«Μία αξιόπιστη συμφωνία απαιτεί δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές» είναι ο τίτλος άρθρου του Ολιβιέ Μπλανσάρ στο blog IMFdirect. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκαθαρίζει ότι οποιαδήποτε μείωση στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος -τώρα ή αργότερα- θα πρέπει να συνοδεύεται από «κούρεμα» του χρέους.

«Πιστεύουμε ότι σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να επιτευχθεί μέσω μίας μακράς επιμήκυνσης της αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια» διευκρινίζει ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ θεωρεί ότι οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις κατέστησαν ανέφικτους τους στόχους του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί το 2012 ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι στόχοι τώρα θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν μαζί με το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που όφειλε να εφαρμόσει η Αθήνα, με σκοπό την αύξηση της μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και τη διευκόλυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Η προσφορά που έγινε στην ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα εκινείτο στις γραμμές της μείωσης των στόχων αυτών» προσθέτει ο οικονομολόγος.

«Για να είναι μία συμφωνία αποτελεσματική και αξιόπιστη απαιτείται η εκπλήρωση δύο όρων: από τη μεριά της Αθήνας, προσφορά πραγματικά αξιόπιστων μέτρων ως προς τους μειωμένους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος και του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, και αντίστοιχα, από τη μεριά των πιστωτών συμφωνία για επιπλέον χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους ώστε αυτό να διατηρηθεί σε επίπεδα βιωσιμότητας» επισημαίνει επίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης