Δημόσια πρόταση για την ανάπτυξη ενός πολιτικού διαλόγου που θα έχει, μάλιστα, και συγκεκριμένη ατζέντα κατέθεσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, προς την Δημοκρατική Αριστερά, μιλώντας απόψε στο πρώτο Συνέδριο του κόμματος, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά των άλλων κομμάτων της αριστεράς.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε να αρχίσει ένας γόνιμος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις και παρουσίασε στους συνέδρους το πλαίσιο αυτού του διαλόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είναι:

1. Η σταθερή ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας. Στο θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία στο ζήτημα του ευρωομολόγου και στον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

2. Στην αντιμετώπιση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Στην συγκρότηση ευρύτερων συμμαχιών όσον αφορά την χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την εισήγηση του κ. Κουβέλη για μια μεγάλη εκστρατεία στην ΕΕ, με την συλλογή υπογραφών ώστε να πιεστούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις των γειτονικών μας χωρών.

4. Αλλαγή του Συντάγματος και των νόμων γίνεται στη βουλή και κατά συνέπεια η συνεργασία των δύο κομμάτων μπορεί να γίνει στο πλαίσιο αυτό. Ο κ. Παπανδρέου έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης που να προχωρήσει πιο δυνατά και να μην ανέχεται την ατιμωρησία όσο ψηλά και αν βρίσκονται κάποιοι.

5. Να προωθηθεί η Χάρτα κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

6. Να ενισχυθεί η συνεργασία για την προστασία του περιβάλλοντος.

7. Να προωθηθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία για την προστασία των αδυνάτων.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι καιρός να αποδαιμονοποιηθεί ο πολιτικός διάλογος, διευκρινίζοντας ότι δεν γίνεται λόγος ούτε για εξουσία ούτε για θέσεις, αλλά για την προώθηση αλλαγών που θα ωφελήσουν τη χώρα και για να εμπεδωθεί ένας νέος πολιτικός πολιτισμός».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης