Περιοδεία στην Αχαΐα πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πάτρα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Παραμένουμε στρατευμένοι πάντα στην υπόθεση ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου και μάλιστα με μεγαλύτερη πλέον θέληση και δράση, καθώς οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα αποδεικνύουν την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ισχυρού δημοκρατικού προοδευτικού πόλου.

Μια ευρεία συμμαχία δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και της σοσιαλδημοκρατίας, που απορρίπτει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση είναι η δική μας πρόταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ευρύτητα του χώρου αυτού όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν σαφή και διακριτά όρια. Δεν μπορεί να συγχέεται η ευρύτητα με την απουσία στίγματος.

Βασικοί άξονες των πολιτικών του “τρίτου πόλου” πρέπει να είναι:

• Η σύνδεση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την ανάπτυξη, συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος και προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Η προώθηση ενός νέου προτύπου παραγωγικής ανασυγκρότησης, με ιδιαίτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής.

• Η διαμόρφωση ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας και επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους.

• Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και η ριζική δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, με αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης.

• Η αποτροπή του αποκλεισμού της νέας γενιάς, από την εργασία, την ασφάλεια και τον πολιτισμό.

Ο τρίτος πόλος δεν μπορεί και δεν θα γίνει συνιστώσα της συντηρητικής πολιτικής. Δεν μπορεί να συναινεί στις εφαρμοζόμενες συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές. Ούτε βεβαίως μπορεί να επικαλείται ένα μελλοντικό προοδευτικό πρόγραμμα συναινώντας σε πολιτικές που ρυθμίζουν αρνητικά τους μελλοντικούς κοινωνικούς συσχετισμούς. Ταυτόχρονα όμως δεν θα συμφωνεί και θα δέχεται απόψεις λαϊκιστικές, άγονες, με σχέδια ξεπερασμένα. Με υποσχέσεις για εύκολη επιστροφή στην κατάσταση προ κρίσης. Με υποσχέσεις για τα πάντα στους πάντες και με διακινδύνευση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Η πολιτική αξιοπιστία του τρίτου πόλου είναι αυτή που θα επανασυστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από την παρούσα κρίση.

Στόχος του προοδευτικού τρίτου πόλου είναι η πλειοψηφία, η ανάληψη της εξουσίας και η εφαρμογή του αντίστοιχου πολιτικού προγράμματος. Όμως δεν θα μείνει εκτός λύσεων έως ότου γίνει πλειοψηφία. Όσο πιο ενισχυμένος θα γίνεται ο τρίτος πόλος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητα παρέμβασής του σε υποθέσεις που αφορούν τη χώρα και την κοινωνία σήμερα. Ο τρίτος πόλος ή θα είναι επί της ουσίας προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης