Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται ο ογκώδης φάκελος με τις αποκαλυπτικές συνομιλίες που αφορούν τα έργα και τις ημέρες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και του στενού του συνεργάτη Γιάννη Σμπώκου, που αποκαλύφθηκαν από τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα στοιχεία θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστής δικογραφίας για την πολύκροτη υπόθεση του Άκη και τον πακτωλό χρημάτων που δόθηκε σε μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Κατάθεση έχει ήδη δώσει ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, καθώς οι ανακριτές συλλέγουν όλες τις μαρτυρίες και τα στοιχεία ώστε να θεμελιώσουν νέες κατηγορίες.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάζεται στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ Τσοχατζόπουλου και Σμπώκου. Το παζλ της υπόθεσης συμπληρώνεται με τις αναφορές των δύο ανδρών για ισχυρά πρόσωπα του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Οι δραματικές εκκλήσεις του Άκη για την εξεύρεση χρημάτων, οι διαδρομές του μαύρου πολιτικού χρήματος, οι λογαριασμοί στην Ελβετία και άλλα πολλά συμπεριλαμβάνονται στις παρακάτω συνομιλίες-ντοκουμέντο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα της Ζούγκλας και το χρονικό ενός εγκλήματος

Στην κατοχή μας βρίσκονται εδώ και δύο μήνες έγγραφα καθώς και μακροσκελείς συνομιλίες 2,5 και πλέον ωρών που έχουν πραγματοποιηθεί σε δύο διαφορετικούς τόπους, όπου αποκαλύπτονται συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση με τις χρυσές μίζες.

Όλο το υλικό μετά την κατάλληλη επεξεργασία και φυσικά με την απαραίτητη δημοσιογραφική έρευνα δημοσιεύεται από το zougla.gr και από τις εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος».

Τις συνομιλίες τις είχε ηχογραφήσει ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να αποδείξει σε κοντινό του πρόσωπο, που απαιτούσε ρευστό, την κατάσταση «πενίας» στην οποία βρισκόταν.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι παρακάτω διάλογοι διαμείβονται μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου και του διευθυντή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων Γιάννη Σμπώκου, καθώς τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενό τους μάλλον απέχουν παρασάγγας από μια πολιτικού επιπέδου συνεργασία δύο ανώτατων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Mαλλιά κουβάρια για τις μίζες έγιναν οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Σμπώκος λίγο πριν συλληφθούν. Οι συζητήσεις μεταξύ τους διεξάγονται σε φορτισμένο κλίμα και πολλές φορές «συγκρούονται» αλληλοκατηγορούμενοι.

Δεν… έτρωγαν μόνοι τους, είναι πλέον σίγουρο. Αυτό προκύπτει, άλλωστε, από τις φλυαρίες των δύο στενών συνεργατών Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννη Σμπώκου κατά την επίμαχη περίοδο πριν οδηγηθούν στον Κορυδαλλό.

Οι μίζες, οι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή και ο Ελβετός Bloher

Στο επίκεντρο των αποκαλύψεων βρέθηκαν τρεις υπουργοί, επί διακυβέρνησης Καραμανλή και ένα σημαίνον πρόσωπο του ελβετικού κρατικού μηχανισμού, ο Christophe Blocher. Στο payroll του Άκη Τσοχατζόπουλου φιγουράριζαν πολλά ηχηρά ονόματα, σύμφωνα με έγγραφο-ντοκουμέντο από το προσωπικό αρχείο του Άκη που εξασφαλίσαμε. 

Επί της ουσίας, στη λίστα των πληρωμών, συναντούμε πρόσωπα, με θητεία σε ανώτερα κυβερνητικά πόστα, τα οποία μεσολάβησαν προκειμένου να παγώσουν οι έρευνες των δικαστικών Αρχών της Ελβετίας στους μαύρους λογαριασμούς. Από τα χειρόγραφά του προκύπτει παράλληλα ότι κάποιοι προσπαθούσαν να περάσουν ειδική διάταξη για να μην «ανοίξουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Άκη.


Στα χειρόγραφα του Άκη που αφορά τις… πληρωμές, αναφέρεται το όνομα του Ελβετού Blocher και μία σημείωση για τρεις υπουργούς (το 2008). Ακριβώς δίπλα αναγράφονται τα ποσά 2,5 και 3,5 εκατομμύρια

Συνομιλία-ντοκουμέντο

Οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος και Σμπώκος αναφέρονται συγκεκριμένα σε επιχειρηματίες, δημοσιογράφους αλλά και ισχυρά πολιτικά πρόσωπα εντός και εκτός Ελλάδας!

Στο δεύτερο μέρος των συνομιλιών μεταξύ του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννη Σμπώκου, τα πράγματα αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς μεσούσης της ασυλίας που απολαμβάνουν, μιλούν πλέον ανοιχτά για τα σχέδια τους και τις μεθόδους που μετέρχονται προκειμένου να αλλοιώσουν έγγραφα που βρίσκονται μέσα στις σχηματισθείσες δικογραφίες και φυλάσσονται στην ΕΥΠ. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σχέδια τους…

Με τη δημοσιοποίηση των παρακάτω διαλόγων δύσκολα μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει το παραμάγαζο που επί χρόνια είχε στηθεί μέσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο τελικά αποδείχθηκε κάτι περισσότερο από χρυσωρυχείο. Οι δύο «συνέταιροι» Άκης και Σμπώκος, που καταδικάστηκαν σε 20 και 16 έτη κάθειρξης αντίστοιχα, κάνουν τη μοιρασιά του δημοσίου χρήματος εις βάρος των φορολογουμένων.


Εκκλήσεις Άκη για οικονομική βοήθεια από τους… ισχυρούς φίλους

Όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας βρισκόταν σε απόγνωση και προσπαθούσε να βρει χρήματα επειγόντως. Ζητούσε οικονομική βοήθεια από παλιούς φίλους αλλά και συνεργάτες του, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν… αρνητικό.

Η κουβέντα μεταξύ του πρώην υπουργού και του Γιάννη Σμπώκου περιστρέφεται γύρω από την επείγουσα ανεύρεση χρημάτων. «Πού θα βρούμε λεφτά, Γιάννη; Αυτό είναι το θέμα. Πρέπει να βρω λεφτά. Θα με βάλουνε μέσα. Ψάχνω τρεις μέρες. Δεν δίνει κανείς» φωνάζει το πάλαι ποτέ κραταιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. «Κάνε μια λίστα με τους πολιτικούς σου φίλους. Τους έκανες άρχοντες. Τώρα πρέπει να σου δώσουν» είναι η πρόταση του πρώην γραμματέα Εξοπλισμών.

Μερικά από τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Ραυτόπουλου, του Αγραφιώτη και του Δασκαλάκη. Όπως φαίνεται όμως, κανείς από αυτούς δεν ήθελε να βοηθήσει τον πρώην υπουργό.

Οι πρώην σύντροφοι του Άκη κώφευαν, παρά τις εκκλήσεις του για χρήματα. «Ο κύριος Αγραφιώτης μας έχει χεσ… Έχει βγάλει ένα κάρο χρήματα με τα βενζινάδικα και δεν δίνει. Δεν έχω σχέσεις μαζί του. Έχω πλησιάσει και τον Ραυτόπουλο για να βοηθήσει. Να πλησιάσει τον άλλον για να πάρει χρήματα. Δεν μπορεί προς το παρόν. Περιμένει λεφτά από τις τράπεζες» εξηγεί ο Τσοχατζόπουλος στον Σμπώκο.

Όσον αφορά στον κ. Λάτση, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στον πρώην συνεργάτη του, αναφέρει ότι έχει παρεξηγηθεί.

«Εκείνος ο τύπος του Λάτση, από τότε που δεν έφερα τα χρήματα που είχα πει για να τα επενδύσουν νομίζουν ότι το έκανα επίτηδες. Μου είχαν ετοιμάσει προτάσεις για δουλειές εντυπωσιακές κ.λπ. Τα λεφτά από την Ολλανδία, όμως, δεν μπορούσα να τα φέρω. Με χρεώνουνε τώρα στον Βαρδινογιάννη. Έχει γίνει παρεξήγηση. Νομίζουν ότι τα πήγα στον Βαρδινογιάννη, στον Σάλλα» σημειώνει.

Oι συναλλαγές της ντροπής: Συζητούν για πλαστογραφίες

Από τους διαλόγους που διαμείβονται μεταξύ των πάλαι ποτέ πανίσχυρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, προκύπτει ότι στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ένας ακόμη δικηγόρος, του οποίου το όνομα ο Γιάννης Σμπώκος αγνοεί και επιτακτικά ζητά από τον «συνεργάτη» του το αποκαλύψει, ενώ από την μεριά του, ο Άκης, φέρεται να μην έχει καθόλου χρήματα και να ζητά από τον φίλο του… βοήθεια. (!)

Εκείνο όμως που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η ύπαρξη και ενός δικηγόρου ο οποίος είχε την… «ιδέα» της πλαστογράφησης των δικογραφιών, προκειμένου να μην ασκηθούν διώξεις στους εμπλεκομένους…

Ντοκουμέντο για τα… υποβρύχια σαπάκια

Στο ηχητικό ντοκουμέντο, οι δύο πάλαι ποτέ συνεργάτες συζητούν για τα υποβρύχια τα οποία θα προμηθευόταν το ελληνικό Δημόσιο, με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας να τα χαρακτηρίζει «σαπάκια». Από τη μεριά του, ο πρώην γραμματέας εξοπλισμών ισχυρίζεται ότι τα βρετανικά υποβρύχια είναι καινούργια και αποτελούν «ευκαιρία», ενώ, σε κάποια στιγμή, χαρακτηρίζει τον επιστήθιο φίλο του «κακομοίρη»…

Tα υποβρύχια, η REAL, οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι φίλοι του Άκη

Στη συνομιλία που ακολουθεί, γίνεται λόγος για κατευθυνόμενο δημοσίευμα στην εφημερίδα REAL, του Νίκου Χατζηνικολάου, που μιλά για την αγορά των υποβρυχίων και βάλλει κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο Γιάννης Σμπώκος ακούγεται να μιλά στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας για το δημοσίευμα που του έστειλε μέσω e-mail. Στο τραπέζι πέφτουν τα ονόματα του εκδότη αλλά και του Βαρδή Βαρδινογιάννη. «Αυτός (σ.σ. ο Νίκος Χατζηνικολάου) γράφει για συγκεκριμένο σκοπό. Θέλει να χτυπήσει εμένα. Εμένα χτυπάει, αλλά χτυπάει και το ναυτικό» λέει ο πρώην υπουργός. «Λέει (σ.σ. το δημοσίευμα) ότι παρόλο που το ναυτικό και εγώ εισηγήθηκα εσύ πήγες στα καινούργια (σ.σ. υποβρύχια). Αυτό λέει το δημοσίευμα, όχι ότι είναι αλήθεια» ακούγεται σε άλλο σημείο της συνομιλίας ο Γιάννης Σμπώκος, αφού πρώτα ο Άκης Τσοχατζόπουλος επέμεινε πως το δημοσίευμα αναφέρει ψευδή στοιχεία και πως είναι κατευθυνόμενο.

Σε άλλη συνομιλία, ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννης Σμπώκος συζητούν για τον τρόπο που επέλεξαν να κάνουν το παιχνίδι με τα γερμανικά και τα αγγλικά υποβρύχια. Ακόμα ο Άκης ψάχνει να βρει τρόπο να καταθέσει 5.000 ευρώ στο δικαστήριο προκειμένου να μην τεθεί υπό κράτηση, ενώ διστακτικά ζητάει τη βοήθεια του Σμπώκου, με εγγυητικές τραπεζικές επιστολές προκειμένου να μην εμφανίσει δικά του χρήματα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης