Οκτώ μύθους που καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη αναφορικά με τη ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών».

Ο υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα μεταξύ άλλων στα εξής:

1ος μύθος: Η μελέτη του ΟΟΣΑ για τις συνέπειες της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές δεν υπάρχει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζητήσαμε και ήλθε, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας σχετικό e-mail από τον ΟΟΣΑ που επιβεβαιώνει την ύπαρξη της μελέτης.

2ος μύθος: Οι φορείς είναι εναντίον της ρύθμισης.

Ο ΣΕΤΕ, ο ΣΕΛΠΕ και ο δήμαρχος της Αθήνας είναι υπέρ. Πράγματι, είναι αντίθετες η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ, τόνισε ο υπουργός, προκύπτει ωστόσο το ερώτημα γιατί η ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία υπάγονται οι ταβέρνες ή τα ζαχαροπλαστεία, δεν θέλει να κλείσουν την Κυριακή και αυτές οι επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3ος μύθος: Οι πολίτες είναι εναντίον.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα δείχνουν ότι οι πολίτες σε ποσοστά πάνω από 50% τάσσονται υπέρ του μέτρου.

4ος μύθος:
Το σημερινό σύστημα είναι μια χαρά.

Στην πραγματικότητα το ανεχόμαστε και είναι τουλάχιστον παράτυπο. Οτιδήποτε βλέπουμε το καλοκαίρι στις τουριστικές περιοχές το έχει επιβάλει η πραγματικότητα και όχι ο νόμος.

5ος μύθος: Οι εργαζόμενοι θα υποστούν ζημιά.

Οι εργαζόμενοι, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, δουλεύουν με υπερωριακό καθεστώς και άλλες μέρες της εβδομάδος, όπως και κάθε Σάββατο απόγευμα.

Ενδεχομένως να μην είναι επαρκές το πλαίσιο των ελέγχων, συνέχισε, αλλά αυτό είναι λόγος να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του συστήματος ελέγχου, όχι να κάνουμε την ελληνική οικονομία ακόμα λιγότερο ανταγωνιστική απέναντι στην οικονομία της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας.

6ος μύθος: Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα ακυρώσει τη ρύθμιση επειδή υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στα μικρά και στα μεγάλα καταστήματα.

Το προτιμησιακό καθεστώς υπέρ των μικρών επιχειρήσεων, σημείωσε ο υπουργός, ισχύει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. χωρίς να έχει ακυρωθεί. Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε, αν υπάρξει τέτοια απόφαση, θα επανανομοθετήσουμε έχοντας πάντοτε ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον των μικρών.

7ος μύθος: Η Κυριακή είναι αργία και δεν πρέπει τα μαγαζιά να λειτουργούν την ώρα που έχουμε εκκλησία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι η ρύθμιση θα προβλέπει ρητώς ότι τα καταστήματα θα ανοίγουν από τις 11 το πρωί και μετά.

Επιπλέον, σημείωσε ότι τις Κυριακές εργάζονται ήδη πλειάδα επαγγελματιών και καταστημάτων (π.χ. ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, ταξί, περίπτερα, μέσα μαζικής μεταφοράς, ΔΕΗ, ΟΤΕ, βιομηχανίες συνεχούς ροής κ.λπ.) Και τέλος τόνισε ότι η ρύθμιση είναι προαιρετική.

8ος μύθος: Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα καταστήματα γιατί έχουν μειωθεί τα εισοδήματα και δεν υπάρχει τζίρος.

Στην Ελλάδα, κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, θα έχουμε εφέτος 17 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, τους οποίους θα πρέπει να διευκολύνουμε να κάνουν τα ψώνια τους, όπως τους διευκολύνουν οι ανταγωνιστές μας, Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Κύπριοι, κ.α.

Εν τέλει, υποστήριξε, αν δεν υπάρχει τζίρος τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν ή, αν ανοίξουν, θα κλείσουν σε μια-δύο Κυριακές, γιατί δεν θα έχουν πελάτες.

Αν όμως, από την άλλη πλευρά, συμπλήρωσε, υπάρχει τζίρος, τότε θα ήταν κρίμα να χάσουμε την ευκαιρία να μπορεί να κινηθεί η αγορά περισσότερο, να στείλουμε το μήνυμα στους τουρίστες «ελάτε, είμαστε επτά μέρες την εβδομάδα ανοιχτοί, στις τουριστικές περιοχές» και εμείς να μην το κάνουμε.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης