Δίνοντας έμφαση στην πρακτικότητα και την εφαρμοστικότητα του κοινωνικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε τις προγραμματικές δεσμεύσεις του για την κοινωνική προστασία.

Ο κ. Βενιζέλος νωρίτερα είχε συνάντηση και συζήτηση επί του θέματος με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, ο οποίος ήταν επικεφαλής Ομάδας που επεξεργάσθηκε τα θέματα αυτά και ολοκλήρωσε το έργο της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνοντας τις δεσμεύσεις αυτές, έδωσε έμφαση στο ότι πρόκειται για προτάσεις που «είναι συγκεκριμένες, πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμες», σε αντίθεση, όπως είπε, με την αντίστοιχη προσέγγιση την οποία κάνει ο κ. Α. Σαμαράς και την οποία χαρακτήρισε «πρόχειρη και παλαιοκομματική».

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας «έτσι ώστε κανείς Έλληνας και καμία Ελληνίδα να μη νιώθει μοναχικός και εγκαταλελειμμένος υπό συνθήκες κρίσης».

Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ χωρίζονται σε πέντε ενότητες, με πρώτη την ανεργία των νέων. Όπως αναφέρεται σχετικά, «στόχος και δέσμευση μας είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες ώστε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση της απασχόλησης, να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2013, αντί για το τέλος του 2014, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός του ΕΣΠΑ».
Δεύτερο σχετικό σημείο είναι η ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ για την ανεργία των νέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να ενισχυθεί ο άξονας της απασχόλησης με προτεραιότητα τους νέους. Ήδη μέσα από τις εσωτερικές αλλαγές που έχουμε κάνει, έχουμε διασφαλίσει 250 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα για τον τομέα αυτόν κι αυτό που ζητάμε είναι άλλα 150 εκατομμύρια από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στόχος εφικτός ώστε να έχουμε συμπληρωματικούς πόρους 400 εκατομμυρίων», αναφέρεται σχετικώς.
Η δεύτερη ενότητα αφορά την καθολική υγειονομική προστασία. Δεν πρέπει, τονίζεται, να υπάρχει κανένας Έλληνας που δεν θα έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ. Γι αυτό δεν θα υπάρξουν περιορισμοί που έχουν σχέση με τον αριθμό των ενσήμων, με μεροκάματα ή με τη διάρκεια κάλυψης της ασφάλισης της ανεργίας για τον άνεργο.

Επόμενη ενότητα είναι το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, που χαρακτηρίζεται «μεγάλο μέτωπο»: Σ΄ αυτήν προβλέπεται να ενισχυθούν οι δομές κοινωνικής στήριξης και φροντίδας, με την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, για την κοινωνική προστασία. Προβλέπεται επίσης η «ριζική αναμόρφωση στον τομέα της πρόνοιας». Στη δημιουργία του δικτύου κοινωνικής προστασίας, σημαντικό ρόλο θα παίξουν το νέο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», που θα καλύπτει διπλάσιο αριθμό ατόμων, φθάνοντας τις 130.000 και η δημιουργία του «Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης» σε πανελλαδικό επίπεδο. Από τα δύο αυτά προγράμματα θα δημιουργηθούν 6.500 νέες θέσεις εργασίας.

Η τέταρτη ενότητα αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και προβλέπει την επέκταση της ισχύουσας νομοθεσίας και σε άλλους δικαιούχους. Οι ρυθμίσεις αυτές θα επεκταθούν και σε ατομικές επιχειρήσεις που οι οφειλές τους φθάνουν μέχρι τις 25.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες δεν θα υπαχθούν στην πτωχευτική διαδικασία.

Μια ακόμα αλλαγή αφορά στον «ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό». Κάθε άτομο θα μπορεί να έχει λογαριασμό 1.500 ευρώ που δεν θα μπορεί να θιγεί, να κατασχεθεί ή να παρεμποδιστεί η ανάληψη. Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού ζευγαριού, το ποσό θα φθάνει τις 2.000 ευρώ.

Πέμπτη ενότητα είναι οι ρυθμίσεις δανείων: Πρώτος στόχος είναι να ωφεληθεί ο δανειολήπτης, με ρυθμίσεις που θα καθιστούν το δάνειο «ζωντανό και εξυπηρετήσιμο».

Ο Ευ. Βενιζέλος είχε σήμερα επικοινωνία για το θέμα αυτό, με τον Πρόεδρο των Ελληνικών Τραπεζών Βασίλη Ράπανο, με τον οποίο συμφώνησαν στην υποχρέωση του τραπεζικού συστήματος που ανακεφαλαιοποιείται με δημόσιο χρήμα και τίθεται υπό τον στρατηγικό έλεγχο του δημοσίου, να διευθετεί τα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συνομιλία και με τη διοίκηση του ΤΠΔ, το οποίο, με απόφαση του ίδιου, ως υπουργού Οικονομικών, μείωσε κατά το ήμισυ τη μηνιαία παρακράτηση από τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (από το 60% στο 30%) για την εξυπηρέτηση δανείου και σε περιπτώσεις και δεύτερου μισθού ή άλλων εσόδων στο οικογενειακό εισόδημα, οι κρατήσεις δεν θα ξεπερνούν το 40%.
Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «τα υπογράφουμε, μπορούμε να τα χρηματοδοτήσουμε, να τα υλοποιήσουμε» και πρόσθεσε ότι έχει σημασία οι προτάσεις προς τους πολίτες να είναι συγκεκριμένες, υπεύθυνες και αληθινές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης