Ντόρο προκάλεσαν σήμερα οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στο ΒΒC, εν μέσω φημών για επικείμενο έλεγχο κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών, καθώς και η ακόλουθη διάψευσή τους.

Το zougla.gr απομαγνητοφώνησε και παραθέτει ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ανοίξουν οι τράπεζες αύριο; Και είναι οι έλεγχοι επί των κεφαλαίων πλέον αναπόφευκτοι;

Είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας με αρμόδιες αρχές τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και στη Φραγκφούρτη . Η άποψή μας είναι ότι μια νομισματική ένωση που δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία των τραπεζών, ειδικά με την πρόφαση ότι ο ελληνικός λαός είχε το θράσος να απαιτήσει να έχει λόγο για το μέλλον του, αυτό συνιστά μια μεγάλη άρνηση της ίδιας της αρχής της νομισματικής ένωσης, ειδικά μεταξύ δημοκρατικών κρατών μελών.

Τι έχετε να πείτε όμως για τους ελέγχους κεφαλαίων;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λοιπόν, θα μου επιτρέψετε, κύριε, ως υπουργός Οικονομικών μαζί με την ΤτΕ και την ΕΚΤ να βρούμε τι μπορεί να γίνει για να ελαχιστοποιηθεί το βάρος που υφίσταται ο λαός μας από την άρνηση της Ευρώπης να μας αναγνωρίσει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα.

Καταλαβαίνουμε ότι σήμερα η ΕΚΤ θα συνεδριάσει και κόψει τον ELA. Αυτό περιμένετε κι εσείς;

Ως πολιτικός αλλά και ως Ευρωπαίος πολίτης θεωρό αισχρό ότι το γεγονός ότι κάνουμε τέτοιες συζητήσεις στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης.

Αν όντως συνέβαινε, τι θα πιστεύατε;

«Ότι η Ευρώπη απέτυχε στο καθήκον της να διατηρήσει παράλληλα μια δημοκρατική διαδικασία και μια νομισματική ένωση. Μια νομισματική ένωση θα έπρεπε να είναι μια ένωση μεταξύ διαφορετικών κρατών που μοιράζονται το ίδιο νόμισμα, που η λειτουργία του είναι εγγυημένη από την κεντρική τράπεζα, όπως στη Βρετανία (…), που στέκεται πίσω από τις τράπεζες, εξυγιαίνοντάς τες εφόσον χρειαστεί, κάνοντας το παν για να παραμείνουν οι καταθέσεις του κόσμου προσβάσιμες γι’ αυτούς. Αυτό θα έπρεπε να κάνει μια νομισματική ένωση. Ταυτόχρονα, μια δημοκρατική νομισματική ένωση θα έπρεπε να περιλαμβάνει κράτη μέλη που οι ψηφοφόροι τους έχουν την ευκαιρία να σταθμίσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους για κοσμοϊστορικές αλλαγές πολιτικής που τους επιβάλλουν.

Ο άνθρωπος που ήταν στενός συνεργάτης σας, ο πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής Νίκος Θεοχαράκης είπε ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα. Συμφωνείτε;

Είναι μια δύσκολη ώρα για την Ευρώπη, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να θυμάστε ότι η Ελλάδα πέρασε πολλές δύσκολες στιγμές στη μακρά ιστορία της. Άλλωστε, αφήστε με να σας πω, στο σημείο όπου βρισκόμαστε, έχουμε καθαρή συνείδηση, ξέρουμε ότι προσπαθήσαμε σκληρά να εξυπηρετήσουμε τους θεσμούς, την τρόικα, τους Ευρωπαίους εταίρους, εκείνοι μας έστησαν, εκείνοι δεν μας συνάντησαν στα μισά του δρόμου, ούτε καν στο ¼ του δρόμου, και τώρα εξετάζουμε αυτές τις εξελίξεις με πολλή θλίψη για ό,τι έχει συμβεί στην Ευρώπη για την οποία υπογράψαμε.

Εκείνοι αισθάνονται ξεκάθαρα ότι έγινε τρομερά κακός χειρισμός, έμειναν έκπληκτοι από την αναγγελία του δημοψηφίσματος, και σπάνια έχω ακούσει Ευρωπαίους ηγέτες να εκφράζονται με τόσο μη διπλωματική γλώσσα για τον τρόπο που εσείς διαπραγματευτήκατε, αισθάνονται ότι εσείς αποχωρήσατε.

Οποιοσδήποτε γνωρίζει τι συνέβη γνωρίζει και πόσο παράλογο είναι αυτό. Στις 25 Ιουνίου μας παρουσιάστηκε ένα σύνολο προτάσεων από τους θεσμούς. Ήταν ιδιαίτερα εκτενείς και, κατά την άποψή μας, ανέφικτες. Προτάσεις που αν τις δεχόμασταν θα είχαμε ακριβώς τα ίδια προβλήματα σε τρεις-τέσσερις μήνες από τώρα. Αποφασίσαμε, λόγω της κρισιμότητας της στιγμής για την ιστορία, να τις θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Και να τους πούμε, δεν νομίζουμε ότι αυτή είναι μια βιώσιμη συμφωνία (…), εσείς τι νομίζετε; Εσείς μας καθοδηγείτε. Τη στιγμή που η Ευρώπη υποτιμά αυτή την πράξη δέσμευσης προς τις αρχές της δημοκρατίας και μας δυσφημεί που «τολμήσαμε» που ζητήσαμε τη γνώμη ενός εκλογικού σώματος, ξαφνικά η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει χάσει τον δρόμο της (…).

Τι θα σήμαινε αν ο ελληνικός λαός ψήφιζε την άποψή σας, απέρριπτε το σχέδιο, σημαίνει αποχώρηση από το ευρώ;

Όχι απαραίτητα. Και δεν θα έπρεπε να σημαίνει. Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για αποχώρηση από το ευρώ. Άπαξ και μπήκες, δεν μπορείς να βγεις, είναι μέρος των συνθηκών της ΕΕ. Και γιατί να πρέπει έστω και να σκεφτούμε να βγούμε από το ευρώ; Συμβαίνει το εξής: το ευρώ ήταν κακοσχεδιασμένο, δεν σχεδιάστηκε πότε για να απορροφήσει ένα πρόβλημα αφερεγγυότητας, όπως αυτό που είχε η Ελλάδα το 2010. Έκτοτε εκτυλίσσεται μια κωμωδία παρεξηγήσεων από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών, προσπαθούν να συρράψουν διάφορες συμφωνίες που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα, ένα δομικό πρόβλημα, και έχουν αποτύχει. Αυτό που τους προτείνουμε είναι ένας πολύ λογικός, πολύ μετριοπαθής τρόπος να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση.

Είπατε ότι δεν χρειάζεται να σημαίνει αποχώρηση από το ευρώ, αλλά μπορεί και να σημαίνει, σωστά;

Όχι. Εφόσον δεν χρειάζεται και αν το αποτέλεσμα του κατακερματισμού της ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα επώδυνο για το σύνολο της Ευρώπης, όχι μόνο για τα μέλη της ευρωζώνης, αλλά και για χώρες όπως η Βρετανία, που βασίζεται στη σταθερότητα της ευρωζώνης και της οικονομίας, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να θεωρήσει κανείς δεδομένο ότι θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να υποστούν αυτόν τον τεράστιο πόνο. Έχουμε φτάσει στο σημείο να πάρουμε απόφαση ότι η λογική δεν μπορεί να επικρατήσει και πως κάτι επιβλαβές για τον καθένα είναι αναπόφευκτο;

Η Κριστίν Λαγκάρντ όμως λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα στο τραπέζι, το γεγονός του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα τώρα στο τραπέζι, δεν υπάρχει τίποτα προς ψήφιση.

Η ιστορία θα κρίνει πολύ σκληρά τέτοιες παράλογες εκφράσεις. Το τραπέζι είναι εκεί, οι προτάσεις πάνω του, τέτοιας φύσης δηλώσεις τακτικής δεν βοηθούν και οποιοσδήποτε τις κάνει θα κριθεί πολύ αυστηρά.

Θα καταβάλλετε την Τρίτη τα χρήματα που χρωστάτε;

Οι Ευρωπαίοι χρωστούν στην Ελλάδα 1,9 δισ. από κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ το 2014, είναι μέρος της συμφωνίας, είναι 1,9 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να επιστραφούν στην Ελλάδα στο τέλος του 2014, χρήματα που έχουν κρατηθεί ως μέρος της τακτικής πίεσης προκειμένου να συμφωνήσουμε με προτάσεις που, κατά τις εκτιμήσεις μας, στερούνται λογικής. Αυτό που προτείναμε στους Ευρωπαίους και στο ΔΝΤ είναι μια πολύ λογική μεταφορά: γιατί δεν παίρνουν τα 1,9 δις. που οφείλουν στο ελληνικό κράτος και να τα χρησιμοποιήσουν για να αποπληρώσουν τα 1,6 δις. που χρωστάμε στο ΔΝΤ; Ο δισταγμός τους ακόμη και να σκεφτούν τέτοιες λογικές προτάσεις είναι ενδεικτικός του είδους της νοοτροπίας που έχει επικρατήσει δυστυχώς τα τελευταία χρόνια.

Οπότε δεν θα πληρώσετε την Τρίτη;

Μας χρωστούν λεφτά από ένα μέρος της τρόικας και χρωστάμε λεφτά σε ένα άλλο μέρος της τρόικας. Γιατί δεν το λύνουν οι ίδιοι, και να μεταφέρουν τα λεφτά από τη μια τσέπη της τρόικας στην άλλη.

Και αν δεν το κάνουν;

Θα πρέπει, λοιπόν, να κατηγορήσουν τον εαυτό τους για το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί.

Περίπου μια εβδομάδα πριν ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι πρέπει να σταματήσετε να παίζετε το παιχνίδι του δειλού (σ.σ.: ποιος θα υποχωρήσει πρώτος). Το παίζετε ακόμα, έτσι;

Απολύτως, κατηγορηματικά όχι. Θα υπογράφατε μια συμφωνία που στερείται χρηματοπιστωτικής λογικής; Θα δεχόσασταν, αν για παράδειγμα βρισκόσασταν σε κατάσταση όπου να μην μπορείτε να εξυπηρετήσετε το στεγαστικό σας δάνειο, μια πολύ ακριβή πιστωτική κάρτα προκειμένου να τραβάτε χρήματα για να πληρώνετε τις δόσεις σας το επόμενο δίμηνο; Υποστηρίζω, κύριε, ότι θα ήταν πολύ χαζό να το κάνετε.

Πώς νομίζετε ότι θα αντιδράσει ο ελληνικός λαός αυτή την αναπόφευκτα εξαιρετικά δύσκολη εβδομάδα; Ανησυχείτε για φασαρίες στους δρόμους;

Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός είναι πολύ ώριμος. Έχουν υποφέρει για πέντε χρόνια ένα σύνολο πολιτικών που σχεδόν σχεδιάστηκαν για να αποτύχουν. Και μπορώ να σας πω ότι όταν περπατώ στον δρόμο οι άνθρωποι μου χτυπούν την πλάτη και μου λένε, μην παραδίνεσαι, κι ας συναντάς τόσες δυσκολίες. Υπάρχει κάτι που λέγεται αξιοπρέπεια – και δεν έχει τιμή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης