«Ο Τσίπρας δέχθηκε πιέσεις από υπουργούς ώστε να συνθηκολογήσει»

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015, 21:49
«Ο Τσίπρας δέχθηκε πιέσεις από υπουργούς ώστε να συνθηκολογήσει»
Ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε πιέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της συνθηκολόγησης, αποκαλύπτει ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην αυστραλιανό περιοδικό «The Monthly».

Περιγράφοντας τις δραματικές ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι «όταν μπήκα στο Μαξίμου, υπήρχε μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, η οποία ήταν αρνητικά φορτισμένη».

«Φαινόταν ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη νίκη του δημοψηφίσματος, γι’ αυτό ορισμένα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, μόλις λίγες ώρες αργότερα, προσπάθησαν να μετατρέψουν το “όχι” σε “ναι”, δηλαδή σε μία συνθηκολόγηση» περιγράφει εν συνεχεία.

Δίχως να τους κατονομάσει, τονίζει ότι ορισμένα μέλη της κυβέρνησης «έβλεπαν» το δημοψήφισμα ως στρατηγική εξόδου και όχι ως στρατηγική μάχης. «Όταν το συνειδητοποίησα, αποφάσισα να παραιτηθώ, εφόσον ο Πρωθυπουργός ακολουθήσε και ο ίδιος την πολιτική της υπαναχώρησης» προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης.

Αναπαράγοντας την επίμαχη στιχομυθία με τον Πρωθυπουργό τη νύχτα της 5ης προς 6ης Ιουλίου, ο πρώην υπουργός αναφέρει τα εξής:

«Ο κ. Τσίπρας με κοίταξε και μου είπε: “Ξέρεις ότι δεν θα μας δώσουν μία συμφωνία. Θέλουν να μας ξεφορτωθούν”. Μετά μου είπε την αλήθεια, ότι άλλα μέλη της κυβέρνηση τον πίεσαν προς την κατεύθυνση του συμβιβασμού. Ήταν απόλυτα θλιμμένος»

Kαι συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης: «Τότε εγώ του απάντησα ότι έκανε ότι καλύτερο μπορούσε βάσει των επιλογών που είχε. “Δεν είμαι εδώ για να σε υπονομεύσω» πρόσθεσα και πήγα σπίτι μου. Από τις 4:30 το πρωί έως τις 9:00 συνέγραφα την επιστολή παραίτησής μου, η οποία ήθελα να φανεί υποστηρικτική προς τον Αλέξη. Παράλληλα, ήθελα να καταδείξω τους λόγους για τους οποίους αποχωρώ και ότι δεν εγκαταλείπω εγώ το πλοίο, αλλά το πλοίο από μόνο του εγκαταλείπει την πορεία του.»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015, 22:07