Όπως προέβλεπαν οι παρατηρητές τελικά αίρεται η εμπλοκή στην Βουλή των Σκοπίων η οποία σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης μετά από παρέμβαση του μικρού Αλβανικού κόμματος «BESA» και των δύο βουλευτών του. Οι δύο Αλβανοί, ζήτησαν μετ’ επιτάσεως τη μεταβολή του όρου που καθορίζει την ιθαγένεια. Συγκεκριμένα ζήτησαν το «Μακεδονική Ιθαγένεια» (citizenship) να μετατραπεί σε «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ζάεφ συνεχίστηκαν επί ένα 24ωρο έως αργά το απόγευμα της Παρασκευής. Τελικά οι δύο πλευρές φέρεται πως κατέληξαν σε λύση η οποία θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου το οποίο και θα καθορίζει τη δυνατότητα να μην χαρακτηρίζονται όλοι οι πολίτες της ΠΓΔΜ ως «Μακεδόνες» αλλά και ως πολίτες της «Βορείου Μακεδονίας». Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Κατόπιν τούτου αναμένεται η κοινοβουλευτική διαδικασία στη Βουλή των Σκοπίων να αρχίσει εκ νέου κατά τις 18.00 ώρα Ελλάδος με προοπτική να καταλήξει στην τελική ψηφοφορία ακόμη και εντός της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται πως ο σχεδιασμός του Ζόραν Ζάεφ προέβλεπε να λήξει η διαδικασία αυτή το βράδυ της Παρασκευής 11 Ιανουαρίου και όχι όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής της ΠΓΔΜ τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και αυτό για να μην υπάρξουν περιθώρια διαρροών από τους 80 βουλευτές οι οποίοι χρειάζονται για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης στο σύνολό της. Δηλαδή τα 2/3 της Βουλής των Σκοπίων.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά τότε εντός των επομένων δύο εβδομάδων θα πρέπει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενημερώσει αρμοδίως το Ελληνικό ΥΠΕΞ και να αποστείλει όλα τα κείμενα που αφορούν στη Συνταγματική Αναθεώρηση, καταδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ικανοποιείται πλήρως το πνεύμα αλλά και το γράμμα στης Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη συνέχεια οι εξελίξεις αφορούν πια αποκλειστικά την Αθήνα και την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία κατά τη συμφωνία οφείλει αμέσως να δρομολογήσει την επικύρωσή της από την Ελληνική Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης