Ο Χρ. Παπουτσής για τον φράχτη στον Έβρο- Συνθήκη Σένγκεν

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011, 19:17
Ο Χρ. Παπουτσής για τον φράχτη στον Έβρο- Συνθήκη Σένγκεν
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες κατασκευής του φράχτη στην περιοχή των χερσαίων συνόρων Ελλάδας- Τουρκίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής, απέδωσε σε εμπρησμό τη φωτιά που έκαψε πέντε κτίρια στην περιοχή του Έβρου, προκειμένου να μην γίνουν κέντρο πρώτης υποδοχής μεταναστών.

Ο κ. Παπουτσής σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Στήριξης του Ασύλου, Ρόμπερτ Βίσερ, τόνισε ότι η προθεσμία υποβολής προσφορών από εταιρείες για την κατασκευή του φράχτη λήγει στις 4 Οκτωβρίου και τα χρήματα που απαιτούνται προέρχονται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γοργότερο ρυθμό που απέκτησαν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, οι οποίες από το 0,5% που ήταν πέρυσι τέτοια εποχή έφθασαν φέτος στο 12,5%.

Για το θέμα αυτό, μετά τη συνάντηση με τον κ. Βίσερ, ο κ. Παπουτσής τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα του ασύλου. Χρειαζόμαστε την τεχνογνωσία των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία παρέχει η EASO με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα.

- Το κλειδί για τη νέα μεγάλη μεταρρύθμιση αποτελούν τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, η δημιουργία των οποίων είναι η βασική προϋπόθεση.

- Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες. Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες μέσα στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Πετυχαίνουμε αποτελέσματα και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι στο τέλος η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο κ. Παπουτσής αναφερόμενος στον επαναπατρισμό και τις απελάσεις μεταναστών τόνισε ότι η Ελλάδα ενεργοποιεί «με κάθε τρόπο όλες τις δυνατότητες που παρέχει η εθνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τον εθελοντικό επαναπατρισμό των μεταναστών, όπως επίσης και για τις απελάσεις».

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Διευθυντής EASO Ρόμπερτ Βίσερ, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι:

«Έχει πραγματοποιηθεί σημαντική δουλειά τους τελευταίους μήνες, βεβαίως, όμως, πρέπει και μπορούν να γίνουν προσαρμογές. Αυτό θα γίνει προσπαθώντας από κοινού, γιατί μπορεί να υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις ή αλλαγές, γιατί το πρόγραμμα αυτό έχει ευελιξία. Από αυτά που είδα είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον.

Το πρόγραμμα που έχουμε είναι διευρυμένο, καλύπτει μία δεκαετία, αλλά μπορεί ίσως να επεκταθεί και περισσότερο. Βεβαίως, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε. Όμως, τα πρώτα βήματα είναι ενθαρρυντικά.

Μίλησα και με τους διευθυντές των δύο νέων Υπηρεσιών που συστάθηκαν και οι οποίοι διορίστηκαν πρόσφατα, και είναι της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής. Πράγματι κάνουν αυτό που πρέπει, εργάζονται σκληρά για την υποδομή και την οργάνωση των υπηρεσιών τους».

Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε και σε διαφωνίες με τοπικούς παράγοντες για θέματα μεταναστών και τόνισε ότι «όπου υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες με τοπικούς παράγοντες είμαστε σε συνεχή διάλογο. Σε διάφορες περιοχές, μάλιστα, αντιμετωπίζουμε και ένα περίεργο φαινόμενο. Φαίνεται ότι η αντιπολίτευση σε ορισμένες περιοχές έχει επιλέξει το πεδίο της μετανάστευσης ως πεδίο για την άσκηση του αντιπολιτευτικού της λόγου. Έτσι βλέπουμε σε διάφορες περιοχές να αναπτύσσεται μια φιλολογία ότι πρόκειται να δημιουργηθούν κέντρα, ενώ δεν υπάρχει καμιά τέτοια πρόθεση, κανένας τέτοιος σχεδιασμός».

Αναφερόμενος στη συνθήκη Σέγκεν, ο κ. Παπουτσής είπε ότι «μπορεί κάποιοι να ονειρεύονται την Ελλάδα εκτός του Σέγκεν, αλλά η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Σέγκεν αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο Συμβούλιο των Υπουργών μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίζουμε σε αυτήν την προσπάθεια».

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011, 19:21