Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η ελληνική πλευρά τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στα ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου, μια μέρα μετά τον απόπλου του από το λιμάνι Τασούκου, η οποία είχε εξαγγελθεί για τις 9 Αυγούστου.

Το πλοίο κινείται, σύμφωνα με το Marine Traffic, σε απόσταση περίπου 15 – 20 μιλίων από το λιμάνι και δεν έχει επιχειρήσει ακόμη να κινηθεί προς την όποια περιοχή έχει σκοπό να ερευνήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα δεν είναι γνωστό το προς τα πού σχεδιάζει να πορευτεί το τουρκικό γεωτρύπανο αλλά και τον βαθμό της έντασης που θα επιλέξει η Άγκυρα.

Η θέση του γεωτρύπανου το πρωί της Κυριακής: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι θα βγει στις 9 Αυγούστου, όπως είχαν πει οι Τούρκοι. Η Τουρκία θέλει να δείξει ότι είναι μια αυτόνομη περιφερειακή δύναμη που δεν υποτάσσεται» είπε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, ενώ εξήγησε ότι για να ξεκινήσει την πορεία που έχει προγραμματίσει, θα πρέπει να εκδοθεί σχετική Navtex.

Ο κ. Τριανταφύλλου προσέθεσε ότι υπάρχει ένταση στα ελληνοτουρκικά, ωστόσο αναφερόμενος στην πορεία του γεωτρύπανου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει «να χτυπήσει πιο πολύ τον αδύναμο κρίκο, την κυπριακή δημοκρατία».

Από την πλευρά τους, τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι μία κίνηση που εξετάζει η Άγκυρα είναι να πραγματοποιήσει την πρώτη της γεώτρηση εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, πιθανότατα στον κόλπο της Αττάλειας. Άλλη πιθανότητα είναι να σταλεί το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» περίπου 40 μίλια βορειοδυτικά της Πάφου, ανοιχτά της χερσονήσου του Ακάμα.

Ο διεθνολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος είπε στο OPEN ότι «το γεωτρύπανο το βγάζουν για να κάνει δουλειά. Θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, πιθανώς να έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020, με μια εγρήγορση καθημερινή» εκφράζοντας, ωστόσο την πεποίθηση ότι «όπως τα καταφέραμε το ‘20 και αποτρέψαμε τα πάντα, έτσι θα γίνει και φέτος οπότε είμαστε και πιο καλά προετοιμασμένοι».

Οι παράγοντες που θα καθορίσουν το επίπεδο της έντασης είναι το αν όντως το ερευνητικό σκάφος θα κάνει γεωτρήσεις και αν θα συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Ο Υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος είπε στο OPEN ότι το πλοίο δεν έχει κάνει ακόμη γεωτρήσεις. «Βγαίνει για να κάνει δοκιμές. Αν πήγαινε κατευθείαν στο πεδίο που πρέπει να ερευνήσει και αποτύγχανε τότε θα είχε και πολιτικό κόστος» σχολίασε και πρόσθεσε: «το κρίσιμο σημείο είναι αν θα είναι μόνο του ή αν θα συνοδεύεται από φρεγάτες. Στη δεύτερη περίπτωση η στρατιωτικοποίηση θα είναι φανερή από την πλευρά της Τουρκίας και τότε θα στείλουμε κι εμείς φρεγάτες. Αν δεν συνοδεύεται όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα είναι απλή αγκυροβολία ή πραγματική γεώτρηση. Αν είναι γεώτρηση χωρίς φρεγάτες θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ακτοφυλακή για να μην είμαστε εμείς αυτοί που στρατιωτικοποιούμε την κρίση».

Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος, επίσης στο OPEN, ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε ένταση στο πεδίο και πως το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί προς την Κύπρο. Ποιος θα είναι όμως ο καθοριστικός παράγοντας για την ένταση στο Αιγαίο; «Εκεί που θα έχουμε μεγάλες περιπέτειες είναι αν θα στείλει το γεωτρύπανο πέραν του 28ου μεσημβρινού, πάει δηλαδή σε περιοχή που δεν έχουμε αμφισβητούμενες περιοχές, αλλά κατοχυρωμένη ελληνική ΑΟΖ στη βάση της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου. Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα πρέπει να προασπίσει τη ζώνη αυτή, γιατί είναι διεθνώς κατοχυρωμένη» διευκρίνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης