Σοβαρή διαφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαίων εταίρων της επήλθε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με την Αθήνα να απορρίπτει κείμενο που παρουσιάστηκε ως προσχέδιο ανακοίνωσης το οποίο, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ζητούσε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει το Μνημόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «η συνεδρίαση του Eurogroup με την Ελλάδα τελείωσε». Η συνεδρίαση κράτησε λιγότερο από τέσσερις ώρες.

Ντάισελμπλουμ: «Aυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος για τη δημιουργία νέου προγράμματος»Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος για τη δημιουργία νέου προγράμματος», προσθέτοντας ότι «οι υπουργοί του Eurogroup αισθάνθηκαν ελαφρά αίσθηση απογοήτευσης για την έλλειψη σαφήνειας από την Αθήνα».

«Ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος. Χρειάζεται κατηγορηματική δέσμευση από την Ελλάδα. Περιμένουμε την κίνηση της Αθήνας» πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντάισελμπλουμ κατέληξε λέγοντας ότι «αν η Αθήνα ζητήσει παράταση θα μπορούσαμε να έχουμε μια άλλη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή».

Bαρουφάκης: Στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία

«Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα πνεύμα συναδελφικότητας» είπε αρχίζοντας τη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Βαρουφάκης: «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία, θεραπευτική για την Ελλάδα»«Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία, θεραπευτική για την Ελλάδα».

Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τους ευρωπαίους ότι αθέτησαν τη συμφωνία που είχε κάνει ο πρωθυπουργός με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και το κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup ουσιαστικά οδήγησε στο αδιέξοδο της περασμένης Τετάρτης.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε:

– Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να έχει επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, γιατί αυτό το πρόγραμμα δεν είναι μέρος της λύσης αλλά μέρος του προβλήματος. Γι’ αυτό το απορρίψαμε την περασμένη εβδομάδα.

– Ήμασταν έτοιμοι να μην αναλάβουμε καμία δράση που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος. Ο μόνος όρος που θέταμε είναι να μην ζητηθούμε να λάβουμε μέτρα που είναι υπέρ της ύφεσης και δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση.

– Ο κ. Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα ανακοινωθέν το οποίο θα ήμουν χαρούμενος να υπογράψω άμεσα. Αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση, μιλούσε για παράταση της δανειακής σύμβασης, με τεχνική βοήθεια από την Ευρωπ. Επιτροπή. “Είμαστε πρόθυμοι να ζητήσουμε παράταση της δανειακής σύμβασης”, με αυστηρούς όρους: είμαστε διατεθειμένοι να μην αναλάβουμε δράση ως τον Αύγουστο που να εκτροχιάζει την προϋπολογισμό ή που η ΕΚΤ να θεωρεί ότι απειλεί την τραπεζική σταθερότητα. Ο μόνος δικός μας όρος: να μην πάρουμε μέτρα υφεσιακά (αύξηση ΦΠΑ, μείωση χαμηλών συντάξεων).

– Το έγγραφο αυτό της Κομισιόν αποσύρθηκε πριν τη συνεδρίαση. Το κείμενο του προέδρου του Eurogroup που το αντικατέστησε μάς πήγε πίσω στην περασμένη Τετάρτη. Παρά την ατελείωτη καλή μας θέληση, δεν μπορούσαμε να το υπογράψουμε. Μας παρουσίασαν νέα πρόταση με νεφελώδη υπόσχεση για ευελιξία.


«Τίποτα καλό δεν έχει βγει από τα τελεσίγραφα. Είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα μειωθεί η αίσθηση του τελεσιγράφου. Αυτό που ζητούμε είναι μία έντιμη συμφωνία»
– Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να έχουμε μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς ένα αδιέξοδο, που θα ήταν μη επωφελές για το σύνολο των Ευρωπαίων.

– Τίποτα καλό δεν έχει βγει από τα τελεσίγραφα. Είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα μειωθεί η αίσθηση του τελεσιγράφου. Αυτό που ζητούμε είναι μία έντιμη συμφωνία. Δεν μπλοφάρουμε, δεν έχουμε Plan B. Δεν αμφιβάλλω ότι στις επόμενες μέρες “κάθε έννοια τελεσιγράφου θα αποσυρθεί” και με “συλλογικό πνεύμα” θα προχωρήσουμε προς μια νέα συμφωνία. Η Δημοκρατία είναι η συμφιλίωση των αντιθέσεων. Η Ευρώπη είναι μία θαυμαστή Δημοκρατία.

– Δηλώσαμε τη θέλησή μας να μην προβούμε σε μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να είναι βλαπτικές είτε σε επίπεδο απόδοσης είτε σε επίπεδο δημοσιονομικής σταθερότητας.

– Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να ξεδιαλύνουμε τι σημαίνει η «ελαστικότητα» του προγράμματος. Όταν ζητήσαμε εξηγήσεις πάνω σε αυτήν τη φράση, δεν λάβαμε καμία. Δεν θέλουμε ευελιξία αλλά αλλαγή του προγράμματος.

– “Είμαστε απολύτως ικανοί να ξεφύγουμε από στενά εγωιστικά κίνητρα” στην Ευρωζώνη. “Θέλουμε έναν έντιμο συμβιβασμό” μεταξύ του προγράμματος στο οποίο έχει δεσμευτεί το ελληνικό κράτος και της εντολής της νέας ελληνικής κυβέρνησης. δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε κι άλλες μορφές αιρεσιμότητας αν το επιθυμούν οι εταίροι μας για το τετράμηνο της ενδιάμεσης συμφωνίας. Ενα νέο συμβόλαιο γιατί είμαστε “ισότιμοι εταίροι” της Ευρωζώνης, όχι “αποικία χρέους”.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης