Ολοκληρώθηκε πέντε λεπτά μετά τις 17.00, η συνάντηση του υπουγού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους της τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών, στην οδό Ζαλοκώστα, αναφορικά με τα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, οι δυο υπουργοί έπαιξαν σκληρό πόκερ με τους τροϊκανούς γύρω από την πρόταση των τελευταίων για περικοπή των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (σ.σ. αφορά δηλαδή τους ενστόλους, γιατρούς, δικαστές, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικούς), που τελικά απορρίφθηκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Aπ’ ό,τι φαίνεται διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση.

Η «μετενέργεια», το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πρόνοια, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με βάση τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση και όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταργούνται με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί, τη μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες, προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα των 3,2 ως 3,3 δισ. ευρώ των περικοπών για το 2012. Υπενθυμίζεται πως πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς είπε «όχι» στη μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑΜ, δηλαδή του επικουρικού ταμείου ασφάλισης των μισθωτών που καλύπτονται από το ΙΚΑ.

Τα σενάρια που θα εξετάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον πρωθυπουργό

Πάντως, τα σενάρια πάνω στα οποία θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είναι τρία. Το πρώτο θέλει μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15-20%. Το δεύτερο μέιωση των επικουρικών κατά 5% και των κύριων κατά 10% ή το αντίστροφο και το τρίτο τη μείωση κατά 15-20% μόνο των κύριων συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1000- 1200 ευρώ.

Διαβάστε επίσης Προς οριστικοποίηση η νέα συμφωνία για τα εργασιακά

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης