, συμπληρώνει ο απεσταλμένος της εφημερίδας. «Η επιφανειακή ασφάλεια των Ελλήνων έχει το αντίστοιχό της στην διαπραγματευτική τακτική του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός νοιώθει σίγουρος. Πιστεύει ότι το Grexit θα κόστιζε στους Ευρωπαίους τόσο ακριβά, ώστε θα έκαναν τα πάντα για να το αποτρέψουν. Πράγματι, ο Τσίπρας έχει ορισμένα επιχειρήματα υπέρ του. Τα 300 δις ευρώ ελληνικού χρέους θα χάνονταν, συν τα 83 δις του ELA που χορήγησε η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.

Όλα αυτά θα κόστιζαν ακριβά στους Ευρωπαίους» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. «Εκτός τούτων», προσθέτει, «οι συνέπειες ενός Grexit είναι δύσκολα προβλέψιμες, ενώ πλανάται το φάντασμα της στροφής προς τη Ρωσία. Αυτό είναι βέβαια υπερβολή, όπως και η κινέζικη επιρροή επί της Ελλάδας» .

Σύμφωνα με την Die Zeit «o Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει επίσης ότι σε αντίθεση με τους προκατόχους του οι οποίοι είχαν να κάνουν με τον Τσίπρα ως αρχηγό της αντιπολίτευσης, ο ίδιος δεν έχει στην πραγματικότητα κανέναν επικίνδυνο αντίπαλο. Ο ηγέτης της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας εξακολουθεί να είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος από το παρελθόν. Είναι εκπληκτικό που το κόμμα του δεν τον έχει στείλει ακόμα στο διάβολο. Αυτό έχει την αιτία του αφενός μεν στο γεγονός ότι έχει τοποθετήσει σε καίριες θέσεις εμπίστους του και αφετέρου στο ότι οι αντίπαλοί του προέρχονται από την παλιά ελληνική πολιτική δυναστεία, την οποία κανένας δεν θέλει να δει στην εξουσία. Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται ακόμα χρόνο για την επανάσταση των ανακτόρων και την αναδιοργάνωση. Και ο Αλέξης Τσίπρας είναι στην Ελλάδα ο άνθρωπος από τον οποίο εξαρτώνται όλα στο ορατό μέλλον… Αυτό όμως θα μπορούσε να εξαπατήσει και τους Έλληνες. Διότι οι Ευρωπαίοι θέτουν ένα σαφές όριο σε σχέση με το χορό των χρεών: οι παραχωρήσεις προς τους Έλληνες δεν επιτρέπεται να απαξιώσουν τους κανόνες της ευρωζώνης και πριν οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Γαλλία θέσουν αυτά τα θεμέλια εν κινδύνω, θα δείξουν στους Έλληνες τη πόρτα», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα».

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015, 15:14