Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Δ. Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, 01:57
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Δ. Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο
Διαβεβαιώσεις ότι θα πραγματοποιηθούν αδιάβλητες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, έλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε στο Κάϊρο, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα. Ο κ. Αβραμόπουλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ, τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό Στικί Σομπί και τον υποψήφιο Πρόεδρο κ. Αμπντέλ Φατάχ ελ Σισί, ενώ είχε συναντήσεις και με την ελληνική ομογένεια στο Κάιρο.

Στις συζητήσεις που έγιναν η αιγυπτιακή πλευρά δεσμεύτηκε σχετικά με την πρόθεσή της να προχωρήσει στην δημιουργία μιας Αιγύπτου ανοιχτής στον κόσμο με σεβασμό στο κράτος δικαίου, ενώ έγιναν αναφορές στην τρομοκρατία, την παράνομη μετανάστευση, την αστάθεια και το ρόλο των χωρών που ενισχύουν την τρομοκρατία, που στρέφεται κατά της Αιγύπτου και της ευρύτερης περιοχής, που, απειλεί και την Ευρώπη. Οι συνομιλητές του Έλληνα υπουργού του ζήτησαν επίσης να εξηγήσει η χώρα μας στους συμμάχους και εταίρους της στην Ε.Ε. τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε εκ νέου τις διαβεβαιώσεις για την υποστηρικτική στάση που τηρεί η Ελλάδα προς την Αίγυπτο και προς τη βούληση του λαού της από τις 30 Ιουνίου και του μετέφερε τους χαιρετισμούς και την εκτίμηση του Έλληνα Προέδρου, Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Μανσούρ εξήρε τα πρακτικά βήματα που υλοποιούνται για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό. Παράλληλα εξήρε το συνεχή συντονισμό για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε τριμερές, Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.
Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον υποψήφιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι στην κατοικία του, διάρκειας μιάμιση ώρας. Ήταν μια ειλικρινής συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης, για θέματα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η ελληνική αποστολή επέστρεψε αργά το βράδυ στην Αθήνα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 29 Απριλίου 2014, 01:57