Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Η Τουρκία προχωρεί στην ολοκλήρωση της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού, χωρίς να έχει ακόμη προσχωρήσει στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης του αναλωμένου καυσίμου και των ραδιενεργών αποβλήτων και δεν είναι ακόμη μέλος του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό αναφέρει ρητώς η Επίτροπος Simson, σε χθεσινή της απάντηση, προς τον Κύπριο ευρωβουλευτή της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Λουκά Φούρλα, ο οποίος ρωτούσε την Κομισιόν με ποιον τρόπο μεριμνά για την ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και ποια είναι τα νεότερα πορίσματα, αν υπάρχουν, των τεχνικών συνεδριάσεων που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα για την ασφάλεια του έργου.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου

Απάντηση της κ. Simson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (8.4.2021)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ την τελική ευθύνη για την ασφάλεια του σταθμού του Ακουγιού τη φέρει εξ ολοκλήρου ο φορέας εκμετάλλευσης υπό την εποπτεία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής για την πυρηνική ενέργεια, το ζήτημα της ασφάλειας της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού του Ακουγιού τίθεται τακτικά στις σχετικές συνεδριάσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια παράλληλης συνεδρίασης στο πλαίσιο της υποεπιτροπής για τις μεταφορές, το περιβάλλον, την ενέργεια και τα διευρωπαϊκά δίκτυα (Βρυξέλλες, 16 και 17 Οκτωβρίου 2019), τεχνικοί εμπειρογνώμονες από την Τουρκία και την Επιτροπή αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διοργάνωση της αξιολόγησης της εθνικής έκθεσης της Τουρκίας για τις δοκιμές προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων από ομοτίμους της Ομάδας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών σε θέματα πυρηνικής ασφάλειας (ENSREG).

Σε συνέχεια της δέσμευσής της το 2011 να πραγματοποιήσει σε εκούσια βάση δοκιμή προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων στον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που συμφωνήθηκαν από την Επιτροπή και την ENSREG, η Τουρκία υπέβαλε το 2019 την εθνική της έκθεση για τις δοκιμές προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων προς αξιολόγηση από ομοτίμους, εμπειρογνώμονες της ENSREG.

Η αξιολόγηση από ομοτίμους της ENSREG θα ξεκινήσει σύντομα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη ειδικές τεχνικές συνεδριάσεις για το θέμα αυτό, αλλά θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της αξιολόγησης από ομοτίμους της ENSREG.

Η έκθεση του 2020 για την Τουρκία αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας, της πυρηνικής ασφάλειας και της ακτινοπροστασίας καθώς η Τουρκία επικαιροποίησε το κανονιστικό της πλαίσιο.

Ωστόσο, η Τουρκία δεν έχει ακόμη προσχωρήσει στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης του αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων και δεν είναι ακόμη μέλος του συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης