Το φθινόπωρο του 2010 κατατίθεται μηνυτήρια αναφορά από κάποιον Ιωσήφ Λιβανό για τις δραστηριότητες κυκλώματος Real Estate στην Ανατολική Αττική, τη Γλυφάδα και την Κρήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Real News», είναι ο Ιωσήφ Λιβανός εκείνος που άρχισε την ιστορία, η οποία εμπλέκει στην παρούσα περίοδο τον πρόεδρο της Βουλής και τους Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει Ιωσήφ Λιβανός, αλλά κάποιος Ιωσήφ Τζεν.

Πρόκειται για μελαμψό κτηματομεσίτη, τον οποίο οι επιχειρηματίες που συνέστησαν την εταιρεία Real Estate αποκαλούσαν Λιβανό (εκ του Λιβανέζου, δηλαδή σκουρόχρωμου). Ο «Λιβανέζος», λοιπόν, στην αρχική του μηνυτήρια αναφορά δεν κατήγγειλε τίποτε περί εμπλοκής των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Γιώργου Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη, ενώ είναι περίεργο ότι δεν αναφέρει κάποιο στοιχείο για εμπλοκή πολιτικού προσώπου.

Επανέρχεται, ωστόσο, έναν χρόνο μετά και, επικαλούμενος όσα του έχει εκμυστηρευτεί ο ένας εκ των τριών επιχειρηματιών του κυκλώματος, τότε μόνο εμπλέκει στην ιστορία και τους τρεις προαναφερόμενους πολιτικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιοι είναι όμως οι τρεις αυτοί επιχειρηματίες; Πρόκειται, σύμφωνα με το Σώμα Δίωξης ΟικονομικούΒίκτωρ Ρέστης Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) για τους Γιάννη Καρούζο, Βίκτωρα Ρέστη και Νίκο Τσάκο. Ο πρώτος ανήκει στην οικογένεια των Καρούζων (με τα ενδύματα) αλλά τα δύο αδέλφια του με ασφαλιστικά μέτρα τού έχουν απαγορεύσει να κάνει χρήση του ονόματός τους.

Ο δεύτερος είναι ο γνωστός εφοπλιστής και επενδυτής στα ΜΜΕ.

Ο τρίτος είναι γόνος της γνωστής εφοπλιστικής εταιρείας.

Από το φθινόπωρο του 2010 έως και τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο φάκελος αυτός με τη μηνυτήρια αναφορά του «Λιβανέζου» δεν είχε ολοκληρωθεί ή τουλάχιστον δεν είχε δοθεί στην Εισαγγελία με τα αποτελέσματα της έρευνας. Την περασμένη εβδομάδα, η Εισαγγελία διεμήνυσε στο ΣΔΟΕ ότι ο φάκελος καθυστερεί. Ως διά μαγείας, την Κυριακή δημοσιοποιείται η ιστορία που εμπλέκει τα τρία πολιτικά πρόσωπα.

Νίκος ΤσάκοςΩς εκ θαύματος τώρα, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου και μετά την παρέλευση δύο ετών, ο φάκελος θα δοθεί στην Εισαγγελία. Με μία διαφορά. Από την έρευνα του ΣΔΟΕ που έχει γίνει μέχρι στιγμής δεν έχει διερευνηθεί ο ρόλος των τριών πολιτικών προσώπων. Με λίγα λόγια, στο πόρισμα που παραδίδεται την Τρίτη στον εισαγγελέα «δεν έχουν αγγιχθεί τα ονόματα των Μεϊμαράκη, Βουλγαράκη και Λιάπη», όπως επισημαίνεται από κύκλους του Σώματος.

Αντιθέτως, η zougla.gr πληροφορείται αρμοδίως πως η προσοχή των υπηρεσιών Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εστιάζεται στους τρεις επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, η εκ των υστέρων «εμπλοκή» των τριών πολιτικών στην υπόθεση Real Estate αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό της διεξαγόμενης έρευνας από το ΣΔΟΕ, προκειμένου να φύγει η προσοχή από τους επιχειρηματίες και να μετατεθεί στους πολιτικούς, μια και το γενικότερο κλίμα ευνοεί μία τέτοια μετάθεση.

Για τον λόγο αυτό, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, υποστηρίζεται πως ο κύκλος εργασιών του κυκλώματος από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έφθασε τα 10 δις ευρώ, ποσό που θεωρείται μυθώδες και που δύσκολα μπορεί να αντανακλά την αλήθεια, αν πρόκειται για το σύνολο των χρημάτων που επικαρπώθηκαν οι τρεις πολιτικοί.

Το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, πάντως, σιωπά και αφήνει να εννοηθεί πως η εμπλοκή του ονόματος του Ευάγγελου Μεϊμαράκη αποτελεί είτε προειδοποιητική βολή κατά του Μαξίμου από κυκλώματα που θίγονται από το πακέτο των 11,7 δις είτε από κυκλώματα που δεν ευνοήθηκαν και δεν θα ευνοηθούν από την κυβέρνηση.

Ορισμένοι, μάλιστα, επισημαίνουν πως τις τελευταίες ημέρες πρόσωπα των Μ.Μ.Ε. πέρασαν το κατώφλι του Μαξίμου, πρόσωπα με βεβαρυμμένο επιχειρηματικό μητρώο και με μεγάλη προϊστορία σε διαπλεκόμενες υποθέσεις των τελευταίων 30 ετών. «Εισήλθαν χαμογελαστοί και εξήλθαν κατηφείς» λένε χαρακτηριστικά άνθρωποι που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα εντός Μαξίμου και τα παιγνίδια που λαμβάνουν χώρα με αντικείμενο την προσεχή «αποκατάσταση αμαρτωλών υποθέσεων».

«Η υπόθεση Μεϊμαράκη αφορά μία ιστορία μιας κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό για την οποία έχει βγει απαλλακτικό. Δεν μας απασχολεί η υπόθεση αυτή καθεαυτή, αλλά μας απασχολεί αντιθέτως και μάλιστα σοβαρά η σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τη διαδικασία αποκάλυψής της» τόνιζε με έμφαση τη Δευτέρα το απόγευμα σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος που διαθέτει άριστη πρόσβαση στο Μαξίμου και που μίλησε στη zougla .gr.

Οι αντιδράσεις Μεϊμαράκη…

To απομεσήμερο της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, συναντήθηκε με τους στενούς του συνεργάτες, για να μπορέσουν από κοινού να χαράξουν τη διαχειριστική τους γραμμή απέναντι στα δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως και αφορούν σε παράνομο πλουτισμό πολιτικών.

Η συνάντηση δεν έγινε στο γραφείο στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης δεν προτίθεται να παραιτηθεί έως ότου διαλευκανθεί η υπόθεση, αλλά σκέφτεται να αναστείλει τα καθήκοντά του που απορρέουν από το αξίωμά του ως προέδρου της Βουλής, μέχρι να λήξει η ιστορία αυτή.

Η zougla.gr μίλησε με τον κυβερνητικό εταίρο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος επεσήμανε ότι «όλα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος κι όποιος έχει φάει να πάει στο… καλό».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, έσπευσε να καλύψει τον πρόεδρό του, λέγοντας χαρακτηριστικά στη zougla.gr: «Τι έγινε, βρε παιδιά, πού υπάρχει θέμα; Το ίδιο το ΣΔΟΕ με ανακοίνωσή του ανέφερε πως έγιναν οι έλεγχοι και ότι δεν προέκυψε τίποτα για τον πρόεδρο».

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τον Μεϊμαράκη» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Αργότερα το απόγευμα εξεδόθη επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Μεϊμαράκη η οποία έχει ως εξής:

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, από τον οποίο ζήτησε να αναλάβει πρωτοβουλία στο πλαίσιο των θεσμικών του καθηκόντων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαλεύκανση της υπόθεσης που σύμφωνα με δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας υπάρχει αναφορά στο πρόσωπό του και να δημοσιοποιηθεί.

Επίσης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και την πλήρη διερεύνηση των υποθέσεων που σύμφωνα με δημοσιεύματα αφορούν σε βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας με έμφαση τη νοσηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από επιλεκτικές διαρροές εις βάρος του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Τόνισε δε ότι δημιουργείται αποσταθεροποιητικό κλίμα την ώρα που η Ελληνική Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας μας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καλεί σήμερα το απόγευμα τους Αντιπροέδρους της Βουλής στους οποίους θα ανακοινώσει την απόφασή του να τον αναπληρώσουν προσωρινά και μέχρις ότου δημοσιοποιηθεί το πόρισμα του ΣΔΟΕ, στη διεύθυνση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας και της Διάσκεψης των Προέδρων. Για τη συνάντησή του με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και για την απόφασή του αυτή, ενημέρωσε τους πολιτικούς Αρχηγούς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης δηλώνει και πάλι με κατηγορηματικό τρόπο, ότι ουδεμία εμπλοκή δική του υπάρχει στα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα και υπογραμμίζει: «Είμαι παρών και θα κάνω ό,τι χρειαστεί προκειμένου να λάμψει η αλήθεια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης