Με αναφορές γύρω από τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» κατά τη διάρκεια υπογραφής «λεόντειων» -υπέρ των συμφερόντων της Siemens- συμβάσεων με επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου, συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε σήμερα η εξέταση της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου.

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι δέκα ημέρες μετά το κλείσιμο της Βουλής, στις 9 Μαΐου 2009, ο ανακριτής Δημήτρης Οικονόμου γνωστοποίησε ότι θα αποστείλει στη Βουλή δικογραφία για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών Χρήστου Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, για την προγραμματική συμφωνία της Siemens με τον ΟΣΕ για τον προαστιακό, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για σύμβαση ύψους 160 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε επί υπουργίας Χρήστου Βερελή, αλλά τελικώς κατακυρώθηκε από τον ΟΣΕ επί υπουργίας Μιχ. Λιάπη τον Απρίλιο του 2005. Προέβλεπε διαδικασίες ολυμπιακών έργων και ολοκλήρωση του έργου τους 8 μήνες.

Παρ’ όλα αυτά, όπως συμπλήρωσε η μάρτυρας, το έργο δεν έχει παραδοθεί, αλλά εγκρίθηκαν και γίνονται πρόσθετα έργα επί υπουργίας των Κωστή Χατζηδάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Κατά τη μάρτυρα, ο ανακριτής λίγες ημέρες πριν το κλείσιμο της Βουλής είχε εξετάσει μάρτυρες που μιλούσαν για υπουργικές ευθύνες. Η κα Μπουγάτσου συμπλήρωσε ότι ευθύνες είχε διαγνώσει ο ανακριτής ήδη από το 2006, όταν χειριζόταν και πάλι την υπόθεση, αλλά παρ’ όλα αυτά την είχε στείλει στο αρχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Του ανετέθη εκ νέου, και παρ’ ότι ειδοποίησε περί αποστολής στη Βουλή, τελικά δεν το έπραξε. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Βασιλική Βυλλιώτη-Τσόνογλου γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ότι θα κλητευθεί ως μάρτυρας ο ανακριτής.

Η κ Μπουγάτσου σημείωσε ότι παρά τα τεράστια προβλήματα που υπήρχαν με τη λειτουργία του συστήματος ασφαλείας C 4I και ενώ ήταν γνωστή η ζημιά που είχε προκληθεί στο Δημόσιο και ο πρώτος υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης είχε υπογράψει μνημόνιο παραλαβής με επιφύλαξη, τον Νοέμβριο του 2008 η κυβέρνηση παρέλαβε τελικώς το έργο και επέστρεψε τις εγγυητικές επιστολές δηλώνοντας, μάλιστα, ότι το έργο είχε επουσιώδη ελαττώματα και μόνο, άρα χωρίς πλέον δυνατότητα έγερσης αξιώσεων.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης πρότεινε να κληθούν να εξεταστούν για την υπόθεση C 4I οι Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Χάρης Παμπούκης και Κώστας Καρτάλης.

Η μάρτυρας κατέθεσε ακόμη ότι το 2004 η Siemens έστειλε με έξι εμβάσματα 3,7 εκατ. ευρώ μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες σε είκοσι αποδέκτες -κυρίως επιχειρηματίες και διαφημιστές- οι οποίοι τα έδωσαν σε μετρητά στον Χριστοφοράκο.

Σύμφωνα με τη βουλευτή Βασιλική Βυλλιώτη-Τσόνογλου, η κα Μπουγάτσου υποστήριξε ότι ο ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός έκανε επιλεκτική ανάκριση για γεγονότα έως το τέλος του 2003 και επιλεκτικό άνοιγμα λογαριασμών, ενώ επισκεπτόταν συχνά το γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, ο οποίος ασφαλώς -κατά τη μάρτυρα- γνώριζε το περιεχόμενο των ενταλμάτων σύλληψης του Χριστοφοράκου.

Η μάρτυς επανέλαβε ότι το σήμα των βρετανικών Αρχών που ανέφερε για διακίνηση τεράστιων ποσών του Χρήστου Καραβέλα σε βρετανικές τράπεζες, κάτι που θα έπρεπε να υποψιάσει για καλά προετοιμασμένη φυγή από τη χώρα, ήταν στα χέρια του ανακριτή ήδη από το τέλος του Δεκεμβρίου 2008.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι το ταξίδι του υπουργού Μεταφορών στη Γερμανία συνέπεσε με την προκήρυξη του έργου του ΟΣΕ περί δικτύων ραδιοτηλεφώνων.

Η μάρτυς ενέπλεξε τους επικεφαλής δύο μεγάλων διαφημιστικών εταιρειών και εταιρειών δημοσκοπήσεων και επικοινωνίας στους «συνδέσμους» μεταξύ του Χριστοφοράκου και πολιτικών για τη ροή πολιτικού χρήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης