Ομαλά αλλά με μικρά προβλήματα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία. Οι πόρτες των εκλογικών κέντρων άνοιξαν στις 07.00, με τους ψηφοφόρους να συρρέουν στις κάλπες. Η πρώτη γεύση για το εκλογικό αποτέλεσμα θα δοθεί στις 19.00, όταν θα μεταδοθεί το exit poll.

Στον τρίτο όροφο του Υπουργείου Εσωτερικών θα συγκεντρωθούν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τη Singular Logic τα αποτελέσματα, αφού κλείσουν οι κάλπες. Εφέτος με την ενίσχυση του συστήματος ασφαλούς μετάδοσης, αναμένεται πως στις 21.00 με 21.30 θα υπάρχει εκτίμηση αποτελέσματος για τις ευρωεκλογές, ενώ αργότερα θα υπάρξει εκτίμηση για τις 13 Περιφέρειες και τους έξι μεγάλους δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφέτος σημειώνεται πως για πρώτη φορά έχουν μοιραστεί στους δικαστικούς αντιπροσώπους 12.000 tablets και 4.600 smartphones για τη γρηγορότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων.
 

B. Πέππας, πρόεδρος Αρείου Πάγου: Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία, παρόλο που είναι πρωτόγνωρη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία, «παρόλο που είναι μια πρωτόγνωρη» διαδικασία, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας. Εξήγησε ότι η σημερινή διαδικασία είναι πρωτόγνωρη λόγω του ότι ήταν διπλάσια τα εκλογικά τμήματα και άρα υπήρχε η ανάγκη για διπλάσιους δικαστικούς αντιπροσώπους.

«Παρ’ όλα αυτά, όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες συνεργάστηκαν, ο Άρειος Πάγος έκανε το καλύτερο δυνατόν ώστε να εξασφαλίσει την ύπαρξη δικαστικών αντιπροσώπων σε κάθε εκλογικό τμήμα και ήδη από χθες νωρίς το βράδυ σε επικοινωνία που είχαμε με τους εφόρους όλων των Περιφερειών της επικράτειας, μας είχαν ενημερώσει για το ότι υπάρχει πληρότητα των δικαστικών αντιπροσώπων σε όλα τα εκλογικά τμήματα. Και όπου χρειάστηκε, λόγω ασθενειών, κωλυμάτων κ.λπ. να αναπληρώσουν κάποιους, τους αναπλήρωσαν έγκαιρα, ώστε έγκαιρα να ετοιμαστούν και να παραλάβουν τα εκλογικά τμήματα, πράγμα που φάνηκε και από την έναρξη της ψηφοφορίας σήμερα, καθώς δεν υπήρχαν προβλήματα» προσέθεσε ο κ. Πέππας.

Ερωτηθείς για «το αν βοήθησε την εκλογική διαδικασία το γεγονός ότι υπάρχουν σε πολλά εκλογικά κέντρα, κυρίως αστικά, δύο γραμματείς», ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου συμφώνησε. «Βοήθησε πάρα πολύ, διότι είναι γνωστό ότι στις εκλογές, αυτό δείχνει η εμπειρία μας από το παρελθόν, δεν παρουσιάζονται τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Συνήθως ένα ή δύο να παρουσιαστούν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρουσιάζονται και περισσότερα» σημείωσε ο κ. Πέππας και συμπλήρωσε: «Άρα, το γεγονός ότι υπήρχαν δύο γραμματείς αναπλήρωσε, σε μεγάλο βαθμό, την έλλειψη των μελών της εφορευτικής επιτροπής. Και όταν κάποιος δεν θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όσο και αν τον αναγκάσεις, δεν θα είναι αποδοτικός. Επομένως, αυτοί που μένουν και εκτελούν το έργο αυτό, το οποίο είναι υπεύθυνο, αξίζουν πολλών συγχαρητηρίων και εύχομαι να έχουν καλή δύναμη το βράδυ που είναι το δύσκολο κομμάτι της διαλογής και θα χρειαστεί λίγη υπομονή, γιατί είναι πολλές οι διαδικασίες».

Προβλήματα με τις εφορευτικές επιτροπές σε πολλά εκλογικά τμήματα

Σοβαρές ελλείψεις στις εφορευτικές επιτροπές παρατηρήθηκαν σε μεγάλο αριθμό εκλογικών τμημάτων της χώρας.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έφθαναν σταδιακά στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε πολλά τμήματα δεν εμφανίστηκαν μέλη εφορευτικών επιτροπών, με αποτέλεσμα να σημειωθεί καθυστέρηση στη διαδικασία των εκλογών.

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος μετέβη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. 

H Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να εξετάσει τα πρώτα δείγματα από τα exit polls που φτάνουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κάνει μία πρώτη αποτίμηση της εκλογικής διαδικασίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιστρέψει σπίτι του και το απόγευμα θα βρεθεί και πάλι στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετάδοση των επίσημων αποτελεσμάτων. 

Πρ. Παυλόπουλος: «Είναι η ώρα να αποδείξουμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε»

«Σε μια περίοδο κατά την οποία δυνάμεις λαϊκισμού και ρατσισμού επιβουλεύονται ευθέως και απροκαλύπτως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και επιχειρούν να το κατεδαφίσουν, σε μια περίοδο κατά την οποία άλλοι λαοί χωρίς να έχουν υποστεί θυσίες εγκαταλείπουν δυστυχώς το σκάφος της Ευρώπης αποδεικνύοντας ότι ταξίδευαν σε αυτό με σημαίες ευκαιρίας, είναι η ώρα εμείς οι Έλληνες με την ετυμηγορία μας να αποδείξουμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Νέο Ψυχικό.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, για την ενοποίηση της Ευρώπης, προκειμένου η Ευρώπη να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί. Όχι μόνο για τους λαούς της αλλά για να διαδραματίσει έναν δημιουργικό, πλανητικό ρόλο, ευεργετικό για ολόκληρη την ανθρωπότητα» πρόσθεσε.

 

Ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί:

Αλέξης Τσίπρας:

Στο πρώτο δημοτικό σχολείο της Κυψέλης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Προσερχόμενος ο κ. Τσίπρας είπε: «Τώρα μόνο ψηφίζουμε», χωρίς να κάνει περισσότερες δηλώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια όμορφη ημέρα, ημέρα Δημοκρατίας, όπως ανέφερε, προσθέτοντας: «Είναι ημέρα ευθύνης των πολλών, ημέρα ευθύνης του καθενός ξεχωριστά να υπερασπιστεί τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού. Να επικυρώσει, να εγκρίνει και να προστατεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης της πλειοψηφίας. Να μην αφήσει χαραμάδα την επόμενη ημέρα να τα αμφισβητήσει κανείς εντός ή εκτός χώρας, να τα πάρει πίσω».

 

 

Κυριάκος Μητσοτάκης:

Στην Κηφισιά ψήφισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Σήμερα ο λόγος περνάει στους πολίτες. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση τους και είμαι σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μια νέα φωτεινή μέρα για την πατρίδα μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Χαίρομαι που βλέπω μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και θέλω να ευχαριστήσω τις εφορευτικές επιτροπές, τους δικαστικούς αντιπροσώπους που υποστηρίζουν αυτήν τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

Φώφη Γεννηματά:

Στο 100ό δημοτικό σχολείο στον Νέο Κόσμο άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Σήμερα, οι πολίτες με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κλείνουν την πόρτα στην Ακροδεξιά και στον λαϊκισμό, και ανοίγουν τον δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

 

 

Σταύρος Θεοδωράκης:

Στο 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ειδικά στους νέους. Για να γεννηθούμε, ένα σπερματοζωάριο δεν δείλιασε, έφυγε μπροστά, δεν έμεινε να κοιτούν τι κάνουν τα άλλα. Ξεκίνησε και τελικά τα κατάφερε. Αποφάσισέ το λοιπόν. Μην μείνεις πίσω, ψήφισε» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Βασίλης Λεβέντης:

Στο 4ο Γυμνάσιο Αθηνών άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Βασίλης Λεβέντης λίγα λεπτά μετά τις 12.00 το μεσημέρι. 

Ο κ. Λεβέντης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ανέφερε: «Να τιμωρηθούν τα κόμματα που ψήφισαν Πρέσπες. Είναι νοσηρό και χαμηλό το επίπεδο Τσίπρα, Μητσοτάκη. Θα υποστούν και οι δύο ράπισμα. Πολέμησα για χρόνια το καρκίνωμα του δικομματισμού. Η νεολαία θα τους τιμωρήσει και τους δύο».

 

Πάνος Καμμένος:

Σε εκλογικό τμήμα της Γλυφάδας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προσήλθε στην κάλπη στις 08.30.

 

«Η σημερινή μέρα είναι μια γιορτή για τη δημοκρατία. Εύχομαι να εκλεγούν οι πιο εργατικοί, οι πιο ικανοί και οι πιο έντιμοι. Στην Ευρωβουλή ιδίως να εκλεγούν άνθρωποι που θέλουν να υπηρετήσουν την Ελλάδα κι όχι η Ελλάδα αυτούς» επεσήμανε ο κ. Καμμένος.

 

Αναφερόμενος στο εάν οι σημερινές διαδικασίες θα πυροδοτήσουν εξελίξεις, είπε: «Να αφήσουμε τους πολίτες να μιλήσουν. Είναι πιο σοφοί από τους βουλευτές, να ψηφίσουν και πολύ γρήγορα να πάμε σε εθνικές εκλογές».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης