Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 11:44
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό

Ολοκληρώθηκε λίγο από τις 12.00 το μεσημέρι η σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι των νησιών Λέσβου, Σάμου, Χίου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Νότης Μηταράκης στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους νησιώτες. Ως προς αυτό το σκέλος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούνται συστηματικές συναντήσεις με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου και τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, κάθε δύο εβδομάδες, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης.

«Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών, ώστε να υπάρχει καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών» επεσήμανε.

«Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες» πρόσθεσε.

«Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές, αλλά υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και για τον τρόπο λειτουργίας τους» υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση.

«Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου» σημείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «Είναι δεδομένο ότι οι ανοιχτές δομές που αυτήν τη στιγμή επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Β. Αιγαίου θα κλείσουν οριστικά με την εφαρμογή του σχεδίου».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 13:05